Δευτέρα 25 Απριλίου 2022

Η Αθέατη Ζωή της Άντι Λαρί




Η Αθέατη Ζωή της Άντι Λαρί - Victoria Schwab 

Από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ SEΛINI 

"Η Αντελίν είναι πια δεκαέξι χρονών και όλοι μιλούν γι'αυτήν σαν να είναι ένα καλοκαιρίατικο λουλούδι, κάτι που πρέπει να κόψεις και να βάλεις σε ένα βάζο, κάτι που προορίζεται μονάχα να ανθίσει και μετά να σαπίσει.Η Αντελίν έχει αποφασίσει ότι προτιμά να μοιάζει με δέντρο.Αν πρέπει , οπωσδήποτε, να βγάλει ρίζες, θα προτιμούσε να αγριέψει αντί να κλαδευτεί,θα προτιμούσε να στέκεται μόνη και να μεγαλώνει κάτω από τον ανοιχτό ουρανό.Αυτό είναι καλύτερο από τα καυσόξυλα ,που κόβονται μόνο και μόνο για να καούν στο τζάκι κάποιου άλλου." 

Η Αθέατη Ζωή της Άντι Λαρί 
είναι ένα βιβλίο , που σε κερδίζει από το οπισθόφυλλο ακόμα. Η πρωτότυπη υπόθεση του αλλά και η ενδιαφέρουσα ιστορία του είμαι σίγουρη πως ιντριγκάρει τον κάθε αναγνώστη κανοντας τον απλά να επιθυμεί να το διαβάσει. Έτσι τουλάχιστον συνέβη με εμένα! 

Το ευτυχές είναι οτι δεν στέκεται σε ένα ενδιαφέρον οπισθόφυλλο με μια πολλά υποσχόμενη υπόθεση αλλά είναι κι ένα καλογραμμένο μυθιστόρημα που διαβάζεται απνευστί , παρά τις 700 περίπου σελίδες του. 

"Μην προσεύχεσαι ποτέ σε θεούς που ανταποκρίνονται στις προσευχές μετά το πέσιμο της νύχτας"
Και πρόσεχε τι εύχεσαι , θα προσθέσω εγώ. 

Δεν πιστεύω οτι υπάρχει κανείς που να μην φοβάται το θάνατο. Που δε θα ήθελε να ζήσει όσο περισσότερο μπορεί, μέχρι να χορτάσει τη ζωή , να απολαύσει όλα αυτά τα όμορφα που έχει να του δώσει. Όμως μια ζωή ελεύθερη, μακριά από δεσμεύσεις κι από καταπιέσεις γιατί αλλιώς τι νόημα θα έχει;
Είναι άραγε ιδανική μια τέτοια προοπτική; Αν μη τι άλλο ακούγεται σαν μια δελεαστικη προσφορά.
Αυτή τη συμφωνία έκανε η Άντι Λαρί με το διάβολο με αντάλλαγμα, τι αλλο φυσικά , την ψυχή της. 

"Έχουν περάσει τριακόσια χρόνια , κι ακόμα, κάπου βαθιά μέσα της , ένα κομμάτι της φοβάται μήπως ξεχάσει. Έχουν υπάρξει και φορές που ευχόταν η μνήμη της να ήταν πιο ασθενής, φορές που θα έδινε τα πάντα για να υποδεχτεί την τρέλα και να εξαφανιστεί . Η δυνατότητα να χάσεις τον εαυτό σου είναι ο πιο ήπιος δρόμος" 

Τριακόσια και πλεον χρόνια περιπλανιέται σε αυτόν τον κόσμο χωρίς κανένας να τη θυμάται. Όταν ξάφνου γνωρίζει έναν μυστηριώδη τύπο που της προσφέρει αυτό που κανείς άλλος δεν μπόρεσε. Την θυμάται! 

"Εχει δει τον εαυτό της να γλιστράει μέσα από τα μυαλά όσων γνώριζε και αγαπούσε, όπως ο ήλιος γλιστράει πίσω από ένα σύννεφο, εχει δει κάθε σημάδι , που έχει επιχειρήσει να αφήσει, να χάνεται και να σβήνεται." 

Το βιβλίο ταξιδεύει τον αναγνώστη αρκετά πίσω στο χρόνο μέχρι και το πρόσφατο παρελθόν. Τον ταξιδεύει όμως μέσα από μεταφυσικά μονοπάτια προσφέροντας αρκετές φιλοσοφικές αναζητήσεις ενώ ταυτόχρονα προκαλεί και αρκετούς ρεαλιστικούς και σύγχρονους προβληματισμούς. 

Ένα βιβλίο τέτοιου όγκου , μπορεί να αποτρέψει κάποιους να το ξεκινήσουν. Εμένα όμως, τα πολυσέλιδα βιβλία , ειδικά όταν οι σελίδες τους δεν γεμίζουν με φλυαρίες, όπως εδώ, είναι τα καλύτερά μου. Με βοηθούν να εισχωρήσω τελείως στον φανταστικό τους κόσμο, να δεθώ με τους ήρωές τους και να διανύσω μαζί τους ένα ανεπανάληπτο ταξίδι στο χρόνο αλλά και στο χώρο! 

Η συγγραφέας εχει καταφέρει να παντρέψει τη μαγεία και την ατμόσφαιρα ενός μυθιστορήματος εποχής, με τον ρεαλισμό ενος πιο σύγχρονου αναγνώσματος. Παρόλο που το θέμα του θα μπορούσε να μετατρέψει το βιβλίο σε "βαρύ",βλέπουμε με ευχαρίστηση πως η απλή γλώσσα, τα μικρά κεφάλαια και οι ενδιαφέρουσες περιπέτειες της πρωταγωνιστριας, οπως επισης και οι αληθοφανείς και σύντομοι διάλογοι βοηθάνε ωστε να μπορεί κανείς να το απολαύσει. Κυλάει ευκολα,διαβάζεται ευχάριστα,είναι τρυφερό,αγαπησιάρικο και δεν κουράζει. 

Ο αναγνώστης συντροφεύει την Άντι Λαρί κατά τη ζήση της στην αιωνιότητα και μαζί της ζει τους έρωτές της,τα ταξιδια της, τις εμπειρίες της , επαναστατικές ανακαλύψεις,πολέμους, πανδημίες, δυσάρεστες αλλά κι ευχάριστες στιγμές. 

Ένα βιβλίο για το στίγμα μας που αφήνουμε πάνω σε αυτή τη γη κατά την διαρκεια της ζωής μας. Για την αναγκαιότητα των τεχνών αλλά και των ανθρώπων του περιβάλλοντος μας, των αγαπημένων μας και των αναμνήσεών μας. 

Για το ασηκωτο βάρος του να πρέπει να κρύβεις την αλήθεια αλλά και για τον πόνο της λήθης.Πως θα ήταν άραγε η ζωή μας εαν δεν μπορούσαμε να ανοιχτούμε πραγματικά σε έναν άνθρωπο , να μας καταλάβει , να δει όλα αυτά που κρύβουμε μέσα μας και να μας νιώσει; 

Το βιβλίο , μέσα στην φανταστική του ιστορία, κρύβει πολλές αλήθειες για τη ζωή , το θάνατο και την αθανασία. Για να μπορέσουμε να εκτιμήσουμε τις αληθινές αξίες της ζωής και τα πράγματα που μας κάνουν ευτυχισμένους, ολοκληρωμένους και φυσικά, ελεύθερους.Για τον χρόνο μας πάνω στη γη, που είναι άγνωστα εάν είναι πολύς ή λίγος, μα ξέρουμε πως κάθε στιγμή είναι σημαντική και πρέπει να την κάνουμε να αξίζει! 

" Οι ιδέες είναι ευρύτερες από τις αναμνήσεις. Μοιάζουν με αγριόχορτα.Βρίσκουν πάντα τον τρόπο να ξεπετάγονται."


Ρ.Σ.

Ακολουθήστε μας στο Facebook  και στο Instagram


Οπισθόφυλλο

Γαλλία, 1714. Σε μια στιγμή απόγνωσης, μια νεαρή κοπέλα κλείνει συμφωνία με τον διάβολο. Θα ζει για πάντα, αλλά με ένα αντίτιμο· όσοι τη γνωρίζουν, θα την ξεχνούν την ίδια, κιόλας, στιγμή.
Έτσι ξεκινά η περιπετειώδης και παράδοξη ζωή της Άντι Λαρί. Ως νέα γυναίκα διατρέχει τις ηπείρους και τους αιώνες, την τέχνη και την ιστορία, εξερευνώντας μέχρι πού είναι ικανή να φτάσει, ώστε να αφήσει το αποτύπωμά της στον κόσμο. Όμως, όλα θα αλλάξουν, σχεδόν 300 χρόνια μετά, όταν η Άντι θα γνωρίσει αναπάντεχα, σε ένα απόμερο βιβλιοπωλείο, έναν νεαρό άντρα κι εκείνος δεν θα ξεχάσει το όνομά της. 

Διακρίσεις:
NEW YORK TIMES BESTSELLER
USA TODAY BESTSELLER
NATIONAL INDIE BESTSELLER

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι - Σοφία Πανίδου Εικονογράφηση : Κώστας Μαρκόπουλος Από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ