Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022

Κάποτε στο Μαρόκο

Κάποτε στο Μαρόκο - Αντιγόνη Γκούρα

Από τις Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή

" Τέσσερις ταξιδιώτες βιώνουν τη δυναμη της διαφορετικότητας καθώς περιπλανώνται στη Σαχάρα"

Το διάβασμα μας βοηθάει να κάνουμε ταξίδια χωρίς καν να κουνηθούμε από το σημείο που είμαστε. Με αυτό το βιβλίο , ο αναγνώστης θα πραγματοποιήσει ένα ταξίδι στο Μαρόκο αλλά και στα ενδότερα του ψυχισμού του, μέσω των τεσσάρων πρωταγωνιστών του.


Θα επισκεφτεί την Καζαμπλάνκα, θα περπατήσει στην μεντίνα της Φες, θα απολαύσει το ηλιοβασίλεμα της Σεφσαουέν και θα θαυμάσει τη μαγεία της ερήμου. Ακριβώς όπως σε ένα ταξίδι, ο αναγνώστης θα γεμίσει από εικόνες,αρώματα , εμπειρίες αλλά θα μάθει και μερικά από τα ήθη, τα έθιμα και την ιστορία του εκάστοτε τόπου.

Για ποιο λόγο ταξιδεύει όμως κανείς; καποιοι γιατι  θέλουν να διασκεδάσουν,να περάσουν ανέμελα και να γνωρίσουν καινούριους τόπους και καποιοι άλλοι γιατί θέλουν να ξεφύγουν από ανθρώπους κι απο σκέψεις ή ακόμα ακόμα και από το παρελθόν τους.

Το λόγο παίρνουν εναλλάξ οι τέσσερις ταξιδιώτες. Η Εκάβη, μια ηλικιωμένη γυναίκα, με αγάπη προς τους συνταξιδιώτες της και γεμάτη από σοφία που έχει αποκομίσει από τη ζωή. Η Ιφιγένεια, πολύ νεότερη, συνεσταλμένη, πληγωμένη από τους ανθρώπους και απογοητευμένη ακόμα κι από τον ίδιο της τον εαυτό. Ο Μάνος και ο Κωνσταντίνος , έχοντας κι αυτοί τα πάθη τους και τις αδυναμίες τους , δίνουν κι αυτοί τις μάχες τους για να αντιμετωπίσουν τους δαίμονές τους. Η μοίρα θα φέρει κοντά αυτούς τους τέσσερις διαφορετικούς ανθρώπους.

Συναντιούνται, συνομιλούν , αλληλεπιδρούν και εντέλει φτάνουν να εξομολογούνται ο καθένας το παρελθόν του και να έρχονται αντιμέτωποι με τους μεγαλύτερους φόβους τους σαν να βλέπουν μπροστά τους το είδωλό τους στον καθρέφτη και να το κοιτάζουν με δισταγμό και απορία.

Το μυθιστόρημα παίρνει τη μορφή μιας ομαδικής αλλά και ατομικής ψυχοθεραπείας όπου οι ήρωες ψυχαναλύονται σε μεγάλο βαθμό. Γι' αυτό άλλωστε χαρακτηρίζεται και ως ψυχολογικό μυθιστόρημα , κάτι που προσωπικά πρώτη φορά συναντώ και διαβάζω.

Το βιβλίο είναι γεμάτο από ερωτήματα αλλά και απαντήσεις για τα μεγάλα ζητήματα της ανθρώπινης ύπαρξης και ψυχοσύνθεσης.Υπάρχουν σαφείς και εκτενείς αναφορές στα μεγαλύτερα κοινωνικά προβλήματα του σήμερα αλλά και στις δυσκολίες των ανθρώπινων σχέσεων.
Ενδοοικογενειακή βία, εξαρτήσεις, γονεϊκή τοξικότητα, ψυχολογική κατάρρευση ανθρώπων με προβλήματα υγείας αλλά και μοναξιά ,δυσκολίες στην  εύρεση ερωτικού συντρόφου και απιστίες.

Είναι γεμάτο από συμβουλές και αποφθέγματα που ο αναγνώστης θα σταθεί, θα θελήσει να υπογραμμίσει και να τα προβάλλει στην δική του ζωή και τα δικά του βιώματα.

Τέλος , το βιβλίο θα σας εκπλήξει. Όχι μόνο για το απρόβλεπτο τέλος του και την απροσδόκητη τροπή που θα πάρει η ιστορία αλλά και γιατί μέσα στις σελίδες του θα συναντήσετε τον εαυτό σας σε πολλά σημεία αλλά και ανθρώπους του στενού περιβάλλοντός σας. 

Ρ.Σ. 

Ακολουθήστε μας στο Facebook και στο Instagram

Οπισθόφυλλο

Μαρόκο, η χώρα των αντιθέσεων. Ένας τόπος όπου η οροσειρά του Άτλαντα αγναντεύει τον Ωκεανό και οι ακτές ενώνονται με την έρημο Σαχάρα, εκεί που οι κόκκοι της άμμου συναγωνίζονται σε αριθμό εκείνους της κλεψύδρας του χρόνου. Στο Μαρόκο θα συναντηθούν οι δρόμοι των τεσσάρων, άγνωστων μεταξύ τους πρωταγωνιστών μας, στην πορεία τους ανάμεσα σε πολύβουες πόλεις και την απεραντοσύνη της ερήμου.
Η Εκάβη αναμετριέται με το παρελθόν και δίνει τον δικό της ορισμό για τον έρωτα και την αγάπη. Ο Μάνος βρίσκει στις δονήσεις της μουσικής τη δική του θεραπευτική πρόταση. Η Ιφιγένεια πρσσπαθεί να διαχειριστεί τις αλλαγές στη ζωή της, ανακαλύπτοντας πως το ψυχολογικό αξίωμα που κυριαρχεί στις ανθρώπινες σχέσεις είναι ότι μας έλκει το γνώριμο και όχι το ευχάριστο. Ο Κωνσταντίνος, οδηγούμενος για ακόμα μια φορά από το πάθος του τζόγου, βρίσκει τον εαυτό του ταξιδεύοντας ανάμεσά τους. Στα στενά του Γιβραλτάρ, ανάμεσα από μύθους και πραγματικότητες, οι ταξιδιώτες βλέπουν τους εφιάλτες να ζωντανεύουν σαν σκελετοί και να αναμετριούνται μαζί τους. Θα καταφέρουν να τους ρίξουν στον ωκεανό; 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι - Σοφία Πανίδου Εικονογράφηση : Κώστας Μαρκόπουλος Από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ