Σάββατο 2 Απριλίου 2022

Ο Κάκτος

Ο Κάκτος 

Sarah Haywood

Από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα



Η Σουζαν ειναι 45, έχει βάλει τη ζωή της σε μια τάξη. Έχει ένα σπίτι, μια αξιοπρεπή δουλειά , έναν ερωτικό σύντροφο σύμφωνα με τις δικές της επιθυμίες , είναι ευχαριστημένη και φαίνεται να τα έχει καταφέρει μια χαρά.


Το μυθιστόρημα ακολουθεί τη ζωή της Σούζαν από την ημέρα που μαθαίνει οτι η μητέρα της έχει πεθάνει και μια σειρά από γεγονότα φέρνουν τα πάνω κάτω στη ζωή της. Η ιστορία είναι ποτισμένη με αρκετές δόσεις χιούμορ μα μέσα από χιουμοριστικές καταστάσεις έρχονται στην επιφάνεια και κάποια σοβαρά ερωτήματα για προβληματισμό .

Ο χαρακτήρας της Σούζαν είναι ασυμβίβαστος όπως αρμόζει σε μια δυναμική και ανεξάρτητη σύγχρονη γυναίκα.
Εκτός από καταστάσεις που συμβαίνουν γύρω της και οικογενειακές διαφωνίες η Σούζαν καλείται να αντιμετωπίσει το πιο δύσκολο ζήτημα. Τον τρόπο που την βλέπουν οι άλλοι και όπως αποδεικνύεται στην πορεία αυτό δεν είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπίσει τώρα στα 45 της μα είναι κάτι που αντιμετωπίζει σε όλη της τη ζωή.

Η Σουζαν είναι ικανοποιημένη με τη ζωή της, αλλά είναι ευτυχισμένη; Πως μπορεί να είναι ευτυχισμένη όταν ζει μια αντισυμβατική ζωή; Μια ζωή διαφορετική από τα κοινωνικά στερεότυπα;
Κι εδώ νομίζω είναι το βασικό ζητούμενο του όμορφου αυτού βιβλίου. Μέχρι ποιο σημείο έχει την δυνατότητα ένας άνθρωπος  ( μια γυναίκα;) να ζει τη ζωή του όπως εκείνος επιθυμεί; Μέχρι ποιο σημείο έχει τη δυνατότητα ο περίγυρος να επεμβαίνει στις ζωές μας. Γιατί γίνεται αυτό ; Από ενδιαφέρον , από νοιάξιμο ή απλά μας αρέσει να προβάλλουμε στους άλλους πράγματα και αξίες τις οποίες εμείς θεωρούμε σωστές; Πόσο και γιατί επιτρέπουμε εμείς να μας επιβάλλουν οι άλλοι τη γνώμη τους και στην τελική γιατί μας ενδιαφέρει τόσο πολύ η άποψη τους;

Κι από την άλλη τι πειράζει να παίρνουμε και μερικά ρίσκα στη ζωή; Να προσαρμοζόμαστε σε νέα δεδομένα και να μη εφησυχαζόμαστε σε μια βολεμένη καθημερινότητα. Να ζούμε τη ζωή με ό,τι έχει να μας δώσει και να είμαστε σε θέση να καλοδεχόμαστε νέες εμπειρίες. Να ζητάμε που και που βοήθεια όταν νιώθουμε οτι την έχουμε ανάγκη.

Το βιβλίο το διάβασα πολύ ευχάριστα. Μου κράτησε μια καλή παρέα, έζησα για λίγο στους δρόμους και τις γειτονιές του Λονδίνου.Άλλοτε συμφώνησα κι άλλοτε διαφώνησα με τη Σούζαν. Δεν ταυτίστηκα, άλλωστε δεν ήταν κι αυτός ο σκοπός. Προσπάθησα όμως να την καταλάβω, σεβάστηκα τις επιθυμίες της και αναγνώρισα την αποφασιστικότητα της να διεκδικήσει το δίκιο της. Ειναι εκεινη η γυναίκα που δε θα τη δεις ποτέ να κλαιγεται και να ζητάει βοήθεια κι εσύ λανθασμένα θα σκεφτείς γι 'αυτήν " δεν έχει ανάγκη κανέναν , μια χαρά τα καταφέρνει και μόνη της".Μια γυναίκα, σαν τον κάκτο , που τα αγκάθια της δεν επιτρέπουν τους εξωτερικούς παρατηρητές να πλησιάσουν πολύ και να έρθουν σε πιο στενή επαφή με τον εσωτερικό  της κόσμο.Δεν είμαι σαν τη Σουζαν ( δεν ξέρω σε καποια σημεία μπορει και να είμαι) αλλά γνωρίζω γυναίκες σαν κι αυτήν.

Το βιβλίο είναι γραμμένο σε γλώσσα απλή κι αληθινή.Η υπόθεση κυλάει γρήγορα. Οι διάλογοι και οι σκέψεις των ηρώων είναι ρεαλιστικές. Η συγγραφέας καταπιάνεται με θέματα όπως η μητρότητα, οι οικογενειακές σχέσεις, ο αλκοολισμός,το μπουλινγκ και τα έμφυλα στερεότυπα αλλά όχι με τρόπο σκληρό όπως έχουμε συνηθίσει σε άλλα αναγνώσματα. Συχνά η αφήγηση πηγαινει τον αναγνώστη στο παρελθόν  κι αυτό γίνεται με σαφή τρόπο. Οι χρονικες αναδρομές ειναι διακριτές και δεν  κουράζουν , αντιθέτως εξυπηρετούν στην  εξέλιξη της υπόθεσης. Για να γνωρίσει ο αναγνώστης τους ήρωες καλύτερα και να φτάσει στο ανατρεπτικό και συγκινητικό τέλος της ιστορίας με σχηματισμένη άποψη για τα πρόσωπα,τις καταστάσεις και τους λόγους που τους οδήγησαν στις πράξεις τους.

Ένα βιβλίο για την επιλογή να ζούμε τη ζωή μας όπως επιθυμούμε !! Ένα βιβλίο για νέα ξεκινήματα , για την αγάπη, την κατανόηση.Για τις δεύτερες ευκαιρίες,τη δύναμη της συγχώρεσης, την αποδοχή μα και την αληθινή συμπαράσταση.

Ρ.Σ.

Αολουθήστε μας στο Facebook και στο Instagram

Οπισθόφυλλο

Γνωρίστε τη Σούζαν Γκριν: μια δυναμική, ανεξάρτητη γυναίκα που όλα στη ζωή της είναι ακριβώς όπως τα θέλει.
Στα σαράντα πέντε της, πιστεύει ότι τα έχει καταφέρει περίφημα: ένα ωραίο εργένικο διαμέρισμα στο Λονδίνο, μια δουλειά που ικανοποιεί την εμμονή της με την τετράγωνη λογική και μια προσωπική συμφωνία για μια ιδιότυπη σχέση που της εξασφαλίζει προνόμια τόσο στην ερωτική όσο και στην κοινωνική της ζωή.
Κι όμως, τα πάντα ανατρέπονται όταν χάνει τη μητέρα της και έρχεται αντιμέτωπη με την προοπτική να αποκτήσει και η ίδια παιδί.
Το πνευματώδες και σπινθηροβόλο ντεμπούτο της Σάρα Χέιγουντ είναι ένα υπέροχο μυθιστόρημα για τις ασυμβίβαστες γυναίκες, τον αγώνα που δίνουν στη ζωή, τη χαρά των ελεύθερων επιλογών, αλλά κυρίως για την αξία της μητρότητας και της αληθινής αγάπης. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

"Έπιασα τον εαυτό μου να γελάει δυνατά με το μοναδικό ταμπεραμέντο της Σούζαν". (Reese Witherspoon)
"Ένα αστείο και συγκινητικό μυθιστόρημα για μια γυναίκα που μαθαίνει να αφήνεται στη ζωή". (Daily Mail)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι - Σοφία Πανίδου Εικονογράφηση : Κώστας Μαρκόπουλος Από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ