Κυριακή 17 Απριλίου 2022

"Δύο φεγγάρια δρόμος"

"Δύο φεγγάρια δρόμο"

Νίκος Ψιλάκης

Εκδόσεις Καρμανωρ



Στο μυθιστόρημα αυτό θα γνωρίσουμε την οικογένεια Χλωρού που ζει σε ένα χωριό της Κρήτης το Ανεγνωρο. Η ιστορία διαδραματίζεται αφενός σε αυτό το χωριό και αφετέρου στο Ηράκλειο.

Ο πατέρας της οικογένειας είναι ένας άνθρωπος σκληρός, παντρεμένος με μία γυναίκα άβουλη και ήσυχη. Έχουν χάσει τον γιο τους σε μία μάχη και μένουν με την κόρη τους την Ερατώ, η οποία είναι η κεντρική ηρωίδα του μυθιστορήματος.

Η ιστορία αρχίζει, όταν η αστυνομία χτυπάει την πόρτα του σπιτιού ζητώντας την Ερατώ. Η κοπέλα παρακολουθείται από την αστυνομία εξαιτίας του αριστερού αδερφού της. Αδύναμη και επιρρεπής στις αρρώστιες κινδυνεύει να οδηγηθεί στη Σπιναλόγκα, αφού οι κάτοικοι του χωριού πιστεύουν πως είναι λεπρή.

Στο γεμάτο ανατροπές μυθιστόρημα του Νίκου Ψιλάκη καταγράφεται η ανθρώπινη ψυχή, ο φόβος και οι προλήψεις των ανθρώπων της ορεινής Κρήτης. Το βιβλίο είναι γεμάτο από αυτούς τους χαρακτήρες που εμπλουτίζουν την ιστορία του βιβλίου ως καιριοι κι αναγκαίοι για την εξέλιξη της πλοκής δευτεραγωνιστες. Άνθρωποι απλοί, εργάτες, αγρότες, βοσκοί, άνθρωποι στιγματισμένοι απο τραύματα, που υποφέρουν από πάθη και προλήψεις, καταπονημένοι από τη φτώχεια και τη μιζέρια αλλά και διαπνεομενοι από αλληλεγγύη, όταν παρίσταται ανάγκη.

Οι παραδόσεις της Κρήτης τα έθιμα, το φυσικό περιβάλλον της, τα λαογραφικά στοιχεία, η υπέροχη παραδοσιακή κουζίνα, ταξιδεύουν τον αναγνώστη δημιουργώντας εικόνες, αρώματα και γεύσεις.

Η αριστοτεχνική χρήση της γλώσσας από τον συγγραφέα, ο οποίος κατέχει την τέχνη του μυθιστορήματος, κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Οι Κρητικοί ιδιωματισμοί δίνουν μία επιπλέον πινελιά σε ένα ήδη καλογραμμένο βιβλίο και σε ταξιδεύουν στο νησί και πίσω στον χρόνο.

Από αυτό το βιβλίο δεν λείπει ο έρωτας, η αγωνία, η ανατροπή.  Αναζητήστε το!

Μ.Κ.

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Instagram


Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου

Κρήτη 1950. Σ' ένα χωριό που θα μπορούσε να βρίσκεται οπουδήποτε στη διχασμένη Ελλάδα. Το απόσπασμα της Χωροφυλακής χτυπά επίμονα την πόρτα ενός σκληροτράχηλου παλιού πολεμιστή. Δεν ζητά κάποιον άντρα. Το αδύναμο κορίτσι της φαμίλιας γυρεύει. Μια ηρωίδα πορεύεται προς τη μοίρα της κουβαλώντας δυο ακαταμάχητα στίγματα. Το ένα είναι κοινωνικό. Το άλλο πολιτικό. Στον αντίποδα ένας νέος άντρας, εγκλωβισμένος στο σύστημα εξουσίας που του κρύβει ακόμη και την αλληλογραφία για να τον προστατεύσει. Δυο αντίθετα στρατόπεδα ορίζουν το σκηνικό. Κι ένας έρωτας προσπαθεί να γκρεμίσει τα τείχη άλλοτε χάνεται σαν τα ξεστρατισμένα φεγγάρια του παραμυθιού και άλλοτε έρχεται, σα λυτρωτική δύναμη, να αντιπαρατεθεί στα κοινωνικά στερεότυπα.

Κάποτε αρκεί ένα κουτάκι με ασήμαντα παιδικά ενθυμήματα για να αποκαλύψει μυστικά κρυμμένα για χρόνια στα σεντούκια και να γίνει στημόνι πάνω στο οποίο υφαίνεται μια ολόκληρη ιστορία. Και μια εποχή. Με τους έρωτες, τους ηρωισμούς, τις προδοσίες, τα πολιτικά πάθη της.

Οι ήρωες που πλαισιώνουν τους πρωταγωνιστές της ιστορίας είναι ορεσίβιοι χωρικοί, αλλά και πολιτικοί πάτρωνες. Διαφορετικοί χαρακτήρες, επηρεασμένοι από τις συλλογικές νοοτροπίες, αναδεικνύουν αξίες και απαξίες μέσα από τις καθημερινές συμπεριφορές τους. Άλλοι προσπαθούν να συντηρήσουν τη μνήμη κι άλλοι να τη διαγράψουν. Η ψυχολογία του ήρωα, που κρατά ακόμη από τον αιώνα των επαναστάσεων, γίνεται κραυγή αντίστασης και σάλπισμα για μικρές ή μεγάλες ανατροπές. Μικρές ή μεγάλες εξεγέρσεις.

Η ιστορία ενός έρωτα ή μήπως η βιογραφία μιας εποχής; Οι πολλαπλές εσωτερικές συγκρούσεις μιας κοινωνίας ή μήπως η αντιπαράθεση της κεντρικής εξουσίας με τις τοπικές;

Σ' αυτό το βιβλίο η μυθοπλασία συναντά την ιστορία για να πορευτεί ως το τέλος μαζί της, να καταγράψει την ανθρώπινη περιπέτεια και να περιγράψει, μέσα από σοβαρά και ευτράπελα περιστατικά, τις κοινωνικές δομές, τους ανταγωνισμούς, τους κώδικες συμπεριφοράς, τις φοβίες, τις προκαταλήψεις. Και τα στίγματα. Παλιά και καινούργια!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι - Σοφία Πανίδου Εικονογράφηση : Κώστας Μαρκόπουλος Από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ