Σάββατο 28 Μαΐου 2022

Ο Λύκος

Ο Λύκος - Κωνσταντίνος Μοσχάτος

Από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος

Ο Κωνσταντινος Μοσχάτος , μετά την Ρωξάνη , επιστρέφει με τον λύκο και δηλώνει βροντερά παρών στην ελληνική αστυνομική λογοτεχνία. Φανερά πιο ώριμος, μας προσφέρει  ενα αστυνομικό μυθιστόρημα που ξεφεύγει από τα τετριμμένα και πραγματικά διαφέρει από ό,τι αστυνομικό έχουμε διαβάσει τελευταία.

Λύκοι στην λογοτεχνία πολλοί. Στα περισσότερα μυθιστορήματα, διηγήματα αλλά και παραμύθια ο λύκος συμβολίζει το κακό , έτοιμος να κυνηγήσει και να  κατασπαράξει κάθε τι καλό. Φόβος και τρόμος των αθώων και ανυποψίαστων θυμάτων μα και ο αρχηγός της αγέλης, σύμβολο αποφασιστικότητας,επιβλητικότητας , θάρρους και γενναιότητας. Τι απ' όλα συμβολίζει ο λύκος σε αυτό το μυθιστόρημα; οι απαντήσεις θα δωθούν στις σελίδες του καταπληκτικού αυτού βιβλίου και τα αποτελέσματα θα συνταράξουν και θα αναστατώσουν.

Όταν ο Διοικητής της Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας, Ανδρέας Σκούρας, βρίσκεται απανθρακωμένος στο αυτοκίνητο του, μια έρευνα ξεκινάει αλλά με έναν εντελώς απροσδόκητο τρόπο. Εδώ δε θα συναντήσουμε τα γνωστά κλισέ των αστυνομικών μυθιστορημάτων που πανομοιότυπα εμφανίζονται στα περισσότερα βιβλία του είδους. Ο συγγραφέας δεν ακολούθησε την πεπατημένη οδό αλλά τόλμησε να κινηθεί διαφορετικά μονοπάτια και το αποτέλεσμα φαίνεται να τον δικαιώνει.

Με το πρώτο μέρος της ιστορίας του να εκτυλίσσεται μέσα στη φυλακή και με πρωταγωνιστές κρατούμενους αλλά και δεσμοφύλακες, το βιβλίο αυτό,προσφέρει στον αναγνώστη μια μοναδική κι ανεπανάληπτη εμπειρία. Διαβάζοντας το , αρχικά με εκανε να αναρωτηθώ , πώς μπορεί ένας συγγραφέας να γνωρίζει τόσο καλά την ψυχοσύνθεση ενός βαρυποινίτη; πώς μπορεί να περιγράφει ιστορίες μέσα από τη φυλακή με τέτοια αληθοφάνεια;

Κι όμως, η ζωή μέσα στη φυλακή και μάλιστα στην πτέρυγα των ισοβιτών , περιγράφεται άψογα και ο αναγνώστης νιώθει πως βρίσκεται κι αυτός ,δέσμιος , μέσα σε τούτη τη φυλακή. Η ελευθερία είναι το υπέρτατο αγαθό και το μέγα ζητούμενο για κάθε άνθρωπο.

" Το οικόσιτο καναρίνι δεν μπορεί να ζήσει έξω από το κλουβί. Αν έχει μεγαλώσει δέσμιο της βιομηχανίας παραγωγής κι εκμετάλλευσής του, μαθημένο να ζει μόνο πίσω από κάγκελα , όταν κάποιος ανοίξει την πόρτα, το κακόμοιρο πτηνό δεν μπορεί να χειριστεί τις φτερούγες του, να σταθεί , να βρει τον προσανατολισμό του. Αντίθετα , το πουλί που ζει στη φύση , αν πιαστεί αιχμάλωτο , θα ψάξει από την πρώτη στιγμή την έξοδο μακριά από το κλουβί του."

Τι είναι όμως η ελευθερία; Μήπως ο καθένας από εμάς την αντιλαμβάνεται διαφορετικά; Από ποια δεσμά έχουμε ανάγκη να ελευθερωθούμε;

Ως που θα έφτανες για να σώσεις τον αγαπημένο σου μικρό αδερφό που έχει μπλεξίματα με το νόμο. Θα αντάλασσες τη δική σου ελευθερία για τη δική του;

Ο Άγγελος Γκίκας δέχεται να μπει ο ίδιος  στη φυλακή για να σώσει τον αδερφό του , αλλά μπλέκεται σε μια περιπέτεια από την οποία δεν μπορεί εύκολα να ξεφύγει. Η επιβίωση είναι πια μονόδρομος.

" Οι άνθρωποι έχουν μάθει να ζουν σε κοινωνίες αγέλης.Με αυστηρούς νόμους και εκφυλισμένους ηθικούς κανόνες που κανένα ζώοβδεν θα άντεχε. Κι αυτό το λένε ευτυχία, κανονική ζωή και ελευθερία".

Εκτός των άλλων,ο Κωνσταντίνος Μοσχάτος θίγει θέματα όπως ο σωφρονισμός και αν τελικά γίνεται με τον σωστό τρόπο και αν φέρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα, τη διαφθορά που υπάρχει στους αστυνομικούς κύκλους αλλά και τα παραθυράκια στους νόμους και τη δικαιοσύνη.Θέματα που δυστυχώς φαίνεται να απασχολούν αρκετά και την ελληνική κοινωνία τα τελευταία χρόνια.

Η κυριαρχία του δυνατού έναντι του αδυνάτου, του έχοντος εξουσία απέναντι στον απλό πολίτη. Ο κόσμος των ναρκωτικών και άνθρωποι του υποκόσμου , ξεδιπλώνουν τα χαρτιά τους μπροστά μας, δείχνοντας ένα πρόσωπο πιο ανθρώπινο και εξηγώντας τους λόγους που τους οδήγησαν σε παράνομες ενέργειες. Πολλές φορές και οι ίδιοι θύματα ενος διεφθαρμένου συστήματος και μιας κατεστραμένης ηθικά κοινωνίας.

Το βιβλίο χαρακτηρίζεται από την πλούσια δράση του, δεν κάνει κοιλιά, δεν αφήνει σε κανένα σημείο τον αναγνώστη να χαλαρώσει. Αντιθέτως τον κρατάει σε εγρήγορση, του προκαλεί συναισθήματα και προβληματισμούς. Είναι γεμάτο αδρεναλίνη αλλά και αγωνία.

Τέλος, να πω πως και σε αυτό το μυθιστόρημα , ο συγγραφέας δεν παραλείπει να περιγράψει τα τοπία με όμορφες και ζωντανές εικόνες. Τοποθετεί τους ήρωες του σε ρεαλιστικό περιβάλλον και μεταφέρει τον αναγνώστη στον εκάστοτε τόπο με απόλυτη ακρίβεια.

Ένα αστυνομικό μυθιστόρημα που αξίζει να διαβάσετε ειδικά όσοι αγαπάτε το αστυνομικό αλλά αναζητάτε το κάτι διαφορετικό.

Ρ.Σ.

Ακολουθήστε μας στο Facebook  και στο Instagram

Οπισθόφυλλο

Ο ψυχίατρος της αστυνομίας Άγγελος Γκίκας ζητάει από τον Διοικητή της Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας, Ανδρέα Σκούρα, μια χάρη: να απαλλάξει τον αδερφό του από τις άδικες κατηγορίες για διακίνηση ναρκωτικών.
Το επόμενο πρωί, ο Σκούρας βρίσκεται απανθρακωμένος έξω από το Σπήλαιο της Πεντέλης.
Για να σώσει τον αδερφό του, ο Άγγελος δέχεται να μπει στη φυλακή και τότε ξεκινούν όλα. Δεν θα αργήσει να καταλάβει ότι βρίσκεται στη σκιά ενός σκληρού κακοποιού που δεν έχει τίποτα να χάσει: Του Λύκου...
Ένα καταιγιστικό θρίλερ με φόντο τις χιονισμένες βουνοκορφές της Πίνδου και τον σκοτεινό κόσμο των φυλακών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι - Σοφία Πανίδου Εικονογράφηση : Κώστας Μαρκόπουλος Από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ