Παρασκευή 13 Μαΐου 2022

"Οι νυχτοπεταλούδες"

 "Οι Νυχτοπεταλούδες"

Maria Skamaga 

Εκδόσεις Υδροπλάνο 



Ευγενία, Πινάρ, Παντμίνι. Τρεις γυναίκες, διαφορετική φυλή, διαφορετική θρησκεία, διαφορετική ηλικία, ίδιος πόνος.

Η Ευγενία είναι Ελληνίδα. Παντρεύτηκε τον Μπάμπη και θα είχε μία καλή ζωή μαζί του. "Φτου σου Μπάμπη"

Η Πινάρ είναι μουσουλμάνα. Ο άντρας της ο Ριζά είναι το στόμα του Αλλάχ. Και όχι μόνο. Είναι και το χέρι του.

Η Παντμίνι είναι  Ινδή. Παντρεύτηκε οκτώ ετών τον Θεό. Και το ίδιο βράδυ ο Βραχμάνος της έδειξε τι πάει να πει αυτό. Αργότερα, Μπχούρα την παντρεύτηκε για να την σώσει. Ή μήπως όχι;

Σε μία φτωχή  γειτονιά της Αθήνας οι τρεις αυτές γυναίκες θα συναντηθούν και με κοινό παρανομαστή το φόβο, θα ενώσουν τις ζωές τους. Ο φόβος και ο πόνος μπορεί να φέρουν οργή και δύναμη. 

Οι γυναίκες αυτές σηκώνονται όρθιες και όπως το φως τραβάει τις νυχτοπεταλούδες, έτσι και αυτές μαγνητίζουν πονεμένες ψυχές και τους δίνουν ζωή.

Το μυθιστόρημα της Μαρίας ξεκινάει πολύ δυνατά. Οι σελίδες τρέχουν και γεμίζουν συναισθήματα τον αναγνώστη. Και ενώ είναι ένα μεγάλο βιβλίο το ενδιαφέρον παραμένει αμείωτο.

Με ευαισθησία, με χιούμορ και με το μοναδικό της τρόπο η συγγραφέας θίγει ζητήματα όπως αυτό της βίας κατά των γυναικών. Αξιοσημείωτο είναι ότι σε αυτές εντάσσει κάθε είδους γυναίκα ανεξάρτητα από το αν έχει γεννηθεί ή έχει γίνει στην πορεία.

Καταπιάνεται με θέματα όπως της φιλίας, της αλληλεγγύης, της αγάπης, της θρησκείας, της ανθρωπιάς.

Η Σκαμαγκα μέσα στον παλμό της εποχής που ζούμε πλάθει νυχτοπεταλούδες και τις αφήνεις στο φως.

ΜΚ

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου

Ένα γεναριάτικο ξημέρωμα, στα αποκοιμισμένα σοκάκια του Μεταξουργείου, το πτώμα ενός διάσημου άντρα βάφει με το αίμα του το απάτητο χιόνι. Τρεις γυναίκες, τρεις δρόμοι που συναντώνται μέσα στη χιονισμένη νύχτα και αφήνουν τα χνάρια τους στην αινιγματική συνοικία που κοιμάται πάνω στα αρχαία της λείψανα. Σε αυτό το κομμάτι της πόλης, που η ανθρώπινη σάρκα εμπορεύεται με το κιλό, η μοναξιά και η αποξένωση ντύνουν τις νύχτες των ηρώων, η Αστυνομία κάνει τα στραβά μάτια και στο φως της ημέρας οι φριχτές ειδήσεις της νύχτας περνούν στα ψιλά γράμματα. Θεός ή Διάβολος; Ποιος κρατάει τη μοίρα των ανθρώπων στα χέρια του και ποιος την παίζει στα ζάρια; Η νύχτα, πρωταγωνίστρια, να γοητεύει με το λαμπερό της φεγγάρι και ας κρύβονται στα σκοτάδια της θανάσιμα μυστικά…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι - Σοφία Πανίδου Εικονογράφηση : Κώστας Μαρκόπουλος Από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ