Τρίτη 28 Ιουνίου 2022

"Σαν περγαμόντο"

 "Σαν περγαμόντο"

Ολγα Κωστουρου 

Εκδόσεις Λογότυπο 



Η Σία είναι μια γυναίκα όμορφη, καπατσα, έξυπνη που δε μασάει τα λόγια της, που δεν κρύβει τα αισθήματα της. 

Δεν αφήνει τη ζωή να την πάει όπου θέλει. Αρπάζει τις ευκαιρίες και ζει παθιασμένα και έντονα, προσπαθεί να φτιάξει μια ζωή άνετη για αυτήν και τα παιδιά της. Ζυγίζει τις δυνάμεις της, τις αναποδιες, τις ευκαιρίες και προχωρά με το κεφάλι ψηλά.

Η οικονομική κρίση της χώρας όμως τα φέρνει αλλιώς. Και ενώ την επηρεάζει δεν το βάζει κάτω. Αρπάζεται από όπου βρει. Αρκεί να μη χάσει τα παιδιά της. 

Η συγγραφέας με έναν άκρως κωμικό και αληθινό τρόπο μας περιγράφει τη ζωή αυτής της γυναίκας και παράλληλα κάθε Ελληνικής οικογένειας πριν και μετά την κρίση. 

Από παντρεμένη, καταλήγει χωρισμένη με δύο παιδιά και μια επιχείρηση που πάει πάρα πολύ καλά. 

 Και έπειτα, όπως έγινε με πολλούς ανθρώπους, καταλήγει στο ίδιο σπίτι με την μάνα και τον θείο της. 

 Παράλληλα η Κωστούρου σκιαγραφεί την ψυχοσύνθεση μιας γυναίκας που αντιμετωπίζει πλέον ώριμα τις λάθος επιλογές της και τον ρόλο της σαν μάνας. 

Ο λόγος της είναι καυστικός, η βωμολοχία πάει σύννεφο αλλά δε θα μπορούσε να γραφεί διαφορετικά. 

Το απόλαυσα και δεν μπορούσα να το αφήσω μέχρι να τελειώσει. Γλύκα και πίκρα μπλέκονται ακριβώς όπως στο περγαμόντο!

Αναζήτησε το!

Μ.Κ.

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Παρουσίαση

Με καυστικό, κωμικοτραγικό τρόπο, περιγράφεται η ιστορία της Σίας στην εποχή της κρίσης. Πώς θα καταφέρει η Σία να κρατήσει την ισορροπία ανάμεσα στους πολλαπλούς ρόλους που καλείται να παίξει, βυθισμένη παράλληλα στη φτώχεια; Πώς θα κατορθώσει να κρατηθεί νηφάλια για τα παιδιά της που λατρεύει; Μήπως, κινούμενη στη νέα κοινωνία τεράτων, γίνει τελικά τέρας και η ίδια; Ποιος είναι αυτός που μπορεί να σκιαγραφήσει την προσωπικότητα της καλύτερα από τον αναγνώστη; Το ίδιο και τη νοοτροπία μιας καινούργιας κοινωνίας που γεννιέται σ' αυτά τα σκοτεινά χρόνια.

Τι μπορεί να συμβεί τελικά σε μια γλυκόπικρη ζωή ...; Σαν περγαμόντο...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στερνό Μελάνι

Στερνό Μελάνι - Άγγελος Αναγνωστόπουλος  Από τις εκδόσεις Παράξενος Ελκυστής  Ο αγαπημένος μας Άγγελος Αναγνωστόπουλος , αφήνει στην άκρη γι...