Δευτέρα 20 Ιουνίου 2022

Το Ραφείο

Το Ραφείο - Σπύρος Ανέμης

Από τις εκδόσεις Libron


Είναι εδώ και μερικές ημέρες που θέλω να γράψω γι'αυτό το βιβλίο αλλά δυσκολεύομαι. Όχι γιατί δεν μου άρεσε, ούτε γιατί δεν ξέρω τι να πω. Αντιθέτως, γιατί δεν ξέρω από που να ξεκινήσω.


Δύσκολο να το χαρακτηρίσω και να το κατατάξω σε κάποιο λογοτεχνικό είδος. Αν με ρωτήσει κανείς τι βιβλίο είναι το ραφείο , θα απαντήσω: είναι βιβλίο φαντασίας,μυστηρίου, αστυνομικό, θρίλερ αλλά και κοινωνικό και πολλές φορές ένιωθα οτι διάβαζα παραμύθι πασπαλισμένο με αρκετές δόσεις χρυσόσκονης.

Δεν ξέρω πως τα κατάφερε ο Σπύρος Ανέμης αλλά πραγματικά είναι ολα αυτά συνδυασμένα με τρόπο άψογο χωρίς κανένα να υστερεί ή να θεωρείται παράταιρο.

" Ήταν νύχτα παγερή , με καταχνιά. Οκτώβριος του 1870. Οι πόρτες του ραφείου ήταν κλειστές. Τα παραθυρόφυλλά του ανοιχτά. Ένα αμυδρό φως αναδυόταν από το εσωτερικό τους. Έμοιαζαν με άστρα που τρεμόσβηναν , καθώς το ραφείο ταξίδευε στον ουρανό. Μέσα του , μια γριά γυναίκα , σωστή καπετάνισσα, ήταν στο τιμόνι και το οδηγούσε πάνω από χώρες μακρινές και άγνωστες. Μέσα από καταιγίδες ,χιόνια και τυφώνες,έχοντας για χάρτες αυτά τα μάτια , τα πράσινα ανοιχτά που σπιθοβολούσαν σαν μικρού κοριτσιού,καθώς με λύσσα τα σαπισμένα της δόντια έτριζαν σε κάθε αναμπουμπούλα.Μα το ταξίδι τώρα τέλειωνε.Βρισκόταν ακριβώς πάνω από την πόλη που έψαχνε. Έτσι λοιπόν, η γριά και το ραφείο της κατέβηκαν στη γη."

Είναι ενα βιβλίο που είμαι σίγουρη πως θα σας μαγέψει, θα σας ταξιδέψει, θα σας προβληματίσει και θα διαβάσετε ένα περίεργο αλλά και πρωτότυπο ανάγνωσμα που θα μοιάσει με πολλά άλλα και ταυτόχρονα με κανένα άλλο βιβλίο από αυτά που έχετε διαβάσει μέχρι τώρα.

Είναι τεράστια η χαρά μου , όταν διαβάζω τέτοια βιβλία και μάλιστα από έλληνες και πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς.

Βασική πρωταγωνίστρια , η Μέρλο, η γριά ράφτρα που εμφανίζεται στην πόλη του Βέιθ με τρόπο μαγικό.Από το ραφείο της θα περάσουν πολλοί, όλοι οι κάτοικοι της πόλης, άλλοι από περιέργεια , άλλοι από αναγκη κι άλλοι γιατί εκεί θα βρουν το ενδυμα εκείνο που τους αξίζει, που επιθυμούν αλλά και που δικαιούνται.

Η δικαιοσύνη, η ελευθερία και η εκδίκηση είναι μερικα από τα θέματα που αναλύονται στις σελίδες του βιβλίου αν το δει κανείς από την κοινωνική του πλευρά. Ενώ ταυτόχρονα η απληστία, η κακία, η αδικία ,οι προκαταλήψεις είναι κι αυτά μερικά από τα ζητήματα που πραγματεύεται. Γιατί το ραφείο είναι ένα κοινωνικό μυθιστόρημα.Παρόλο που δεν το περιμένεις αρχικά, γρήγορα όμως διαπιστώνεις πως οι κοινωνικές του προεκτάσεις είναι πολλές.

Μια παλιά κατάρα , μια δολοφονία, μια  εξαφάνιση και η αναζήτηση της αλήθειας δίνουν ένα μυστήριο στην πλοκή κάνοντας την αγωνία να μεγαλώνει και τον αναγνώστη να διαβαίνει σε πρωτόγνωρα μονοπάτια.

Χορταστικό, απολαυστικό,πλούσιο σε εικόνες,σε δράση,σε μηνύματα και συμβολισμούς. Ένα παλτό είναι γι'αυτόν που χρειάζεται προστασία , ένα φανταχτερό ρούχο για αυτόν που χρειάζεται αναγνώριση κι ένα ρούχο για επιδιόρθωση για κάποιον που θέλει να διορθώσει λάθη του παρελθόντος. Γιατί ο καθένας θα βρει στο ραφείο αυτό που έχει ανάγκη κι άλλος θα πάρει αυτό που του αξίζει.

Οι ιστορίες πολλές , οι ήρωες επίσης , ο καθένας κουβαλάει το παρελθόν του όλοι θα περάσουν από το μαγικό ραφείο, θα συναναστραφούν με την γριά ράφτρα και τα μυστικά τους θα αρχίσουν σιγά σιγά να φανερώνονται.Δεν θέλω να σας πω πολλά να μην σας χαλάσω την αγωνία αλλά ούτε και να προδώσω κομμάτια από την πλοκή που δεν θα έπρεπε. Κάθε κεφάλαιο και μια αποκάλυψη. Κάθε ιστορία και μία έκπληξη, κάθε χαρακτήρας κι ένας ήρωας με ρεαλιστικά χαρακτηριστικά σε μία παράδοξη όμως ιστορία φαντασίας.

Εν ολίγοις, πρόκειται για ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα , γραμμένο σαν παραμύθι , που δεν κουράζει σε κανένα σημείο αλλά διαβάζεται ευχάριστα.Σας το συστήνω να το διαβάσετε και να το απολαύσετε κι εσείς όπως κι εγώ.

Εσείς τι λέτε; Θα τολμήσετε να επισκεφτείτε το ραφείο;

Ρ.Σ.

Ακολουθήστε μας στο Facebook και στο Instagram

Οπισθόφυλλο

Στις σελίδες αυτού του βιβλίου ξετυλίγεται μια σκοτεινή ιστορία· μια ιστορία που κρύβεται πίσω από φανταχτερά ρούχα και παράξενες φορεσιές.
Η γριά ράφτρα προσγειώνεται στο Βέιθ μαζί με το ραφείο της και έχει ανακατεμένη στα χαρτιά της τη δύναμη μιας μοχθηρής κατάρας.
Κανείς δεν γνωρίζει ποια είναι, ούτε πώς έφτασε ως εκεί. Ένα μυστήριο περικλείει την παρουσία της και κανείς απ' τους κατοίκους δεν θέλει την ίδια με το μυστηριώδες ραφείο της, μέχρι που τα μαγευτικά της φορέματα θα αρχίσουν να τους ενθουσιάζουν όλους και να την κάνουν αποδεκτή.
Ένας και μόνο έχει δει την υπερφυσική άφιξή της στη πόλη, αλλά κανείς δεν τον πιστεύει.
Η γριά ράφτρα φτάνει εκεί για έναν και μοναδικό σκοπό: την επιβίωση της οικογένειάς της και τη θεραπεία από την κατάρα που, αιώνες τώρα, έχει σκοπό να την εξοντώσει.
Μια θεσπέσια φορεσιά με άρωμα θανάτου. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι - Σοφία Πανίδου Εικονογράφηση : Κώστας Μαρκόπουλος Από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ