Τρίτη 3 Μαΐου 2022

Mexican Gothic


Mexican Gothic
Silvia Moreno- Garcia

Από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος

Ας μου πει κανείς οτι δεν ερωτεύτηκε αυτό το εξώφυλλο μολις το είδε όταν πρωτοκυκλοφόρησε. Τα χρώματά του, η υφή του αλλά και η εντυπωσιακή εικόνα του , προδιαθέτει τον κάτοχο του οτι πρόκειται να διαβάσει ένα προσεγμένο μυθιστόρημα που μέσα στις σελίδες του θα ταξιδέψει , θα τρομάξει κ γενικά θα βιώσει ένα μαγευτικό και σαγηνευτικό αναγνωστικό ταξίδι. Και το λέω με σιγουριά πως έτσι ακριβώς είναι και οτι δεν πρόκειται να απογοητευτεί.

Έπειτα από ένα γράμμα που λαμβάνει η Νοεμί από την ξαδέρφη της , Καταλίνα, πηγαίνει στην κατοικία της οικογένειας των Ντόιλ για να δει τι συμβαίνει και να την βοηθήσει. Τι από αυτά που λέει η ξαδέρφη της όμως είναι αλήθεια και τί αποκύημα μιας άρρωστης φαντασίας;

Η Νοεμί βρίσκεται "εγκλωβισμένη" στον πύργο των Ντοιλ
στο Ψηλό Μέρος, ένα σπίτι γεμάτο τριξίματα, μούχλα αλλά και περίεργους κανόνες από όπου χωρίς να το καταλάβει αδυνατεί να ξεφύγει, όπως ακριβώς και οι άλλες γυναίκες που βρέθηκαν εκεί στο παρελθόν.

Ένα στοιχειωμένο σπίτι, φαντάσματα , νεκροταφεία, μυστηριώδεις κάτοικοι, θρύλοι ,μύθοι,μυστικά αλλά και περίεργοι θόρυβοι που ακούγονται από τους τοίχους δημιουργούν μια σκοτεινή και ομιχλώδη ατμόσφαιρα , ακριβώς όπως αρμόζει σε ένα βιβλίο της καλής γοτθικής λογοτεχνίας.

" Υπάρχουν " βαριά μέρη " . Μέρη όπου ο αέρας έχει βαρύνει από κάτι κακό,κάτι δαιμονικό.Μερικές φορές είναι ένας θάνατος , ή και κάτι άλλο, ο κακός αέρας όμως μπαίνει στο σώμα σου και φωλιάζει εκεί και σε βαραίνει. Αυτό είναι το πρόβλημα στο Ψηλό Μέρος, στο σπίτι των Ντόιλ"

Το Mexican Gothic είναι τόσο ατμοσφαιρικό , σκοτεινό και μυστηριώδες που σε όλη τη διάρκεια της ανάγνωσης νιώθεις την καρδιά σου να χτυπάει δυνατά. Προσωπικά το απόλαυσα πάρα πολύ, το διάβαζα αργά γιατί ναι μεν δεν ήθελα να τελειώσει αλλά ήθελα και να νιώσω όλα αυτά τα συναισθήματα των ηρώων, να ακούσω τους ήχους και να σχηματίσω τις εικόνες και τα τοπία με τη φαντασία μου. Μέχρι φυσικά να φτάσω στο τέλος και να επιταχύνω την ανάγνωση μου γιατί ήθελα να δω με αγωνία πως θα τελειώσει αυτή η περίεργη ιστορία και τι θα συμβεί με τους πρωταγωνιστές.

Η συγγραφέας έχει καταφέρει να μεταφέρει όλη αυτή την αινιγματική πραγματικότητα που βιώνει η ηρωίδα και μαζί με αυτήν κι ο αναγνώστης προσπαθεί να βρει τις απαντήσεις, να αποκαλύψει τα μυστικά καθηλωμένος και ανήμπορος να βγάλει αυτό το βιβλίο από το μυαλό του. Έχει συνδυάσει το παλιό με το πιο σύγχρονο και την λάμψη του κοσμικού με την ομίχλη και το σκοτάδι του απόκοσμου.

Παράλληλα , είναι αρκετά τα θέματα που πραγματεύεται μεταξύ των οποίων , ο ρατσισμός, η ευγονική, η εργασιακή εκμετάλλευση , ψυχικά νοσήματα, δεισιδαιμονίες αλλά και έμφυλα κοινωνικά στερεότυπα.

"Είναι σημαντικό να διατηρεί κανείς μια τάξη στο σπίτι , στη ζωή του.Η τάξη σε βοηθάει να προσδιορίζεις τη θέση σου στον κόσμο, να αντιλαμβάνεσαι που ανήκεις. Η ταξινομική κατάταξη των ειδών τοποθετεί το κάθε πλάσμα στο σωστό κλαδί. Δεν είναι καλό να ξεχνάει κανείς τη θέση του, ούτε τις υποχρεώσεις του."

Πού σταματάει η φαντασία και πού ξεκινάει η πραγματικότητα ;  Οι ισορροπίες είναι λεπτές και τίποτα δεν είναι ξεκάθαρο μέχρι και τις τελευταίες σελίδες, όπου η αγωνία κορυφώνεται.

Αγάπησα την ηρωίδα, τη Νοεμί. Ένα κορίτσι που της αρέσει να διασκεδάζει, της αρέσει η κοσμική ζωή και αρνείται να δεσμευτεί με κάποιον άντρα με τον οποίο δεν νιώθει έντονα και παθιασμένα αισθήματα. Από την άλλη κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί στη γοητεία της.Λάτρεψα το πείσμα της και την αποφασιστικότητα της. Δεν φοβάται να έρθει σε ρίξη με πρόσωπα που άλλοι τρέμουν, χωρίς όμως να χάνει το σεβασμό της και την αυτοσυγκράτηση της. Δεν φοβάται να ρισκάρει , αναγνωρίζει όμως πότε κάνει λάθος και ξέρει πότε πρέπει να κάνει πίσω.
Από τους πιο ωραίους γυναικείους χαρακτήρες που έχω συναντήσει σε μυθιστόρημα τελευταία.

Εν ολίγοις , το Mexican Gothic , είναι ένα μυθιστόρημα που συνδυάζει το μυστήριο με το υπερφυσικό και τον τρόμο με τον ρομαντισμό. Ένα διαμάντι της σύγχρονης γκόθικ λογοτεχνίας που εμένα με συνεπήρε και το προτείνω και σε εσάς να το αναζητήσετε. Ένας καλός λόγος για να μυηθεί κάποιος σε αυτού του είδους τη λογοτεχνία και να γίνει πιστός ακόλουθος της.

Ρ.Σ.

Ακολουθήστε μας στο Facebook και στο Instagram

Οπισθόφυλλο

Προσπαθεί να με δηλητηριάσει.
Πρέπει να έρθεις να με βοηθήσεις, Νοεμί.
Πρέπει να έρθεις να με σώσεις!
Όταν η Νοεμί Ταμποάδα παίρνει ένα απελπισμένο γράμμα από τη νιόπαντρη ξαδέλφη της, η οποία την εκλιπαρεί να τη σώσει από έναν μυστηριώδη κίνδυνο, είναι ολοφάνερο ότι κάτι δεν πηγαίνει καθόλου καλά. Οι σικ τουαλέτες της Νοεμί και το άψογο κραγιόν της ταιριάζουν περισσότερο σε κοκτέιλ πάρτι παρά σε ερασιτέχνη ντετέκτιβ, φεύγει όμως αμέσως για το απομακρυσμένο αρχοντικό στην ύπαιθρο του Μεξικού.
Έξυπνη και ανυποχώρητη, η Νοεμί διαθέτει ακλόνητη βούληση, και δεν φοβάται τίποτα. Ούτε τον νέο, απειλητικό και ταυτόχρονα σαγηνευτικό, σύζυγο της ξαδέλφης της, τον Βέρτζιλ Ντόιλ, ούτε τον πατέρα του, Χάουαρντ, τον υπέργηρο πατριάρχη που φαίνεται συνεπαρμένος από τη Νοεμί, ούτε καν το ίδιο το σπίτι, το οποίο αρχίζει να εισβάλλει στα όνειρά της με οράματα βουτηγμένα στο αίμα και την καταστροφή.
Μαγνητισμένη από τον τρομακτικό και, παρόλα αυτά, σαγηνευτικό κόσμο του παλιού αρχοντικού, η Νοεμί δεν θα αργήσει να συνειδητοποιήσει ότι της είναι αδύνατον ν' αφήσει αυτό το αινιγματικό σπίτι. 






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι παίκτες

Οι παίκτες - Marco Missiroli Μετάφραση: Μαρία Οικονομίδου Από τις Εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ