Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022

Το μονοπάτι της ζωής

Το μονοπάτι της ζωής - Ελένη Μπίνου

Από τις Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή

Η Αγγελική, βιώνει την εγκατάλειψη από μωρό όταν η μητέρα της αποφασίζει πως ένα παιδί θα ειναι εμπόδιο στην ευτυχία της κι εξαφανίζεται. Την ημέρα της αποφοίτησής ένας νεαρός την πλησιάζει και συνάπτουν σχέση. Ολα δείχνουν ονειρεμένα ώσπου η μοίρα έχει άλλα σχέδια για τις ζωές των δύο νεαρών. Παράλληλα, κάπου μακρυά , η μητέρα της, Ζωή, κυνηγάει το όνειρό της και δεν επιτρέπει σε τίποτα να σταματήσει την τροχιά που έχει η ίδια διαγράψει.Μάνα και κόρη, καλούνται να πάρουν αποφάσεις καθοριστικές για την ζωή τους.Δύο γυναικες , που ακολουθούν διαφορετικά μονοπάτια με τις ιστορίες τους να συγκλίνουν σε ένα ανατρεπτικό φινάλε!!

Από τις πρώτες σελίδες νομίζει κανείς οτι θα διαβάσει ένα αισθηματικό βιβλίο. Μια ιστορία αγάπης μιας νεαρής κοπέλας που ερωτεύεται τον άντρα των ονείρων της. Γρήγορα όμως αντιλαμβάνεται πως δεν είναι μόνο αυτό. Το μονοπάτι της ζωή  είναι  ένα κοινωνικό μυθιστόρημα για την μητρότητα, την φιλία,την προδοσία και την δύναμη των ανθρώπων να συνεχίζουν έπειτα από δυσκολίες που φέρνει η ζωή.Χωρίς φυσικά να απουσιάζει και το ερωτικό στοιχείο , καθώς ο έρωτας και η μοίρα είναι αυτά που καθορίζουν τις ζωές των πρωταγωνιστών.

Η Ελένη Μπίνου γράφει αυτό το μυθιστόρημα με μπόλικη τρυφερότητα και αυτό φαίνεται κυρίως από την αγάπη που εμποτίζει ακόμα και στους " κακούς" χαρακτήρες του βιβλίου,ένας άντρας που φέρεται άσχημα σε μια γυναίκα, μια μάνα που έχει παρατήσει το παιδί της.Αλλά και την γλυκύτητα με την οποία είναι γραμμένοι οι διάλογοι μεταξύ των υπολοίπων.Δικαιολογεί και συγχωρεί τις ανθρώπινες αδυναμίες και δίνει μηνύματα και μαθήματα αισιοδοξίας και ελπίδας.

Οι ήρωες της συγγραφέως ερωτεύονται, κάνουν λάθη , συγχωρούν αλλά κυρίως δεν διστάζουν να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους. Πέφτουν αλλά ξανασηκώνονται,φοβούνται να εμπιστευτούν ξανά αλλά τολμούν να ακολουθήσουν τα όνειρά τους και να διεκδικήσουν αυτό που τους αξίζει.

Το βιβλίο διαβαζεται γρήγορα, έχει εναλλαγές στην πλοκή και μια υπόθεση που ρέει σαν νεράκι. Είναι πλούσιο σε εικόνες και συναισθήματα και ικανό να ταξιδέψει τον αναγνώστη στα μονοπάτια της ζωής. Έχει επίκεντρο τον άνθρωπο ,προάγει την ενσυναίσθηση και την συγχώρεση.

Ρ.Σ.

Αολουθήστε μας στο  Facebook και στο Instagram

Οπισθόφυλλο

«Ξαφνικά, η γυναίκα γύρισε και τα µάτια της σκάλωσαν πάνω στην Αγγελική. Μάτια θλιµµένα, µάτια ίδια µε το γαλάζιο της θάλασσας, όµοια µε τα δικά της. Απέµειναν να κοιτάζουν η µία την άλλη, χωρίς να µπορούν να µιλήσουν. Ώσπου τα πόδια της γυναίκας λύγισαν κι έπεσε σαν πάνινη κούκλα, µπροστά στα σαστισµένα µάτια των δύο κοριτσιών».

Δύο γυναίκες, µια ιστορία…

Ζωή και Αγγελική. Μητέρα και κόρη. Διαφορετικές ζωές, αντίθετες προσωπικότητες. Μια κοινή µοίρα τις ορίζει, όµως οι προσωπικές τους αποφάσεις και επιλογές είναι εκείνες που θα προσδιορίσουν και θα σηµαδέψουν την πορεία τους στον χρόνο.

Πολλά χρόνια πριν, η Ζωή αποφάσισε να ακολουθήσει την καρδιά της και να µην αφήσει ένα παιδί που ήρθε στη ζωή της απρόσµενα να µπει εµπόδιο στα όνειρά της. Ήθελε να πετάξει ψηλά· και το κατάφερε, αν και το τίµηµα ήταν µεγάλο. Πολλά χρόνια µετά, η Αγγελική βρίσκεται στην ίδια θέση. Όµως εκείνη ακολουθεί τα όνειρά της µε συνοδοιπόρο την κόρη της. Μπροστά στις δυο γυναίκες ανοίγονται συνεχώς καινούρια µονοπάτια που καλούνται να ακολουθήσουν, µέχρι η µοίρα να τις ενώσει ξανά. Και τότε, κρυµµένες αλήθειες, ενοχές και σκοτεινά µυστικά βγαίνουν στο φως και συνταρακτικές αποκαλύψεις ανατρέπουν τις ζωές τους.

Οι εικόνες του παρελθόντος ζωντανεύουν και οι κοιµισµένες αναµνήσεις ξεχύνονται στους διαδρόµους του µυαλού, όταν οι δρόµοι τους ανταµώνουν. Τα αισθήµατά τους ξεκλειδώνουν και τις πληµµυρίζουν. Οι αντοχές τους δοκιµάζονται και τα όριά τους παραβιάζονται. Πόσο είναι τελικά έτοιµες γι’ αυτή την αναµέτρηση;

Το ”Μονοπάτι της Ζωής” είναι ένα συγκλονιστικό κοινωνικό μυθιστόρημα που αποπειράται να δώσει απάντηση σε υπαρξιακά ερωτήματα που πιθανότατα έχουν απασχολήσει όλους μας. Μπορούν άραγε οι καρδιές να ραγίσουν από ευτυχία; Μπορούν οι πονεµένες µνήµες να χαθούν στα ποτάµια της λήθης και το παρόν να παραµερίσει τα πέπλα του βασανισµένου παρελθόντος και να το ανατρέψει; Μπορεί µια πληγωµένη καρδιά να συγχωρήσει και αυτή η συγχώρεση να φέρει τελικά την πολυπόθητη λύτρωση;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι - Σοφία Πανίδου Εικονογράφηση : Κώστας Μαρκόπουλος Από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ