Παρασκευή 1 Ιουλίου 2022

Η Λαεεν και το μεγαλείο της.Το έπος της Λαεεναρ

Η Λαεεν και το μεγαλείο της.Το έπος της Λαεεναρ - Άγγελος Αναγνωστόπουλος

Από τις εκδόσεις Παράξενος Ελκυστής


Το βιβλίο ξεκινάει με την δημιουργία του κόσμου της Λαεεν στην κυριολεξία από την αρχή. Δημιουργός της είναι ο Γκαράκουε, που την φτιάχνει με προσοχή ,αγάπη και σκοπό να ζήσουν όλοι εκεί φιλήσυχα και ειρηνικά.Θεοί, ημίθεοι, βασιλείς και απόγονοι.

Αυτό το κομμάτι για μένα είναι το μεγαλύτερο ατού του βιβλίου καθώς μου κίνησε εντελώς το ενδιαφέρον για να δω πώς θα εξελιχθεί αυτός ο κόσμος αλλά και  η ιστορία. Κι ενώ θα περίμενε κανείς η δημιουργία και η εξέλιξη της Λαεεν να αναλυθεί σε σελίδες και κεφάλαια με λεπτομέρειες που πιθανώς να κουράσουν , γρήγορα διαπίστωσα με ευχαρίστηση πως ο συγγραφέας επιλέγει να μην μακρυγορήσει αλλά να προχωρήσει παρακάτω.

Φυσικά, όπως και στην πραγματικότητα, η απληστία,οι προδοσίες και οι δολοφονίες φτάνουν τον κόσμο σε διαφορετικό σημείο απο αυτό που ο δημιουργός του ονειρευόταν. Εδώ θέλω λίγο να σταθώ και να  πω πως ακόμα και στα βιβλία φαντασίας που μοιάζουν τελείως απόκοσμα, ο συγγραφέας έχει την ευκαιρία να περάσει και κοινωνικά μηνύματα αρκεί ο αναγνώστης να καταφέρει να κάνει τη σύνδεση με τον πραγματικό κόσμο και να βρει τους εκάστοτε συμβολισμούς.

Το βιβλίο έχει όλα εκείνα τα συστατικά ενός βιβλίου φαντασίας. Έχει μαγεία, υπερφυσικές δυνάμεις, δράση , προφητείες,μάχη του καλού με το κακό και αρκετή φαντασία. Έχει ωραίες περιγραφές,ζωντανές εικόνες αλλά και πολλά πολλά δύσκολα ονόματα προσώπων, τοποθεσιών και εποχών που θα αναγκάσει τον αναγνώστη να ρίχνει μια ματιά στον χάρτη που υπάρχει στην αρχή αλλά και στο γλωσσάριο που υπάρχει στο τέλος. Οι χάρτες , σε αυτού του είδους τα βιβλία είναι για μένα το πιο αγαπημένο μου, λατρεμένο για την ακρίβεια , σημείο.

Στα θετικά του βιβλίου όπως προείπα, η δημιουργία της Λαεεν από το μηδέν.Η αμεσότητα, η σπιρτάδα και επιπλέον οτι  το βιβλίο δεν κουράζει, δεν φλυαρεί με περιττές πληροφορίες αλλά μέσα στις λίγες σελίδες του έχουν δοθεί τα  σωστά στοιχεία για την μαγική αυτή τοποθεσία και τους κατοίκους της.

Αρχικά θα έβαζα στα  αρνητικά τους διαλόγους που μου φάνηκαν κάπως αδύναμοι και παιδικοί και θα έλεγα πως έχρηζαν από ωρίμανση και μεστότητα.Στην πορεία όμως ένιωθα πως διάβαζα ένα εικονογραφημένο,τύπου κόμικ το οποίο τελικά είχε κι αυτό την γοητεία του.

Το βιβλίο είναι το πρωτόλειο του συγγραφέα που μάλιστα είναι μόλις 21 ετών και αν δεν κάνω λάθος ήταν 20 όταν το έγραψε. Δεν ξέρω αν στον συγγραφέα αρέσει να του χτυπάμε συνέχεια στα μούτρα το νεαρό της ηλικίας του, αλλά τι να κάνουμε, είναι νεότατος και μακάρι να είχαμε όλοι τα νιάτα του και στην ηλικία αυτή να είχαμε τέτοιες ανησυχίες αλλά και την ικανότητα ή την φαντασία να τις εκφράσουμε μέσα από τη συγγραφή.

Το Έπος της Λαεεναρ είναι ένα πρώτο, εισαγωγικό βήμα για να γνωρίσει ο αναγνώστης τη Λαεεν και να συνεχίσει με τα βιβλία που έπονται.Είναι επιπλέον μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία  για κάποιον που δεν έχει εξοικείωση με το είδος και θέλει να ξεκινήσει να διαβάζει βιβλία φαντασίας.

Προσωπικά , έχω ήδη στην βιβλιοθήκη μου και το δεύτερο βιβλίο που τιτλοφορείται "Το αίμα των Βασιλείων" το οποίο θα διαβάσω με ενθουσιασμό για να δω και την συνέχεια της ιστορίας αλλά και την εξέλιξη του συγγραφέα.

Ρ.Σ.

Ακολουθήστε μας στο Facebook και στο Instagram

Οπισθόφυλλο

Η δημιουργία της Λάεεν αποτελούσε το ύψιστο επίτευγμα του Δημιουργού Γκαράκουε. Ξεκινώντας από το μηδέν, ο Δημιουργός έφτιαξε τον κόσμο της Λάεεν, τα όντα τα οποία θα τον βοηθούσαν να τον κάνει αψεγάδιαστο και ισορροπημένο, καθώς κι εκείνα που θα τον κατοικούσαν. Από τη δημιουργία της, η Λάεεν δεν είχε γνωρίσει τίποτε
άλλο παρά εξέλιξη, ευημερία και ως επί το πλείστον ειρήνη. Οι τρεις λαοί, Ντάνταρον, Μάλλιντορ και Ναράνταρ, ζούσαν φιλήσυχα στα βασίλειά τους κι ο καθένας φρόντιζε για τη δική του ευημερία. Όλα αυτά όμως αλλάζουν, όταν στην ήπειρο της Λάεεναρ μια αλλαγή στη φυσική τάξη των πραγμάτων θα διαταράξει την ειρήνη μεταξύ των φυλών και θα προκαλέσει έναν αιματηρό πόλεμο. Αυτοί που αποκαλούνταν αδελφοί θα γίνουν αδελφοκτόνοι, ενώ άλλοι θα καταπατήσουν τις αρχές στις οποίες ήταν κάποτε πιστοί. Μια ιστορία με φαντασία, προδοσία, ανδρεία και μάχες θα
αλλάξει για πάντα τη Λάεεναρ, αλλά και τη Λάεεν στο σύνολό της, ενώ θα αποδείξει πως, εν τέλει, τίποτα δεν είναι εξ ολοκλήρου άσπρο ή μαύρο. Ποιος τελικά αξίζει να έχει στα χέρια του τη δύναμη για να εξουσιάζει τη Λάεεναρ; Θα επικρατήσει το καλό ή το κακό, το φως ή το σκότος; Το έπος της Λάεεναρ είναι το πρώτο από μια σειρά βιβλίων υπό τον γενικό τίτλο “Η Λάεεν και το μεγαλείο της”

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι - Σοφία Πανίδου Εικονογράφηση : Κώστας Μαρκόπουλος Από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ