Σάββατο 27 Αυγούστου 2022

Το αδύνατο

Το αδύνατο - Erri de Luca

Από τις εκδόσεις Κέλευθος


Ο πρωταγωνιστής του βιβλίου, το όνομα του οποίου δεν μαθαίνουμε ποτέ, έχει υπάρξει ενεργό μέλος αντιστασιακής οργάνωσης και πιστός στις αξίες και στα πιστεύω του. Έχει εκτίσει την ποινή του στο παρελθόν κατηγορούμενος για πολιτικά εγκλήματα, έπειτα από την κατάδοσή του από ένα άλλο μέλος της οργάνωσης, σύντροφο και αδελφικό φίλο του πρώτου.

Όταν ενα πρωινό , χρόνια μετά την αποφυλάκισή του, πηγαίνει για ορειβασία στο Περβάζι του Μπαντιαράκ, ένα δύσβατο σημείο όπου έμπειροι ορειβάτες προτιμούν για τις εξορμήσεις τους, βρίσκει τον καταδότη του νεκρό. Δίχως την ύπαρξη άλλου μάρτυρα και εξαιτίας του παρελθόντος, ανακρίνεται για την εξακρίβωση της αλήθειας.

Είναι σύμπτωση; Έχει συμβεί το αδύνατο ή πρόκειται για το τέλειο έγκλημα, μια πράξη εκδίκησης και αυτοδικίας;

Το βιβλίο χωρίζεται σε δύο μέρη τα οποία ο αναγνώστης διαβάζει παράλληλα. Το ένα είναι η ανακριτική διαδικασία όπου μέσα από ερωταπαντήσεις ο δικαστής προσπαθεί να αποσπάσει ομολογία από τον κατηγορούμενο για ένα έγκλημα που ο ίδιος αρνείται. Ανάμεσα στην ανάκριση, παρεμβάλλονται γράμματα τα οποία γράφει ο ίδιος μέσα από τη φυλακή προς της ερωμένη του, τα οποία περιλαμβάνουν την εξομολόγηση ενός έρωτα και την φυσική ανάγκη ενός φυλακισμένου να εκφράσει όλα αυτά που νιώθει.

Εδώ ο συγγραφέας κάνει κάτι εξαιρετικά ευφυές μπορώ να πω. Προσθέτει μια ερωτική ιστορία ανάμεσα στις σελίδες ενός πολιτικού βιβλίου και αυτό βοηθάει μεν τον αναγνώστη να μην κουράζεται κατά την ανάγνωσή του αλλά ταυτόχρονα δείχνει ένα πιο ανθρώπινο πρόσωπο ενός αμετανόητου πολιτικού κρατούμενου.

Το αδύνατο είναι ένα ατμοσφαιρικό, σκοτεινό και καθηλωτικό βιβλίο με πολιτικό περιεχόμενο και με μια γραφή που αποδεικνύει το εξαιρετικό ταλέντο του Erri de Luca. Ένα απίστευτο ψυχογράφημα ενός ανθρώπου ,αντιεξουσιαστή κι αγωνιστή που δεν έχει τίποτα να χάσει,που αγαπάει την ελευθερία , και τη φύση  και μένει πιστός στις αρχές του. Ένας λογοτεχνικός ήρωας από τους ενδιαφέροντες που έχω συναντήσει τελευταία. Ένας ήρωας που ενώ έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στη φυλακή, έχει υπάρξει περισσότερο ελεύθερος από πολλούς, απαλλαγμένος από βαρη που βαραίνουν τη συνείδησή του.

Είναι ένα βιβλίο για την αφοσίωση, τη φιλία , τη δικαιοσύνη που αξίζει να διαβαστεί και να συζητηθεί γιατί είναι από εκείνα τα βιβλία στα οποία ο κάθε αναγνώστης θα δώσει μια προσωπική και διαφορετική ερμηνεία. Είναι από εκείνα τα βιβλία που κάθε φορά που τα διαβάζει κανείς θα εντοπίζει κι άλλα σημεία στα οποία αξίζει να σταθεί.
Ένα βιβλίο για την προδοσία κι  όπως αυτή φαίνεται από διαφορετική οπτική γωνία, του ανακριτή και του ανακρινόμενου.

Ένα δυνατό βιβλίο για το αδύνατο!

Ρ.Σ. 

Ακολουθήστε μας στο  Facebook και στο Instagram

Οπισθόφυλλο

Ένας έμπειρος ορειβάτης, που έχει πληρώσει με πολυετή φυλάκιση για τη συμμετοχή του σε αντιεξουσιαστική οργάνωση, βρίσκεται στο ίδιο ορειβατικό μονοπάτι με τον πρώην συναγωνιστή του και καταδότη του. Και συμβαίνει το αδύνατο· Ο «προδότης» ανασύρεται νεκρός από το βάθος του γκρεμού.

Υπάρχει ένοχος;

Μέσα από τη διαδικασία μιας ανάκρισης ξεδιπλώνονται δύο διαφορετικές οπτικές της ηθικής, του αγώνα, της προδοσίας. Ανακριτής και κατηγορούμενος μάχονται καθένας για το δικό του δίκαιο.

Το Αδύνατο αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά έργα του Erri de Luca, διότι συνδυάζει την ιδιαίτερη λογοτεχνική γραφή του με τον πολιτικό του λόγο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι - Σοφία Πανίδου Εικονογράφηση : Κώστας Μαρκόπουλος Από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ