Σάββατο 16 Απριλίου 2022

Το τραγούδι του Αχιλλέα


Το τραγούδι του Αχιλλέα- Madeline Miller 

Από τις Εκδόσεις Διόπτρα - Dioptra Publications 

Δεν είναι λίγες οι φορές που ένας συγγραφέας, Έλληνας ή ξένος έχει εμπνευστεί από την ελληνική μυθολογία για να γράψει ένα μυθιστόρημα. Και πώς άλλωστε να γίνει αλλιώς αφού η πλούσια ποίηση του Ομήρου και οι συναρπαστικές ιστορίες του είναι τόσο γεμάτες με μύθους,θρύλους εικόνες,πάθη και δύναμη των ηρώων και των θεών που δεν μπορούν να αφήσουν κανένα δημιουργό ανεπηρέαστο. 

Πέρα από όσα έχω διδαχθεί στο σχολείο πριν πολλά πολλά χρόνια, δεν έχω μελετήσει άλλο την Ιλιάδα. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω τί από αυτά που διάβασα έχουν ειπωθεί από τον Όμηρο ή είναι μυθοπλασία της συγγραφέως , όμως
να σας πω και κάτι; Δεν νομίζω πως έχει σημασία.Αυτό που διάβασα είναι ένα καλογραμμένο μυθιστόρημα, με σεβασμό προς το αρχαίο ελληνικό έργο, ολοκληρωμένο και απολαυστικό. 

Η Madeline Miller, μεγάλη θαυμάστρια του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού δεν νομίζω οτι σε καμία περίπτωση επιθυμούσε να αναδιατυπώσει την Ιλιάδα και να γράψει πάλι για τον Τρωικό πόλεμο απλά με άλλα λόγια. Γι αυτό, αν εσύ σαν αναγνώστης προσδοκάς κάτι τέτοιο , τότε σίγουρα θα απογοητευτείς.Το τραγούδι του Αχιλλέα είναι ενα βιβλίο που θα σε συγκινήσει και θα σε ταξιδέψει στον αρχαίο κόσμο μέσα από την ιστορία των δύο φίλων , από τα παιδικά τους ακόμα χρόνια, του Αχιλλέα και του Πάτροκλου. Η συγγραφέας τολμάει να γράψει για τη σχέση αυτών των δύο μεγάλων ανδρών,έτσι όπως η ίδια την αντιλαμβάνεται. Και λέω τολμάει γιατί όποιος το διαβάσει θα καταλάβει τι τόλμη χρειάζεται για να ειπωθεί μια τέτοια ιστορία. 

" Έλεγε ακριβώς αυτό που εννοούσε ,όταν δεν έκανες κι εσύ το ίδιο,μπερδευόταν.Ορισμένοι άνθρωποι , αυτό το πράγμα μπορεί να το εκλάμβαναν λσνθασμένα ως απλοϊκότητα.Ωστόσο , απ' την άλλη , δεν κρύβει μια μεγαλοφυΐα το να μπορείς να λες ακριβώς αυτό που σκέφτεσαι;" 

Δεν λείπουν βέβαια και οι σκηνές των μαχών κατά τον Τρωικό πόλεμο αλλά δεν είναι αυτό το κεντρικό θέμα του βιβλίου. Η Miller επιθυμεί περισσότερο να δείξει τις φρικαλεότητες αυτού του πολέμου και κατά συνέπεια του κάθε πολέμου καθώς επίσης και μια πιο ανθρώπινη και συναισθηματική πλευρά των ηρώων που συμμετείχαν σε αυτές. 

Μου άρεσε που αφηγητής είναι ο Πάτροκλος και που η ιστορία τους αλλά και η προσωπικότητα του Αχιλλέα περιγράφεται από τη δική του πλευρά. Ένας Αχιλλέας περισσότερο φιλειρηνικός και λιγότερο πολεμοχαρής από ότι έχουμε δει στο παρελθόν.Που συνδυάζει ομορφιά , δύναμη κι αντρεία. Κι ένας Πάτροκλος γλυκομίλητος, υποχωρητικός και καλοσυνάτος πλάι στο ρωμαλέο φιλο του.
Μου άρεσε που ενώ το βιβλίο επικεντρώνεται κυρίως στη σχέση των δύο συντρόφων , έχει και άλλα στοιχεία που συμβαίνουν τριγύρω και φυσικά ολους τους μυθικούς χαρακτήρες και τα μυθικά πλάσματα του Ομήρου. 

Δεν ξέρω γιατί ενώ το βιβλίο κυκλοφόρησε πρώτη φορά πριν από δέκα χρόνια, κι ενώ το έχω δει ουκ ολίγες φορές να παίζει στις διάφορες βιβλιοπροτάσεις, δεν το είχα διαβάσει μέχρι τώρα. Μπορώ ομως να καταλάβω γιατί ακόμα και τώρα 10 χρονια μετα βρίσκεται στην κορυφή των best sellers παγκοσμίως αλλά και στην Ελλάδα. 

Ένα καλογραμμένο μυθιστόρημα όμως πρέπει να συνοδεύεται και από μία αντίστοιχα αξιόλογη μετάφραση. Κι εδώ, παρόλο που εννοείται πως δεν γνωρίζω το κείμενο στην αρχική του γλώσσα μπορώ όμως με σιγουριά να πω πως η μετάφραση του είναι εκπληκτική. Αφού μεταφέρεται στον Έλληνα αναγνώστη αυτό που υποθέτω πως  η συγγραφέας θέλει να επικοινωνήσει. 

Τέλος να πω πως αυτό που με γοητεύει περισσότερο με τους αρχαίους μύθους είναι όλοι αυτοί οι χρησμοί που πάντα βγαίνουν αληθινοί και ο ρόλος των θεών στην όλη ιστορία. Κάτι που φυσικά δεν λείπει ούτε από αυτό το μυθιστόρημα.
Ένα βιβλίο που πραγματικά αξίζει να διαβαστεί από όλους. Ακόμα και από αυτούς που δεν είναι λάτρεις της ελληνικής μυθολογίας. Μη σας πω περισσότερο από αυτούς. 

Ρ.Σ.

Ακολουθήστε μας στο Facebook και στο Instagram

Οπισθόφυλλο

«Έχεις ακούσει το ψιθύρισμα του δάσους μια φθινοπωρινή νύχτα; Σου έχουν τραγουδήσει για τον πόλεμο και την αγάπη; Άγγιξες ποτέ με τα δάχτυλά σου το σώμα ενός ημίθεου;»
Ο νεαρός Πάτροκλος απογοητεύει τον πατέρα του και εξορίζεται στην αυλή του βασιλιά της Φθίας. Εκεί μεγαλώνει στη σκιά του εκθαμβωτικού Αχιλλέα, ο οποίος έχει τη δύναμη να αλλάζει τις ζωές των γύρω του και σύμφωνα με τις προφητείες θα γίνει ο άριστος των Ελλήνων.
Τα δύο αγόρια γίνονται φίλοι και στέλνονται να μαθητεύσουν στη σπηλιά του θρυλικού δάσκαλου Χείρωνα. Εκεί η σχέση τους ανθίζει και ορκίζονται ότι θα μείνουν για πάντα μαζί, όμως οι Μοίρες έχουν υφάνει το δικό τους σχέδιο.
Ξέπνοοι αγγελιαφόροι φέρνουν το μήνυμα ότι ένας πρίγκιπας από την Τροία έκλεψε την ομορφότερη γυναίκα στον κόσμο. Πρέπει τώρα οι βασιλιάδες να ξεπλύνουν την ντροπή και για να γίνει αυτό χρειάζονται το δόρυ και την ασπίδα του Αχιλλέα.
Ο ήρωας γνωρίζει ότι για να κατακτήσει την αθανασία το τίμημα θα είναι βαρύ, αλλά πιστεύει ότι ένα τραγούδι μπορεί να ξεγελάσει ακόμα και τους θεούς. Η μεγαλύτερη ιστορία αγάπης έχει μόλις ξεκινήσει. 

«Με έναν πεζό λόγο τόσο ξεκάθαρο και λιτό όσο και η κινητήρια ποίηση του Ομήρου, η Μίλερ αιχμαλωτίζει και αποδίδει την ένταση και την αφοσίωση της εφηβικής φιλίας... ενισχύοντας μια φήμη που κυκλοφορεί εδώ και τρεις χιλιάδες χρόνια»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι - Σοφία Πανίδου Εικονογράφηση : Κώστας Μαρκόπουλος Από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ