Σάββατο 4 Ιουνίου 2022

Ίνκουμπους

Ίνκουμπους - Βαγγέλης Γιαννίσης

Από τις εκδόσεις διόπτρα

"Κανείς δεν είναι ασφαλής το βράδυ"

Όταν έπιασα στα χέρια μου αυτό το βιβλίο προβληματίστηκα αρχικά σχετικά με  τον περίεργο τίτλο του. Αναρωτήθηκα εαν θα έπρεπε να αναζητήσω πρώτα μερικές πληροφορίες για να δω τι σημαίνει ή αν θα ήταν καλύτερα να μην γνωρίζω και να αντλήσω τις πληροφορίες που χρειάζομαι από το περιεχόμενο του βιβλίου. Τελικά δεν κρατήθηκα και κάνοντας μια μικρή έρευνα έμαθα πως Ίνκουμπους, συνήθως γνωστός μαζί με την θηλυκή του έκφανση, σούκουμπους, είναι αρσενικός δαίμονας που επισκέπτεται τις γυναίκες ενόσω κοιμούνται και προχωρεί σε σεξουαλική επαφή μαζί τους.

" Ο μέσος άνθρωπος θα ζήσει ογδόντα δύο χρόνια,τα οποία μεταφράζονται σε δυόμισι δισεκατομμύρια δευτερόλεπτα.Δυόμισι δισεκατομμύρια στιγμές, η πλειονότητα των οποίων ξεχνιούνται μόλις παρέλθουν. Θάβονται μέσα σε έναν ωκεανό αναμνήσεων,στον αφρό του οποίου βρίσκονται μια χούφτα στιγμές που σημαδεύουν και καθορίζουν τους ανθρώπους."

Φοβούμενη πως θα διαβάσω άλλο ένα αστυνομικό μυθιστόρημα με τη γνωστή πλοκή που συναντάμε στα περισσότερα μυθιστορήματα του είδους, το ξεκίνησα. Με χαρά όμως διαπίστωσα γρήγορα πως οι συγγραφείς , ειδικά οι έλληνες , των αστυνομικών μυθιστορημάτων έχουν καταλάβει και οι ίδιοι πως κυκλοφορούν αρκετά βιβλία με
παρόμοιες ιστορίες και αποφεύγουν να γράψουν για την κλασική χιλιοειπωμένη ιστορία με μικρές παραλλαγές.

Ο Βαγγέλης Γιαννίσης, έμπειρος πλέον συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων,καθώς έχει ήδη στο ενεργητικό του άλλα έξι βιβλία, προσφέρει στους αναγνώστες ένα διαφορετικό και πρωτότυπο βιβλίο.

Η πρωτοτυπία του έγκειται πρώτον στο ότι καταπιάνεται με τα εγκλήματα σεξουαλικής φύσεως, με τον ένοχο να βιάζει τα θύματα του , να μην τα δολοφονεί και μάλιστα να  τους "υπόσχεται" πως θα επιστρέψει. Επιπλέον , η αστυνομική ομάδα που ερευνά δεν αφοσιώνεται στην εξιχνίαση ενός μόνο εγκλήματος  αλλά παράλληλες ιστορίες είναι αυτές που τους απασχολούν. Οι παράλληλες ιστορίες αυτές συνδέονται με δεξιοτεχνία και αυτό είναι κάτι που αφενός δίνει μια ρεαλιστικότητα στην υπόθεση αφετέρου το κάνει πιο ενδιαφέρον και αποφεύγει τη δημιουργία " κοιλιάς" κατά την ανάγνωση.

Ο συγγραφέας καταπιάνεται με ένα δύσκολο θέμα. Αυτό της επιβίωσης έπειτα από εναν βιασμό. Το αντιμετωπίζει όμως με σοβαρότητα και σεβασμό. Το θύμα μιας σεξουαλικής επίθεσης δεν χάνει τη ζωή του.Πώς συνεχίζει όμως να ζει; Μπορεί να ζήσει κανείς με την ανάμνηση μιας τέτοιας πράξης και με το φόβο οτι θα επαναληφθεί; Πόσο σημαντικό ρόλο παίζει σε τέτοιες επιθέσεις η άμεση καταγγελία τους αλλά και η συμπαράσταση από το στενό περιβάλλον; Ένα θύμα βιασμού , πιστεύω πως έχει για πολύ καιρό μετά τα σημάδια της επίθεσης και πως συχνά βιώνει ή φοβάται την απόρριψη ακόμα και από τον κοινωνικό περίγυρο. Ίσως και μέχρι το τέλος της ζωής του.

" τον ζήλευε που καταπίεζε τόσο αποτελεσματικά το τραύμα, όπως μονάχα ένας άντρας μπορούσε να κάνει.Απλά συνέχιζε να ζει,σαν αυτοκίνητο που του είχαν σκάσει και τα τέσσερα λάστιχα αλλά ο οδηγός του δεν άφηνε το γκάζι,όσο κι αν οι ζάντες τρίβονταν στο οδόστρωμα, γιατί ήξερε πως, εαν σταματούσε, θα έπρεπε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα."

Όμως ο συγγραφέας, παρόλο που αναλύει αρκετά και με συνέπεια το κοινωνικό αυτό φαινόμενο, δεν απομακρύνεται από τον σκοπό του που δεν είναι άλλος από το να προσφέρει ένα γρήγορο μυθιστόρημα με αγωνία και ανατροπές.

Το βιβλίο είναι σύγχρονο κι αυτό είναι κάτι που φαίνεται από τους διαλόγους,τις περιγραφές των εικόνων, από τον τρόπο που διεξάγεται η έρευνα και η εξέταση αλλά και από τον τρόπο με τον οποίο ξετυλίγεται η ιστορία.Ευτυχώς απουσιάζουν παρωχημένες και κλισέ τεχνικές εντυπωσιασμού που δεν χρειάζονται σε καμία περίπτωση, ειδικά όταν το βιβλίο έχει να πει μια τόσο δυνατή ιστορία.

Το βιβλίο μου άρεσε πολύ. Είναι καλογραμμένο , με πλούσια υπόθεση και σφιχτοδεμένη πλοκή. Το δυνατό του σημείο όμως πιστεύω πως  είναι το ανατρεπτικό και απρόβλεπτο φινάλε του!
Αρκετά σκληρό μα ιδανικό για να σας  συντροφεύσει και να σας καθηλώσει.

Ρ.Σ.

Ακολουθήστε μας στο facebook  και στο instagram

Οπισθόφυλλο

Έτσι, πάνω στον εφιάλτη του, μέσα απ' τη βραδινή ομίχλη πετάει ο κοντόχοντρος Δαίμονας πάνω από έλη, λίμνες και βάλτους· γυρεύει μια νέα τρελαμένη απ' τον έρωτα και καταπλακωμένη απ' τον ύπνο, κατεβαίνει και χαμογελαστός κάθεται στο στήθος της.
Όταν μια νεαρή φοιτήτρια, η Λινέα Moλίνς, καταγγέλλει στην αστυνομία τον βιασμό της μέσα στο ίδιο της το σπίτι από έναν άγνωστο μασκοφόρο, στον επικεφαλής του Τμήματος Εγκλημάτων της αστυνομικής διεύθυνσης του Έρεμπρο Άντερς Οικονομίας δημιουργείται αμέσως κακό προαίσθημα: οι προσεκτικές κινήσεις του δράστη και ο χειρουργικός τρόπος με τον οποίο έφερε εις πέρας την επίθεση μαρτυρούν προσχεδιασμό και εμπειρία. Ακόμα πιο ανησυχητική είναι η υπόσχεση με την οποία ο δράστης άφησε την κοπέλα: ότι θα τα ξαναπούν σύντομα.
Δύο ημέρες αργότερα, η διεθνούς φήμης σεφ Κάισα Έκεμπλαντ διαβάζει έντρομη στις εφημερίδες την είδηση του βιασμού της Λινέα και διαπιστώνει ανησυχητικές ομοιότητες με επίθεση που είχαν δεχτεί η ίδια και ο σύζυγός της μέσο στο σπίτι τους μερικούς μήνες νωρίτερα. Παρά τους δισταγμούς της, αποφασίζει να μιλήσει.
Σύντομα κι άλλα στόματα ανοίγουν και αφηγούνται μια ιστορία που κρυβόταν για χρόνια στο σκοτάδι. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι - Σοφία Πανίδου Εικονογράφηση : Κώστας Μαρκόπουλος Από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ