Κυριακή 8 Μαΐου 2022

"Barracoon. Η ιστορία του τελευταίου σκλάβου"

 "Barracoon. Η ιστορία του τελευταίου σκλάβου"

Zora Neale Hurtston

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ 



Στο βιβλίο αυτό η συγγραφέας εξιστορεί την ιστορία του Κοσούλα ή Κουτσό Λούις, του τελευταίου γνωστού Αφρικανού επιζώντα, εκπληρώνοντας έτσι, με σεβασμό, την επιθυμία του. Ο Κοσούλα μεταφέρθηκε στην Αμερική 50 χρόνια πριν από την κατάργηση του δουλεμπορίου.


"Θέλω να πω σε κάποιον ποιός είμαι..."


Η Χερστον, θεατρική συγγραφέας και μυθιστοριογράφος, τοποθετεί τον Κοσούλα στο επίκεντρο της αφήγησης της περιγράφοντας  με συμπόνια τον ξεριζωμό του από την πατρίδα και την αναζήτηση της ελευθερίας.


Από τη σύλληψή του και την παραμονή του στα Barracoon, τη φρικτή υποδούλωση και τον φόβο του για τη θάλασσα, ως την πολυπόθητη κατάκτηση της ελευθερίας, ο αναγνώστης βιώνει, κατά την ανάγνωση, τις φρικαλεότητες που περιγράφει ο ήρωας, μην μπορώντας παρά να συνδεθεί μαζί του.

 

Έπειτα από πέντε χρόνια υποδούλωσης η ελευθερία κατακτιέται επιτέλους με το όνειρο της επιστροφής στην Αφρική να διατηρείται. Ένα όνειρο που, ωστόσο, παραμένει ανεκπλήρωτο.


Το "Barraccoon" είναι ένα έργο που δείχνει την απανθρωπιά του ανθρώπου απέναντι στο συνάνθρωπό.


Γραμμένο περίπου πριν από έναν αιώνα δεν εκδόθηκε, γιατί η συγγραφέας αρνήθηκε να αλλάξει τη γλώσσα του αφηγητή.

Εμείς, ως αναγνώστες,δεν μπορούμε παρά μόνο να της εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας για αυτό το έργο.

Μ.Κ.


Ακολουθήστε μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου

Έπρεπε να περάσουν 90 χρόνια για να τολμήσει κάποιος να εκδώσει στην Αμερική την προσωπική μαρτυρία του Κούτζο Λούις, του τελευταίου, το 1931 εν ζωή σκλάβου που μεταφέρθηκε από την Αφρική στις ΗΠΑ. Τώρα η ιδιωματική του φωνή ακούγεται και στα ελληνικά.

Μεταξύ 1927 και 1931 η ανθρωπολόγος Ζόρα Νιλ Χέρστον ταξίδεψε στην Αλαμπάμα για να μιλήσει εκ βαθέων με τον 90χρονο Κούτζο Λούις, πρώην σκλάβο, τον τελευταίο εν ζωή μάρτυρα αυτής της γενοκτονικής διαδικασίας.

Ο Κούτζο μοιράστηκε τις αναμνήσεις του από την τραγωδία της αιχμαλώτισής του -πενήντα ολόκληρα χρόνια μετά την απαγόρευση του διατλαντικού εμπορίου σκλάβων- και από την παραμονή του στα barracoon, τους ειδικούς στρατώνες όπου οι δουλέμποροι φυλάκιζαν τους μαύρους σκλάβους πριν τους στοιβάξουν σαν άψυχα τσουβάλια στα αμπάρια των πλοίων τους.

Το βιβλίο της Χέρστον αναπαράγει τη φωνή και το ιδιαίτερο ιδιόλεκτο του Κούτζο Λούις σε μια μοναδική ιστορική κατάθεση: μια ανεκτίμητη συμβολή στην ιστορία και την αλήθεια. Ένα έργο εξίσου οδυνηρό και βαθύ όσο και τα αμπάρια των πλοίων-κολαστηρίων που διέσχιζαν τον Ατλαντικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι παίκτες

Οι παίκτες - Marco Missiroli Μετάφραση: Μαρία Οικονομίδου Από τις Εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ