Τρίτη 10 Μαΐου 2022

Προτελευταίο Πολεμικό Ψευδώνυμο

Προτελευταίο Πολεμικό Ψευδώνυμο - Ραούλ Αρχεμί


Από τις Εκδόσεις Carnívora


Το προτελευταίο πολεμικό ψευδώνυμο είναι ένα σύνθετο και πολύπλοκο μυθιστόρημα με πολλούς χαρακτήρες και ιστορίες που μπλέκονται , στην αρχή του κυρίως. Όμως όσο προχωράει και ενώνονται τα κομμάτια του παζλ και το κουβάρι ξετυλίγεται , ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια μας μια συγκλονιστική ιστορία με απροσδόκητη εξέλιξη.

Για την υπόθεση δε θέλω να πω πολλά παρά μόνο ό,τι υπάρχει στο οπισθόφυλλο γιατί πραγματικά δε θέλω να σου χαλάσω την έκπληξη. Θέλω να πω όμως για τον τρόπο που είναι γραμμένο αλλά και για όλα αυτά που με έκανε να αισθανθώ.

Μικρό και περιεκτικό , σκληρό μα και εντελώς τρελό, σε μόλις 12 κεφάλαια και με μια αμεσότητα στο λόγο , ο συγγραφέας καταφέρνει να βοηθήσει τον αναγνώστη να ξεπεράσει τις δυσκολίες που προκύπτουν, στην αρχή κυρίως, της ανάγνωσης και να γίνει το βιβλίο, όχι πιο ευχάριστο, μα πιο ευκολοδιάβαστο.

Η βία και τα βασανιστήρια που λάβανε χώρα κατά τη διάρκεια της τελευταίας δικτατορίας της Αργεντινής είναι το βασικό θέμα του βιβλίου, με επιπρόσθετες αναφορές στο θρησκευτικό φανατισμό, τα ψυχικά νοσήματα , τη μυθομανία αλλά και τη δημοσιογραφική εμπλοκή στην πολιτική ζωή ενός τόπου. Ο Ραούλ Αρχεμί καταφέρνει να μπει στο μυαλό και στον ψυχισμό του θύτη αλλά και του θύματος με μεγάλη επιτυχία. Το μίσος και η δίψα για  εκδίκηση οπλίζουν το χέρι και του πιο αθώου θύματος κάνοντάς τον θύτη, ζοφερών και τρομερών εγκλημάτων.Κι από την άλλη αμετανόητοι βασανιστές έτοιμοι να υπερασπιστούν τη ζωή τους με κάθε τρόπο.

Σκηνές φρίκης περιγράφονται με ακρίβεια και δεν πιστεύω οτι μπορεί κανείς να μείνει ανεπηρέαστος. Ιστορίες που βασίζονται σε αληθινά γεγονότα μπλέκονται με τη μυθοπλασία  σε ενα σκοτεινό και ζοφερό σκηνικό γεμάτο θλίψη, απορία και αγωνία. Ένα βιβλίο γεμάτο εικόνες, εξαιρετικές περιγραφές και απρόσμενους χαρακτήρες. Ένα βιβλίο με έντονη πολιτική χροιά χωρίς όμως να κουράζει με περιττές λεπτομέρειες για τα πολιτικά δρώμενα της χώρας αλλα και της χρονικής περιόδου στην οποία αναφέρεται.

Έχοντας όλα τα χαρακτηριστικά ενός καλού αστυνομικού αλλά κι ενός ψυχολογικού θρίλερ , το συγκεκριμένο βιβλίο μπήκε κατευθείαν στην καρδιά μου.Ο αναγνώστης θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια σκοτεινή ιστορία, ειπωμένη απλά μα και ωμά συνάμα, αλλά και με καταιγιστικές εξελίξεις που θα τον αφήσουν άφωνο.

Δεύτερο βιβλίο των εκδόσεων carnivora που διαβάζω και πραγματικά έχω μείνει πολύ ευχαριστημένη από την ποιότητα των έργων τους. Άλλος ένας εξαιρετικός συγγραφέας που μας συστήνουν και ένα υπέροχο μυθιστόρημα , βασισμένο σε αληθινά γεγονότα ,  που μας φέρνει πιο κοντά στην πρόσφατη ιστορία της Λατινικής Αμερικής.

Ρ.Σ.

Ακολουθήστε μας στο Facebook  και στο Instagram


Περίληψη

Έπειτα από ένα αυτοκινητικό δυστύχημα, ένας δημοσιογράφος ξυπνάει στο κρεβάτι ενός νοσοκομείου, σε μια ξεχασμένη γωνιά της Παταγονίας. Μολονότι πάσχει από μερική αμνησία και είναι ανίκανος να κινηθεί, διαπιστώνει ότι στο διπλανό κρεβάτι κείτεται ένα "καυτό ρεπορτάζ": Ένας Ινδιάνος, σχεδόν αναλφάβητος, τυφλωμένος από θρησκευτικό φανατισμό, σκοτώνει την οικογένειά του για να την εξαγνίσει, προτού παραδοθεί και ο ίδιος στις φλόγες. Στο μικρό νοσοκομειακό δωμάτιο σχηματίζεται ένα γιγαντιαίο καταραμένο παζλ: Ινδιάνοι Μαπούτσε, εγκαταλειμμένοι στην τύχη τους από τους ανθρώπους της λευκής φυλής, βασανιστές της στρατιωτικής χούντας, δηλωσίες επαναστάτες, μεγαλοϊδιοκτήτες και μικροκομπιναδόροι, ένοχοι και τιμωροί, κάτω "από έναν ουρανό σκληρό και μαύρο, τρυπημένο απ' αναρίθμητα παγωμένα αστέρια, τον ουρανό της Παταγονίας". (Από την παρουσίαση της έκδοσης)


"Ένα πραγματικά διαβρωτικό ψυχολογικό θρίλερ". (El Mundo)

"Ένας κόσμος τραχύς και συμπαγής σαν την έρημο της Παταγονίας". (Clarin)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι - Σοφία Πανίδου Εικονογράφηση : Κώστας Μαρκόπουλος Από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ