Σάββατο 25 Ιουνίου 2022

Το ημερολόγιο της Βέριτι

Το ημερολόγιο της Βέριτι - Colleen Hoover

Από τις εκδόσεις Διόπτρα


Άλλο ένα βιβλίο της Colleen Hoover και όσοι έχουμε διαβάσει τα βιβλία της μπορούμε να καταλάβουμε γιατί έχει γίνει αυτός ο χαμός στη βιβλιοφιλική κοινότητα. Άλλοι τη θεωρούν φαινόμενο, τυφώνα θα την χαρακτήριζα εγώ, άλλοι έχουν εθιστεί ( κι εγώ ανάμεσα σε αυτούς) αλλά δεν είναι λίγοι κι εκείνοι που την κατηγορούν για την απλή γραφή της.


Το ημερολόγιο της Βέριτι είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ και όχι μια ιστορία αγάπης όπως μας είχε συνηθίσει στο παρελθόν. Ο έρωτας βέβαια δεν λείπει ούτε από εδώ, απλά το κυρίως θέμα του και οι σκηνές που περιγράφονται είναι πιο σκληρές. Η διάθεση για σκληρότητα φαίνεται από την πρώτη ακόμη σκηνή. Όπου ο αναγνώστης μένει άφωνος ανυποψίαστος όμως γι' αυτό που πρόκειται να αντιμετωπίσει στην πορεία.

Για ακόμα μία φορά η συγγραφέας, καταπιάνεται με ένα δύσκολο θέμα αλλά η απλή γραφή της για την οποία κάποιοι την κατηγορούν , είναι αυτή που κάνει το βιβλίο αυτό να διαβάζεται με μια ανάσα.

Οι διάλογοι απλοί και πολλές φορές μη ρεαλιστικοί. Οι ήρωες πάντα αντιμετωπίζουν με ψυχραιμία και τις πιο ακραίες καταστάσεις έχοντας πάντα τη σωστή ατάκα σε κάθε άβολη στιγμή. Δεν με χαλάει όμως εμένα αυτό. Μην σας πω οτι μου αρέσει κιόλας. Ας μην κοροιδευόμαστε, η κοπέλα, η Hoover ντε, είναι μοναδική στο να αφηγείται ιστορίες που συνταράσσουν και καθηλώνουν. Πολλά ψυχολογικά θρίλερ έχουν υποσχεθεί οτι δε θα μπορείτε να τα αφήσετε από τα χέρια σας. Αρκετά το έχουν καταφέρει. Το ημερολόγιο της Βέριτι όμως είναι πραγματικά ένα βιβλίο που με ρούφηξε. Το διάβασα μέσα σε ένα 24ωρο και δεν μπορούσα να ησυχάσω εάν δεν έφτανα στο τέλος. Ακόμα και τώρα που το έχω τελειώσει τα συναισθήματα που νιώθω ειναι πολλά. Κυρίως οργή, θυμός, αλλά και ελπίδα για ένα τέλος λυτρωτικό.Κι αυτό θεωρώ τη μεγαλύτερη επιτυχία ενός βιβλίου. Να σε κάνει να το σκέφτεσαι ακόμα κι αν έχεις διαβάσει τον επίλογο.

Ο αναγνώστης βιώνει αυτήν την ηδονική ευχαρίστηση που νιώθει κανείς όταν διαβάζει ένα απαγορευμένο ημερολόγιο, όπου στις σελίδες του φανερώνονται οι πιο μύχιες σκέψεις αλλά και ανατριχιαστικές λεπτομέρειες της ζωής ενός ατόμου ,που δεν μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του , ούτε καν να  κουνηθεί. Το ημερολόγιο ενός ατόμου καθηλωμένο στο κρεββάτι
μετά από ατύχημα που είχε με το αυτοκίνητο. Κι όμως , παρόλο που ξέρεις πως διαβάζεις ένα μυθιστόρημα , η αίσθηση και ο φόβος μήπως γίνεις "τσακωτός" είναι τα ίδια.

Το ατού του βιβλίου , δεν είναι οι ανατροπές , στις οποίες μας έχουν συνηθίσει τα αντίστοιχα βιβλία του είδους αλλά και η ίδια η συγγραφέας. Άλλωστε , καθόλη τη διάρκεια της ανάγνωσης ο αναγνώστης αντιλαμβάνεται πως κάτι πρόκειται να συμβεί κι έτσι αναπόφευκτα κάνει πολλά σενάρια με το μυαλό του. Το ατού του βιβλίου κατά τη γνώμη μου είναι αυτός ο χαρακτήρας που έχει πλάσει η Hoover, που είναι τόσο μισητός και κυνικός, που ο αναγνώστης βρίσκεται να τρώει απανωτά  χαστούκια , κι όμως να συνεχίζει να διαβάζει με απόλαυση. Έχω ξαναπεί πως θεωρώ πολύ  δύσκολο να αγαπήσεις το βιβλίο όταν έχεις μισήσει με πάθος τον πρωταγωνιστή. Αλλά οι αντιήρωες ,έχουν κι αυτοί τη γοητεία τους.

Στα αρνητικά θα βάλω κάποια λάθη στη μετάφραση και τις αναλυτικές ερωτικές σκηνές με τις γαργαλιστικές λεπτομέρειες που θεωρώ οτι ήταν περιττές κι ας κινδυνεύω να χαρακτηριστώ πουριτανή.

Δεν ξέρω αν μετέφερα τον ενθουσιασμό μου γι'αυτό το βιβλίο. Γιατί δεν μπορώ να πω και πολλά από την υπόθεση , να μην σου χαλάσω την απόλαυση της ανάγνωσης. Αν δεν ξέρεις αν θα το διαβάσεις ή  όχι , εγώ θα σου πω να μην το σκέφτεσαι καθόλου! Είναι συγκλονιστικό, καθηλωτικό, φοβερό και σου προτείνω να το διαβάσεις οπωσδήποτε και θα με θυμηθείς. 

Ρ.Σ. 

Ακολουθήστε μας στο Facebook και στο Instagram

Οπισθόφυλλο

Ποια είναι τελικά η αλήθεια; Η Λόουεν Άσλι είναι μια συγγραφέας που δεν έχει κάνει επιτυχίες, βρίσκεται στο χείλος της οικονομικής καταστροφής και ξαφνικά η μοίρα της χαμογελάει και της γίνεται μια εξαιρετική επαγγελματική πρόταση. Ο Τζέρεμι Κρόφορντ είναι ο σύζυγος της φημισμένης συγγραφέως Βέριτι Κρόφορντ, η οποία έχει τραυματιστεί βαριά σε τροχαίο. Και αυτή δεν είναι η μόνη τραγωδία που έχει βιώσει η οικογένεια Κρόφορντ... Η Λόουεν προσλαμβάνεται για να βρει υλικό στο αρχείο και στις σημειώσεις της Βέριτι και να ολοκληρώσει τα τελευταία βιβλία της. Η Λόουεν έχει ένα περίεργο αίσθημα όσο βρίσκεται στο σπίτι των Κρόφορντ, αισθάνεται κάτι σκοτεινό να την κυκλώνει. Τότε ανακαλύπτει τη μισοτελειωμένη αυτοβιογραφία της Βέριτι... Σε κάθε σελίδα διαβάζει ανατριχιαστικές εξομολογήσεις και αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι η Βέριτι δεν είναι αυτό που φαίνεται. Η αλήθεια τη συγκλονίζει... Η Λόουεν αποφασίζει να κρατήσει κρυφό το χειρόγραφο από τον Τζέρεμι. Όμως, καθώς αρχίζει να τον ερωτεύεται, η εξομολόγηση της γυναίκας του θα μπορούσε να της φανεί πολύ χρήσιμη. Αλλά με ποιο κόστος; 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι - Σοφία Πανίδου Εικονογράφηση : Κώστας Μαρκόπουλος Από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ