Τρίτη 23 Αυγούστου 2022

Άκου!

Άκου! Αντανακλάσεις της μουσικής και του ήχου στη θεατρική σκηνή.

Πίτερ Μπρουκ

Από τις εκδόσεις συρτάρι

Γνωρίζετε για την ύπαρξη αυτού του βιβλίου; Αν όχι, χαίρομαι πολύ που θα σας το συστήσω εγώ.

Αρχικά, επιτρέψτε μου να γράψω λίγα λόγια για το βιογραφικό του συγγραφέα, του Πίτερ Μπρουκ. Μερικά πράγματα που βρηκα σκαλίζοντας στο ιντερνετ.

Άγγλος σκηνοθέτης του θεάτρου και του κινηματογράφου, ο οποίος είχε τη βάση του στη Γαλλία από τις αρχές της δεκαετίας του 1970. Γεννημένος το 1925, απεβίωσε στις αρχές του προηγούμενου μήνα , σε ηλικία 97 ετών.Έχει υπάρξει θεατρολόγος,σεναριογράφος,συγγραφέας,αυτοβιογράφος, διευθυντής όπερας και έχει κερδίσει αμέτρητα βραβεία για τα έργα του.

Άκου! Μία μόνο λέξη και μάλιστα στην προστακτική. Αλλά ας αναρωτηθούμε πόσες είναι οι φορές που αρκεί μόνο να ακούσουμε; Χωρίς να μιλάμε, χωρίς να πρέπει να πούμε ή να κάνουμε τα δικά μας; απλά να σταματήσουμε και να ακούσουμε και μερικές φορές να απολαύσουμε άλλες να κατανοήσουμε.

Από τις πρώτες σελίδες μου γεννήθηκαν μερικά ερωτήματα.Καταρχάς σε ποιούς απευθύνεται αυτό το βιβλίο; Σε μουσικούς , σε ηθοποιούς; σε ανθρώπους της τέχνης; Μα εγώ δεν είμαι τίποτα από αυτά. Έπειτα κατάλαβα πως απευθύνεται σε όλους μας. Σε καλλιτέχνες, σε γονείς,δασκάλους, σε νέους αλλά και μεγαλύτερους γιατί τα μηνύματα που περνάει είναι για όλους και ο καθένας από εμάς μπορεί να κάνει την αναγωγή στα προσωπικά του βιώματα.

Τι είναι εντέλει αυτό το βιβλίο; είναι βιογραφία; είναι βιβλίο αυτοβελτίωσης; είναι απλά ένα βιβλίο για την δημιουργία ,την παράδοση,για τις τέχνες και τη μουσική;

Τελικά , κατέληξα πως είναι λίγο από όλα. Είναι ένα βιβλίο γεμάτο μουσική, ήχους και αρμονία που μας προτρέπει να ακούσουμε αλλά κυρίως μας προτρέπει να νιώσουμε και να αισθανθούμε. Ένα βιβλίο που διαβάζεται με όλες τις αισθήσεις.Ένα βιβλίο από έναν σπουδαίο θεατρικό σκηνοθέτη μου μας παραθέτει τις γνώσεις του και τις εμπειρίες του κι εμείς αν τον "ακούσουμε" μόνο κερδισμένοι μπορούμε να βγούμε.

Ρ.Σ.

Ακολουθήστε μας στο Facebook και στο Instagram

Οπισθόφυλλο

"Άκου!
Σ' αυτήν τη συλλογή κειμένων, ο παγκοσμίου φήμης σκηνοθέτης Πήτερ Μπρουκ προσφέρει μια μοναδική και προσωπική ματιά στον ήχο και την τέχνη της μουσικής - από τον εκπληκτικό αντίκτυπο των μιούζικαλ του Broadway στο διάσημο έργο του "Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας" - κι από το δέλεαρ των χειροκροτημάτων μέχρι τον υπέρτατο κενό χώρο: τη σιωπή". [Nick Hern Books, London 2019)
"Κάθε έργο του Πήτερ Μπρουκ είναι σαν τεράστιος μεγεθυντικός φακός. Μας δίνει τη δυνατότητα να δούμε με κάθε λεπτομέρεια τον άνθρωπο και βασικά θέματα της ανθρωπότητας". [Μάκης Προβατάς, Συνέντευξη του Πήτερ Μπρουκ στο Βήμα της Κυριακής, Αθήνα 2016)

Όπως ανακάλυψε ο Ορφέας, κάθε ζώο μπορεί να ανταποκριθεί στον ήχο. Για εμάς τους ανθρώπους, το ζωτικό ερώτημα είναι: "Ποιους ήχους;", "Ποια μουσική;" Σ' αυτό το βιβλίο θα προσπαθήσουμε να εξερευνήσουμε μαζί το άπειρο εύρος των εμπειριών που δύνανται μερικές φορές να μας αγγίξουν βαθιά ή να μας αφήσουν τελείως αδιάφορους.
Με διαρκή πειράματα και αυτοσχεδιασμούς, σκληρή εργασία και αστείρευτη έμπνευση, το Θέατρο για τον Μπρουκ φτάνει σε δρόμους που μπορεί να ανακαλέσει την αρχαία τελετουργική του διάσταση, μέσα από την ενεργητική φαντασία, το αίσθημα της φευγαλέας ελευθερίας -κάθε φορά που μετουσιωνόμαστε- και το άκουσμα της ιερής Σιωπής. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι - Σοφία Πανίδου Εικονογράφηση : Κώστας Μαρκόπουλος Από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ