Πέμπτη 28 Ιουλίου 2022

Τα σονέτα του Αυγούστου

Τα σονέτα του Αυγούστου - Γιώργος Κατσέλης

Από τις εκδόσεις Χάρτινη Πόλη

Ο Αύγουστος είναι προ των πυλών και τί καλύτερο από ένα βιβλίο που από τον τίτλο του αλλά και το εξώφυλλο προδιαθέτει τον αναγνώστη οτι θα διαβάσει ένα βιβλίο που μυρίζει καλοκαίρι.

Η αλήθεια όμως είναι πως τα σονέτα του Αυγούστου είναι πολλά περισσότερα από ένα απλό καλοκαιρινό βιβλίο. Είναι ένα λογοτέχνημα, γραμμένο με όμορφο τρόπο και γεμάτο λυρισμό αλλά και φιλοσοφικούς προβληματισμούς.

"Γιατί μεγάλο πράγμα η προσωπική πεποίθηση κι ο εδικός σου λογισμός. Όπου θέλει σε πάει, ό,τι θέλει σε κάνει να πιστεύεις κι εσύ πάντα νομίζεις οτι κατέχειςτην αλήθεια της ζωής σου,μα δεν κατέχεις τίποτα. Τίποτα δεν ορίζεις,για τίποτα δεν μπορείς να επαίρεσαι οτι γνωρίζεις.Πλάνη ο νους κι ο κάθε λογισμός. Μα ανάγκη να πιστεύεις σ'αυτόν. Μόνη αλήθεια η αγάπη που κάποτε ένιωσες για τους άλλους,ένα χαμόγελο παιδιού ή γυναίκας,μια κουβέντα που βγήκε από μια καρδιά που πόνεσε,δυο αντρικά χέρια που κρατούσαν σφιχτά ένα αλέτρι και όργωναν τη γη,οι λέξεις,τα μάρμαρα και τα χρώματα που έγιναν τέχνη και φως,οι έρωτες , ανεκπλήρωτοι ή όχι, θέλω να πω πράγματα καθημερινά κι απλά , που δεν αγοράζονται, μα νιώθονται."

Στα σονέτα του Αυγούστου θα συναντήσουμε τον ποιητή Ρούπερτ Μπρουκ που πεθαίνει  κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.Ο ποιητής επιστρέφει σαν πνεύμα για πέντε νύχτες του Αυγούστου προσπαθώντας να οδηγηθεί στον αναστοχασμό και την κάθαρση.

Το βιβλίο είναι γεμάτο από εικόνες και αποτελεί ένα απολαυστικό ταξίδι στον χρόνο, στον χώρο αλλά και στα βάθη του ανθρώπινου ψυχισμού. Στις σελίδες του , θα δούμε την Ελλάδα, πιο συγκεκριμένα τη Σκύρο αλλά και όχι μόνο, μέσα από τα μάτια του ποιητή και αυτό είναι ένα από τα ομορφότερα στοιχεία του βιβλίου που λάτρεψα.

Στο δεύτερο μισό , το βιβλίο αλλάζει ύφος. Αποκτά μυστήριο, σασπένς και περισσότερο ενδιαφέρον. Νέα πρόσωπα εμφανίζονται που προκαλούν  ανατροπές και ερωτηματικά για το παρελθόν του ποιητή που αποκαλύπτεται σιγά σιγά.

Στο τέλος του, ο αναγνώστης θα βρεθεί αντιμέτωπος με τα σημαντικότερα ζητήματα για τη ζωή και σίγουρα θα προβληματιστεί σχετικά με την ανθρώπινη ύπαρξη.

Η ανάγνωση του βιβλίου αυτού θεωρώ πως είναι μια εμπειρία που θα εγείρει στον αναγνώστη όλες του τις αισθήσεις και θα βιώσει ένα απολαυστικό ταξίδι.

Ένα βιβλίο, ευφυές, πρωτότυπο,νοσταλγικό, ποιητικό για τη ζωή, το θάνατο , τον πόλεμο και τον έρωτα που σας συστήνω να διαβάσετε φέτος το καλοκαίρι και να ταξιδέψετε σε πρωτόγνωρα αναγνωστικά μονοπάτια. Από έναν συγγραφέα που έχει γράψει περισσότερα από 30 παιδικά βιβλία. Ένας συγγραφέας που επιβεβαιώνει την πεποίθησή μου πως οι συγγραφείς των παιδικών βιβλίων έχουν μια αγνότητα, μια ηρεμία και μία καθαρότητα στη γραφή τους η οποία είναι ολοφάνερη όταν τολμούν να δοκιμαστούν στο ενήλικο αναγνωστικό κοινό.

Ρ.Σ.

Ακολουθήστε μας στο Facebook και στο Instagram

Οπισθόφυλλο

Απρίλιος του 1915: Ο νεαρός Άγγλος ποιητής Ρούπερτ Μπρουκ φτάνει στην Ελλάδα, για να πολεμήσει στο πλευρό των συμμάχων κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο θάνατος θα κόψει άδοξα το νήμα της ζωής του. Τελευταίος και παντοτινός σταθμός του ένα γραφικό νησί στη μέση του Αιγαίου, η Σκύρος.
Ωστόσο, ο Μπρουκ στα είκοσι οχτώ του μόλις χρόνια είχε προλάβει να καθιερωθεί στους ποιητικούς κύκλους της Αγγλίας με τα Σονέτα του Πολέμου, να ταξιδέψει ως τις Νότιες Θάλασσες, καταγράφοντας τις ταξιδιωτικές του εντυπώσεις, να ερωτευτεί και να ζήσει έντονα τη ζωή του.
Ογδόντα πέντε χρόνια μετά, το ανήσυχο πνεύμα του στρατιώτηποιητή επιστρέφει για πέντε νύχτες του Αυγούστου στη Σκύρο, για να γνωρίσει τον κόσμο από την αρχή και να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα που τον βασανίζουν.
Ποια αόρατη κλωστή τον δένει με τη μυστηριώδη Αλίς, τον νεαρό Μίλτο και τον ιπτάμενο Νίκο Ντινόπουλο; Και τι άραγε συνδέει τα τρία αυτά πρόσωπα μεταξύ τους;
Το τελευταίο σονέτο δεν έχει ακόμη γραφτεί…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι - Σοφία Πανίδου Εικονογράφηση : Κώστας Μαρκόπουλος Από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ