Πέμπτη 5 Μαΐου 2022

Οι Ειδοί του Μαρτίου - Δι-ήγηση


Οι Ειδοί του Μαρτίου - Δι-ήγηση

Βαγγέλης Παπαδήμας 

Από τις εκδόσεις Κάκτος

"Αν δεν είσαι έτοιμος να αναλογιστείς τι έκανες μέχρι τώρα και να αλλάξεις τη ζωή σου, προτίμησε να μην διαβάσεις τούτο το διήγημα. Ένα πολύ διαφορετικό βιβλίο από ό,τι έχεις διαβάσει μέχρι σήμερα...."

Ο Μάρτιος έχει περάσει για τα καλά , το ίδιο και ο Απρίλιος αλλά η Άνοιξη βρίσκεται εδώ και γι'αυτό αποφάσισα να διαβάσω τώρα αυτό το δι-ήγημα που όπως ισχυρίζεται ο συγγραφέας είναι πολύ διαφορετικό από ό,τι έχω διαβάσει μέχρι τώρα. Και δε θα διαφωνήσω.

Ο τίτλος του ιδιαίτερος. Δεν γινόταν να μην ψάξω να βρω τι σημαίνει και αυτό που βρήκα είναι οτι οι Ειδοί του Μαρτίου είναι η 74η μέρα στο Ρωμαϊκό Ημερολόγιο και αντιστοιχεί στις 15 Μαρτίου. Ήταν ημέρα θρησκευτικών εορτασμών για τους Ρωμαίους, καθώς και καταληκτική προθεσμία αποπληρωμής των χρεών τους. Οι Ειδοί του Μαρτίου του έτους 44 π.Χ. έμειναν στην ιστορία ως η ημερομηνία της δολοφονίας του Ιούλιου Καίσαρα, μια ημέρα που άλλαξε τον ρου της ρωμαϊκής ιστορίας. Σήμερα, η φράση “Αι ειδοί του Μαρτίου” χρησιμοποιείται και για να προσδιορίσει την “αποφράδα ημέρα”.

Το βιβλίο περιλαμβάνει δύο ιστορίες με δύο διαφορετικούς πρωταγωνιστές η κάθε μία.Από τη μία ο κυρ- Λευτέρης, άλλοτε Λευτέρης σκέτο, είναι ένας άνθρωπος , αυτό που λέμε σπίτι- δουλειά. Έμπειρος πωλητής εδώ και χρόνια έχει ψυχολογήσει τους πελάτες του και μπορεί πάντα να προσφέρει το καλύτερο στον καθένα. Δεν έχει παρανομήσει ποτέ, δεν έχει ξεφύγει ποτέ από την καθημερινή του ρουτίνα. Ο ίδιος όμως δηλώνει ευτυχισμένος και ικανοποιημένος από τη ζωή που έχει ζήσει. Η αποφράδα μέρα για αυτόν έρχεται όταν του ζητείται να παρακολουθήσει σεμινάρια και να υποστεί κάποιον πολύ νεότερό του να του υποδείξει πώς θα κάνει τη δουλειά του.

Κι από την άλλη ο Δημήτρης. Ένας νεότερος άντρας , φρεσκοπαντρεμένος, εκπαιδευτής υπαλλήλων περί επικοινωνίας, περί ηγεσίας , για μάνατζμεντ και στελέχωση επιχειρήσεων.Αναρωτιέται τι θα γινόταν αν ζούσε μια άλλη ζωή. Πως θα ήταν τα πράγματα αν ήταν αλλιώς .Αν έπαιρνε άλλο βαγόνι στο τρένο της ζωής. Ανήσυχος. Η αποφράδα μέρα γι'αυτόν ειναι όταν ένας εκπαιδευόμενος θα του πάει κόντρα.



Ένα βιβλίο περίεργο στην όψη , μα πολύ όμορφο στο περιεχόμενο. Δεν υπάρχει περίληψη στο οπισθόφυλλο, στην ουσία δεν υπάρχει καν οπθισθόφυλλο καθώς διαβάζεται  από τη μία αλλά και από την ανάποδη.

Λόγος μικροπερίοδος, κοφτός. Σχεδόν ποιητικός σε μερικά σημεία.
Αρκετά διδακτικό με πολλά μηνυματα για τη ζωή. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και σαν βιβλίο αυτοβελτίωσης.Ήταν στιγμές που ένιωθα οτι μου μιλουσε ο πατέρας μου, ο παππούς μου ( ενταξει δεν ειναι τοσο μεγάλος ο πρωταγωνιστης μας) ένας άνθρωπος μεγαλύτερης ηλικίας , πιο σοφός λόγο εμπειρίας , και μου έδινε συμβουλές για να γίνω καλύτερος άνθρωπος μα περισσότερο για να αντέξω και να επιβιώσω σε αυτόν τον κόσμο. Κι από την άλλη ήταν σαν να ακούω παρόμοιες συμβουλές από έναν επαγγελματία. Εναν γνώστη της θεωρίας που προσπαθεί να την προσαρμόσει στην πράξη.

Μου άρεσε. Ήταν όμορφο, τρυφερό και γεμάτο αλήθειες. Ένα βιβλίο που δεν αρκεί να μείνεις σε μια πρώτη ανάγνωση αλλά θα θες να το ανοίγεις ξανά και ξανά και σίγουρα κάθε ανάγνωση θα σου φανερώνει κι από κάτι καινούριο.

Ρ.Σ.

Αολουθήστε μας στο Facebook  και στο Instagram


Λίγα λόγια από την έκδοση

Μετά την επιτυχημένη συν- συγγραφή δύο πολύ αναγνωρισμένων και σημαντικών best seller βιβλίων αυτοβελτίωσης,τα οποία συμπεριλαμβάνονται στα προτεινόμενα προς μελέτη συγγράμματα πανεπιστημίων και σχολών εκπαίδευσης των Ενόπλων Δυνάμεων, ο συγγραφέας επιστρέφει με ένα ιδιαίτερα ξεχωριστό και συναισθηματικά φορτισμένο διήγημα: μια σκεπτικιστική αφήγηση που θα σε οδηγήσει στο έλεος ή στη λύτρωση , μέσω των πράξεων σου. Συνδυάζοντας αυτοβιογραφικά στοιχεία με μυθοπλασία , τη διήγηση με την αφήγηση , το παρόν καιβτο παρελθόν με το μέλλον, σου δινει την επιλογή να αλλάξεις τον κόσμο σου...

Συνθέτοντας τις οξύμωρες εμπειρίες του από την πιο καλλιτεχνική μετασχολική επιμόρφωση του, τη στρατιωτική εκπαιδευση του στις ειδικές δυνάμεις και την εργασιακή καθοδήγηση μεγάλων ομάδων ανθρώπων σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες,καταθέτει δόγματα αυτοκριτικής, αυτοβελτίωσης , μάνατζμεντ και πωλήσεων , που αριστουργηματικά θα πρέπει να εντοπίσεις μέσα στο παράδοξο τούτο λογοτεχνικό έργο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στερνό Μελάνι

Στερνό Μελάνι - Άγγελος Αναγνωστόπουλος  Από τις εκδόσεις Παράξενος Ελκυστής  Ο αγαπημένος μας Άγγελος Αναγνωστόπουλος , αφήνει στην άκρη γι...