Σάββατο 9 Απριλίου 2022

Ταξιδιώτες της Βροχής

Ταξιδιώτες της βροχής - Katerina Giftaki Beck 

Από τις Eκδόσεις ΧΑΡΤΙΝΗ ΠΟΛΗ 


Παρόλο που η συγγραφέας έχει γράψει άλλα τρία βιβλία ενηλίκων και μια σειρά από παιδικά παραμύθια , θα ομολογήσω πως δεν την γνώριζα και πως οι ταξιδιώτες της βροχής είναι το πρώτο της μυθιστόρημα που εχω διαβάσει. Οπωσδήποτε όμως θα αναζητήσω και τα υπόλοιπα έργα της καθώς με την εμπειρία μου από την ανάγνωση αυτού του βιβλίου, μόνο θετικά σχόλια έχω να αναφέρω. 

Σίγουρα όταν ένας συγγραφέας έχει στο ενεργητικό του κι άλλα λογοτεχνικά έργα , αυτό συνήθως είναι κάτι που φαίνεται. Έτσι κι εδώ , η γραφή της Κατερίνας Γυφτάκη , μοιάζει ώριμη και συμπαγής, με  συνάφεια και χωρίς περιττές φλυαρίες. 

Ένα ημερολόγιο που φτάνει σε χέρια διαφορετικά από αυτά του κατόχου του , ξυπνάει αναμνήσεις, φανερώνει μυστικά και γεννάει έναν έρωτα που ξεκινάει από την πρώτη ματιά και δείχνει να μην υπάρχει όμοιός του. Στους ταξιδιώτες της βροχής, ξετυλίγεται η ερωτική ιστορία του Κρίστοφερ και της Ναστάζια, που νέοι πια , συναντιούνται έχοντας ο καθένας ένα παρελθόν που θέλει να ξεχάσει μα και όνειρα που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν. 

Ένα αθώο ψέμα είναι ικανό να καταστρέψει μια όμορφη και δυνατή σχέση; Πόσο γερά είναι τα θεμέλια της και τι είμαστε διαθετιμένοι να συγχωρήσουμε ή να θυσιάσουμε προκειμένου να κρατήσουμε τους ανθρώπους που αγαπάμε; 

" Ω, τι μπερδεμένο ιστό που πλέκουμε , όταν ξεκινάμε να εξαπατούμε..." 

Όμως το βιβλίο δεν σταματάει εκεί , δεν είναι μόνο μια ιστορία αγάπης. 

Παιχνίδια της μοίρας, δεύτερες ευκαιρίες και νέα ξεκινήματα περιγράφονται στις σελίδες του βιβλίου αυτού κι ο αναγνώστης πραγματοποιεί ενα ταξίδι στο χρόνο με τη βοήθεια της έξοχης αφήγησης και των ζωντανών εικόνων που πλαισιώνουν την ιστορία.Παρέα με τους ήρωες θα ταξιδέψουμε κι εμείς στη Σαγκάη του 
1937, στο Στρασβούργο του 1949 και στην Ουαλία του 1955  ακολουθώντας τους  και ζώντας μαζί τους τα τραγικά βιώματα των οικογενειών τους. 

Οι οικογενειακοί δεσμοί είναι ισχυροί και καθορίζουν τα συναισθήματα και τις αναμνήσεις των δύο ερωτευμένων νεαρών. Η συγγραφέας έχει ψυχογραφήσει άριστα τους χαρακτήρες τους και τα συναισθήματά τους μεταφέρονται στους αναγνώστες και μοιράζονται απλόχερα. 

" Η αληθινή πίστη συνοδεύεται από μια ανεξήγητη εσωτερική ηρεμία και όχι από κραυγές δύναμης , που δεν είναι τιποτα άλλο πέρα από την άγρια έκφραση φόβου." 

Σε αυτό το σημείο θέλω να πω πως ενώ έχω διαβάσει πολλά μυθιστορήματα που διαδραματίζονται κατά τη διάρκεια του Β ' Παγκοσμίου πολέμου, λίγα θυμάμαι να περιγράφουν ιστορίες  της μεταπολεμικής περιόδου , όπως τούτο το βιβλίο , κι αυτό ήταν κάτι που σημειώνω στα πολύ θετικά. 

Το βιβλίο χτυπάει σε ευαίσθητες συναισθηματικές χορδές.Ειδικά κατά τις περιγραφές των βίαιων αποχωρισμών και των αναμνήσεων των πρωταγωνιστών που έρχονται σιγα σιγά στο φως. Τα μικρά όμως κεφάλαια και η συχνή εναλλαγή των ιστοριών που περιγράφονται, βοηθούν έτσι ώστε να αποφορτίζεται η ατμόσφαιρα και να μην γίνεται ένα "βαρύ" συναισθηματικά ανάγνωσμα. 

Κι αν νομίζεις οτι είναι μια συνηθισμένη ιστορία που έχεις ξαναδιαβάσει, φτάνεις λίγο μετά τη μέση για να διαψευστείς. Το δευτερο μισό μέρος του βιβλίου ένιωσα σαν να αλλάζει ύφος. Αποκτά σασπένς, φέρνει ανατροπές που δεν τις περιμένεις και μια αγωνία για την απρόβλεπτη εξέλιξη της ιστορίας. 

Το τέλος, λυτρωτικό. Από εκείνα που παρακαλάς να συμβούν. 

Ένα βιβλίο που συστήνω σε όσους αρέσουν οι ιστορίες αγάπης αλλά λατρεύουν και το μυστήριο. 

Ρ.Σ.

Ακολουθήστε μας στο Facebook και στο Instagram

Οπισθόφυλλο

Λίγο προτού ξεσπάσει ο B’ Παγκόσμιος Πόλεμος, η Ναστάζια και η οικογένειά της εγκαταλείπουν τη Γαλλία και ταξιδεύουν στην εξωτική Σαγκάη, το Παρίσι της Ανατολής. Αναζητούν μια καινούρια αρχή για να ξεπεράσουν τον πόνο που τους προξένησε η ξαφνική απώλεια της μικρότερης κόρης. Όταν, λίγο καιρό αργότερα, η Σαγκάη βομβαρδίζεται, η Ναστάζια με τη μεγαλύτερη αδερφή της κατορθώνουν να ξεφύγουν από τον εφιάλτη της φλεγόμενης πόλης και να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Είκοσι ετών πλέον, η Ναστάζια γνωρίζει τον έρωτα στο πρόσωπο του Κρίστοφερ, ο οποίος μοιράζει τη ζωή του ανάμεσα στην ιατρική και στην ορειβασία. Η αγάπη φαίνεται έτοιμη να επουλώσει τις πληγές του παρελθόντος και να απαλλάξει τους δύο νέους από τις οδυνηρές αναμνήσεις που στοιχειώνουν τα όνειρά τους. Η μοίρα, όμως, έχει άλλη γνώμη… Πέντε χρόνια αργότερα, η Ναστάζια ταξιδεύει στην Ουαλία, όπου συναντά μια διάσημη αλλά μυστηριώδη συγγραφέα και διαβάζει ένα απόσπασμα από το τελευταίο της βιβλίο. Η υπόθεση τη συνεπαίρνει και αποφασίζει να ερευνήσει τι κρύβεται πίσω από αυτή. Όμως, έρχεται αντιμέτωπη με την αποκάλυψη ενός τρομερού οικογενειακού μυστικού. Kαι τότε, σαν ταξιδιώτες της βροχής, έρχονται οι αναμνήσεις και οι αναπάντεχες συμπτώσεις, που αναβιώνουν το παρελθόν της και την κάνουν να αναθεωρήσει ολόκληρη τη ζωή της. Ένα μυθιστόρημα που εκτυλίσσεται στη σκιά του B’ Παγκοσμίου Πολέμου, στη ρομαντική εποχή της δεκαετίας του ’50 στη Γαλλία, αλλά και στην ποιητική ατμόσφαιρα της Ουαλίας, όπου όλα τα απίθανα μπορούν να γίνουν πραγματικότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι παίκτες

Οι παίκτες - Marco Missiroli Μετάφραση: Μαρία Οικονομίδου Από τις Εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ