Τετάρτη 27 Απριλίου 2022

Ανεπαρκείς καθώς και Ράθυμοι

Ανεπαρκείς καθώς και Ράθυμοι - Θοδωρής Καρανικόλας

Από τις Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή 

Το βιβλίο αποτελείται από δύο μέρη και βασίζεται σε έργο του συγγραφέα που είχε εκδοθεί στο παρελθόν (αλλά σε μια πιο βελτιωμένη έκδοση ) και την συνέχεια του,που εκδίδεται για πρώτη φορά. 

Είναι σύγχρονο, είναι αληθινό, είναι απολαυστικό.Οι ηρωες του πολλοί.Ίσως λίγο περισσότεροι από ότι θα έπρεπε για τα δικά μου γούστα. Δεν το κρύβω πως πήγα μερικές φορές πίσω μπρος για να θυμηθώ τα ονόματα. Οι πρωταγωνιστές όμως ειναι 4 φίλοι.Μια παρέα φιλων που προσπαθούν να κάνουν τη διαφορά.Αγανακτισμένοι , απεγνωσμένοι κι απογοητευμένοι προσπαθούν να επιβιώσουν σε μια χώρα εξαντλημένη και στεγνή από προσφορές εργασίας και προοπτικές εξέλιξης , οι οποίες όμως στο παρελθόν παρέχονταν απλόχερα και αφειδώς. 

Ο συγγραφέας πιάνει ακριβώς τον παλμό των νέων ,οι οποίοι κατά την περίοδο των μνημονίων και της οικονομικής κρίσης ήταν οι πιο ζημιωμένοι. Γεμάτοι πτυχία και προσόντα βρέθηκαν overqualified για τις ελάχιστες προσφερόμενες θέσεις εργασίας. 

Ο Θοδωρής Καρανικόλας , καταδεικνύει και καταδικάζει ολα τα κακώς κείμενα της κοινωνίας μας. Με μια γλώσσα απλή, σύγχρονη, νεανική, γίνεται φωνή για πολλούς νέους της χώρας μας.Φυσικά , οι χιουμοριστικές πινελιές δεν μπορούν να λείπουν από ένα τέτοιο βιβλίο καθώς πώς αλλιώς θα παρουσιαστούν όλες αυτές οι πραγματικά κωμικοτραγικές καταστάσεις που ζήσαμε εκείνα τα χρόνια. 

Ο τίτλος του, ειρωνικός.Οι ανεπαρκείς και οι ράθυμοι δεν είναι άλλοι από τους νέους αυτούς που τρέχουν με τα βιογραφικά στα χέρια αναζητώντας μια δουλειά. Νέοι που όμως δεν έχουν σταματήσει να ονειρεύονται, να ερωτεύονται και να διασκεδάζουν. 

Από το βιβλίο αυτό δεν απουσιάζει ούτε η μουσική.Οι σελίδες του είναι γεμάτες από στίχους τραγουδιών του παρελθόντος αλλά και πιο σύγχρονες που συντροφεύουν τον αναγνώστη σε αυτό το ταξίδι δίνοντας μια νότα πιο νοσταλγική. 

Χαμηλός βασικός μισθός, "μαύρη" εργασία,εργασιακή εκμετάλλευση από τη μία και ανεργία από την άλλη. Αυτό δεν είναι μυθοπλασία , μα παρουσίαση μιας πραγματικότητας , δυστυχώς. Το βιβλίο είναι ένα κοινωνικό μυθιστόρημα ,όμως ο συγγραφέας ασκεί και την κριτική του στις κυβερνήσεις που έφεραν την χώρα σε τέτοια κατάσταση, δίνοντας και μια πολιτική χροιά στο ανάγνωσμα αυτό. 

Τι είναι όμως αυτό που κάνει το συγκεκριμένο βιβλίο να διαφέρει από άλλα του είδους; Τι διαφορετικό έχει να πει πέρα από μια ιστορία που διαδραματίζεται στην περίοδο της κρίσης; Το βιβλίο αρχίζει και παρουσιάζει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον την στιγμή που μετά τη μέση αρχίζουν οι ανέλπιστες ανατροπές που με ξάφνιασαν καθώς καθόλου δεν τις περίμενα. 

Τα θύματα παίρνουν το νόμο στα χέρια τους. Γίνονται οι ίδιοι τιμωροί και αποδίδουν τη δικαιοσύνη που ζητούν. Οι κοινωνικές ανισότητες,αδικίες, γνωριμίες και συμφέροντα φαίνονται ξεκάθαρα και σε αυτήν την περίπτωση. Το βιβλίο είναι πλούσιο από γεγονότα και ιστορίες. Ιστορίες από το παρόν αλλά και από το παρελθόν. Επιπλέον είναι γεμάτο από εικόνες από τις γειτονιές της Αθήνας , με τις οποίες ο αναγνώστης νιώθει οτι βρίσκεται ακριβώς εκεί, πλάι στους πρωταγωνιστές.

Ρ.Σ.

Ακολουθήστε μας στο Facebook  και στο Instagram

Οπισθόφυλλο

"Δύο γενιές μετά και σχεδόν τίποτα δεν έχει αλλάξει από τότε. Όσοι δεν γίνονται και δεν θα γίνονται υπηρέτες του συστήματος, όσοι δεν ξεπουλάνε και δεν θα ξεπουλάνε την προσωπικότητα και την ψυχή τους για μια ψήφο ή για ένα μεροκαματάκι, όπως όλοι εμείς εδώ, θα
χαρακτηρίζονται πάντα "ανεπαρκείς, καθώς και ράθυμοι'".

Τέσσερις φίλοι, ο Θάνος, ο Μπάμπης, ο Στέλιος και ο Σπύρος, προσπαθούν να παλέψουν και να αντισταθούν στο νέο τοπίο που ξεδιπλώνεται στην Ελλάδα του 2010, λίγο πριν την υπογραφή του πρώτου μνημονίου και την επιτήρηση της χώρας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η μουσική, η παρέα, οι συναντήσεις τους τούς βοηθούν να ξεχάσουν, όχι να αντιδράσουν. Πράξεις αντίδρασης χαρακτηρίζουν μόνο τις "στοχοποιήσεις" τους, μια -κατ' αυτούς- μορφή τιμωρίας που πραγμα-τοποιούν ενάντια σε όσους φροντίζουν με τη στάση τους να συντηρηθεί το υπάρχον σύστημα στην αγορά και τη ζήτηση εργασίας. Κάποια ανύποπτη στιγμή όμως, και ενώ προκύπτουν ορισμένες διχογνωμίες σχετικά με τους τρόπους δράσης της ομάδας τους, το παρελθόν και οι ανοιχτοί λογαρια-σμοί του θα μπλεχτούν ανάμεσά τους και η Ιστορία θα θελήσει να επαναληφθεί και ως φάρσα και ως τραγωδία.
Πέντε χρόνια μετά, το καλοκαίρι του 2015, εν μέσω δημοψηφίσματος, capital controls και την απειλή της εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη να έχει διχάσει την ελληνική κοινωνία, ο καθένας από την παρέα έχει χαράξει διαφορετικό δρόμο. Ωστόσο, μια απροσδόκητη γνωριμία, μια αποκάλυψη, ένα μυστηριώδες γεγονός, αλλά και το παρελθόν, που δεν έχει κλείσει οριστικά τις εκκρεμότητές του απέναντι τους, θα τους αναγκάσουν να ξαναβρεθούν, να αναρωτηθούν για τον εαυτό τους και να αναθεωρήσουν.
Ένα βιβλίο που ενώνει δύο κρίσιμες περιόδους της Νεοελληνικής Ιστορίας και έχει την απαρχή του στην άνοιξη του 1941, λίγο πριν τη γερμανική εισβολή.
Μια ιστορία για την απότομη προσγείωση και τον ανηφορικό αγώνα μιας γενιάς που έμαθε στα δύσκολα την πιο ακατάλληλη στιγμή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι - Σοφία Πανίδου Εικονογράφηση : Κώστας Μαρκόπουλος Από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ