Τετάρτη 1 Ιουνίου 2022

Στον 5ο όροφο της Νομικής

Στον 5ο όροφο της Νομικής - Χρήστος Μαρκογιαννάκης 

Από τις εκδόσεις Μίνωας

Πώς γίνεται να μιλήσεις για ένα βιβλίο όταν στην ουσία δεν πρέπει να πεις τίποτα γι'αυτό, έτσι ωστε να μην χαλάσεις την απόλαυση της ανάγνωσης; Θα προσπαθήσω να το κάνω κι ελπίζω να σας μεταφέρω αυτά που ένιωσα διαβάζοντας το χωρίς όμως να προδώσω πράγματα της υπόθεσης που δεν κάνει.

Ο 5ος όροφος της Νομικής είναι ο τόπος που έγινε η διπλή δολοφονία το βράδυ της 16ης Φεβρουαρίου.Θύματα η καθηγήτρια εγκληματολογίας Λαμπρινή Σιώμου και ο μεταπτυχιακός φοιτητής Άγγελος Κονδύλης.

Ο ντετέκτιβ Χριστόφορος Μάρκου σαν άλλος Ηρακλής Πουαρό , μαζεύει τα στοιχεία μέχρι να καταλήξει στον ένοχο. Ύποπτοι, πολλοί, έχουν όλοι τους  μυστικά.Όλοι κάτι κρύβουν και κάτι φοβούνται. Δεν είναι όλοι ένοχοι όμως δεν είναι και αθώοι.Είναι αυτά τα μυστικά αρκετα για να μετατρέψουν κάποιον άνθρωπο σε δολοφόνο;

" Για να κατανοήσουμε τις συνέπειες μιας εμπειρίας , δεν την εξετάζουμε σε αποστειρωμένο περιβάλλον,αλλά σε σχέση με αυτόν που αφορά. Το ίδιο ακριβώς γεγονός μπορεί να έχει τελείως διαφορετικό αποτέλεσμα σε δύο άτομα με διαφορετικό χαρακτήρα."

Φυσικοί αλλά και ηθικοί αυτουργοί του εγκλήματος αναζητούνται και ο αναγνώστης καλείται να ενώσει τα κομμάτια του παζλ, βέβαιος σε κάθε κεφάλαιο πως γνωρίζει την απάντηση και αντιμέτωπος με τις εξελίξεις που ανατρέπουν τα σκηνικά.

Οχι , δεν θα φύγει η πλοκή από το κτίριο της Νομικής, δεν θα υπάρξει ανθρωποκυνηγητό και καταδίωξη. Με συχνά ομως flashbacks, ο συγγραφέας καταφέρνει να δώσει κινηματογραφική χροιά στο μυθιστόρημα και να δημιουργήσει την απαραίτητη σκοτεινή ατμόσφαιρα.

Πρόκειται για ένα γνήσιο αστυνομικό μυθιστόρημα. Από αυτά που ο αναγνώστης βρίσκεται για τα καλά μέσα στην έρευνα, την παρακολουθεί βήμα βήμα και κατά συνέπεια βρίσκεται στην καρδιά των εξελίξεων. Παρακολουθεί από κοντά μία μία τις ανακρίσεις και δεν μπορεί να μην μπει στη διαδικασία να συλλέξει τις πληροφορίες και τα στοιχεία με σκοπό να βρει ο ίδιος τη λύση του μυστηρίου.

Εντύπωση κάνει το ιδιαίτερα προσεγμένο λεξιλόγιο που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας, απόλυτα ταιριαστό με τις ιδιότητες και τους χαρακτήρες  των προσώπων που ανακρίνονται. Καθηγητές εγκληματολογίας , φοιτητές και εργαζόμενοι της Σχολής. Όλοι τους ευυπόληπτοι πολίτες.

Ο Χριστόφορος Μάρκου είναι ένας καλοδουλεμένος χαρακτήρας. Παρόλο που είναι ο κεντρικος ήρωας του βιβλίου, αυτός που έχει αναλάβει την υπόθεση, που κάνει την έρευνα και τελικά αυτος που φανερώνει την αλήθεια, δεν μονοπωλεί το ενδιαφέρον. Δεν μαθαίνουμε πληροφορίες για τον ίδιο και τη ζωή του κι αυτό είναι κάτι που μου άρεσε ιδιαίτερα. Ο συγγραφέας επικεντρώνεται στους υποπτους και αυτών τη συμπεριφορά αναλύει και παρουσιάζει.

Το βιβλίο είναι καλογραμμένο και ευφυές, με αρκετά χιουμοριστικά και αυτοσαρκαστικά στοιχεία. Αξίζει να διαβαστεί προσεκτικά γιατί κάθε σελίδα έχει σημασία. Είναι σαν ένας γρίφος που δεν αφήνει το μυαλό να ησυχάσει μέχρι να βρεθεί η λύση. Φυσικά υπάρχει μυστήριο, σασπένς και οι απαραίτητες ανατροπές.

Με χαρά διαπίστωσα πως ο συγγραφέας απέφυγε τις επαναλήψεις κατά τις περιγραφές των γεγονότων από διαφορετικές σκοπιές, όταν ακόμα και μεγάλοι , διακεκριμένοι συγγραφείς του είδους έχουν συχνά πέσει σε τέτοιες παγίδες.

Εμένα προσωπικά με κέρδισε.Θα περηφανευτώ λιγάκι , οτι κάτι μου πέρασε από το μυαλό σχετικά με τη λύση του γρίφου, αλλά ακόμα κι έτσι ήταν ένα απολαυστικό ταξίδι μέχρι το τέλος και μου κράτησε ωραία συντροφιά.Είναι ο τρόπος με τον οποίο δίνονται οι απαντήσεις που κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον ακόμα κι αν έχεις υποψιαστεί το δολοφόνο.

Το όλο νόημα του βιβλίου κρύβεται στις τελευταίες του σελίδες, σχετικά με την απόδοση της δικαιοσύνης τις οποίες εννοείται πως δεν πρόκειται να σας τις φανερώσω!

Ρ.Σ.

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο Instagram

Οπισθόφυλλο

Πέμπτος όροφος της Νομικής Αθηνών, Τομέας Εγκληματολογίας. Ο υποψήφιος διδάκτορας Άγγελος Κονδύλης ανακαλύπτει το πτώμα της Οχιάς, κατά κόσμον καθηγήτριας Λαμπρινής Σιώμου, πριν δολοφονηθεί κι αυτός με τη σειρά του.

Ο αστυνόμος του Τμήματος Ανθρωποκτονιών Αττικής Χριστόφορος Μάρκου, απόφοιτος του τομέα και παλιός γνώριμος των θυμάτων, αναλαμβάνει την έρευνα της διπλής ανθρωποκτονίας.

Κινούμενος στο σκοτάδι του πέμπτου ορόφου, σ’ έναν λαβύρινθο μυστικών, διαπλοκής, προσωπικών εμπαθειών κι ακαδημαϊκών φιλοδοξιών, καλείται να ανακαλύψει με τη βοήθεια ενός «πασπαρτού» ποιος μετέτρεψε το κτίριο του πανεπιστημίου σε σκηνικό δολοφονιών και ν’ απαντήσει: Υπάρχει, τελικά, το τέλειο έγκλημα;».

Ο Χρήστος Μακρογιαννάκης εστιάζει στην ψυχολογία του εγκλήματος, εμπνευσμένος από τα μεσογειακά νουάρ και τα whodunit της χρυσής περιόδου της αστυνομικής λογοτεχνίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι - Σοφία Πανίδου Εικονογράφηση : Κώστας Μαρκόπουλος Από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ