Τετάρτη 13 Απριλίου 2022

Πληγωμένες Καρδιές


Πληγωμένες Καρδιές - Colleen Hoover 

Από τις Εκδόσεις Διόπτρα - Dioptra Publications 

Θα ξεκινήσω από το εξώφυλλο, που συνήθως δεν το αφήνω να με επηρεάσει αλλά εδώ αδυνατώ πραγματικά να το προσπεράσω. 
Με μια γρήγορη και πρόχειρη ματιά βλέπεις ένα χαρωπό εξώφυλλο, άσπρο, με ροζ λουλουδάκια ( η κόρη μου νόμιζε ότι ήταν παιδικό βιβλίο). Αν προσέξεις όμως καλύτερα θα δεις πως έχει δύο νεκροκεφαλές (wtf??). Ε, κάπως έτσι είναι και το εσωτερικό του. Τι εννοώ; Επιφανειακά είναι ανάλαφρο ,διαβάζεται εύκολα αλλά αν το δεις σε βάθος και το προσέξεις καλύτερα είναι αρκετά σκληρό.
Χμ.... έτσι δεν ήταν και το Τελειώνει με εμάς ; και στην τελική τι σχέση έχει το προηγούμενο βιβλίο της Χούβερ, τώρα αυτό είναι άλλο. Εσείς τι λέτε; δεν έχει; ειδικά μετά από ένα βιβλίο με τέτοιο hype, οι προσδοκίες δεν είναι πολύ μεγάλες και η σύγκριση αναπόφευκτη; 

Η Μπέγια έχει μια πληγωμένη καρδιά. Και ο Σάμσον , έχει κι αυτός μια πληγωμένη καρδιά. Οι πληγές τους είναι διαφορετικές, όμως τι σημασία έχει; Όλοι έχουμε τις πληγές μας , ο καθένας μας όμως αντιλαμβάνεται και αντέχει διαφορετικά τον πόνο. Η πληγή του καθενός ωστόσο είναι αρκετή για να επηρεάσει αυτό που είναι. 

Η Μπέγια κι ο Σάμσον είναι δύο νεοι άνθρωποι που όλα τα υπάρχοντά τους χωράνε σε ένα σακίδιο που περιφέρουν από εδώ κι από εκεί.Όμως όλα αυτά που κουβαλάνε στη ψυχή τους είναι πολύ βαριά. Βάρη που δεν τα ζήτησαν, βάρη για τα οποία δεν ευθύνονται αυτοί όμως ξέρουν πολύ καλά πόσο ασήκωτα είναι. 

Συμπάθησα την Μπέγια πολύ. Την συμπάθησα γιατί ενώ πέρασε όλα όσα πέρασε αποφάσισε να επιλέξει τον καλύτερο εαυτό γι'αυτήν. Γιατί ενώ βλέπει αρχικά τους ανθρώπους με προκατάληψη δεν φοβάται να αλλάξει γνώμη. Τολμάει να δει το καλύτερο στον καθένα και να εκτιμήσει τη ζωή, να απολαύσει τη θάλασσα, να διαλέξει το καλύτερο και για την ίδια. Να μην μείνει στην επιφάνεια αλλά να κοιτάζει σε βάθος τις ψυχές των ανθρώπων. 

Η Colleen Hoover έχει γράψει ένα μυθιστόρημα που, για ακόμα μια φορά , με την απλότητά του καταφέρνει να συγκινήσει, να περάσει μηνύματα και να μιλήσει για τις αληθινές αξίες της ζωής.Γιατί πώς θα εκτιμήσει και θα αναγνωρίσει κανείς το καλό εάν δεν έχει ζήσει το κακό , δεν το έχει νιώσει στο πετσί του. 

Οι πληγωμένες καρδιές είναι ένα βιβλίο που μυρίζει καλοκαίρι και που η θαλασσινή αύρα φτάνει στο πρόσωπο του αναγνώστη. Ένα βιβλίο γεμάτο αντιθέσεις. Ο πλούτος και η φτώχεια , η καλοσύνη και η κακία , η έγνοια και η αδιαφορία, είναι μερικές από αυτές που εμφανίζονται στις σελίδες του.
Ένα βιβλίο που κρύβει στην ιστορία του μεγάλη θλίψη παρόλο που το περιτύλιγμα του είναι χαρωπό. Όπως και οι ήρωές του. Όπως ίσως και οι περισσότεροι άνθρωποι. 

Οικογενειακοί δεσμοί που δεν είναι δεδομένοι , που είναι συχνά  δεσμά παρά δεσμοί αμοιβαίας και ανευ όρων αγάπης.
Ψέμματα κι αλήθειες που άλλοτε δεν είναι σημαντικό να ειπωθούν κι άλλοτε είναι απαραίτητα. 

"Το κακό έχει δύο μορφές. Υπάρχει το κακό που πηγάζει από την αδυναμία και αυτό που πηγάζει από τη δύναμη.Εσύ έκανες εκείνη την επιλογή επειδή ήσουν δυνατή και έπρεπε να επιβιώσεις. Δεν πήρες την απόφαση από αδυναμία." 

Πολύ μου άρεσε αυτό το βιβλίο. Μου άρεσε πιο πολύ από το "Τελειώνει με εμάς"; Μου άρεσε το ίδιο. Σας προτείνω να το διαβάσετε ολοι. 

Όμως ΠΡΟΣΟΧΗ , υπάρχει κίνδυνος εθισμού. Ήδη εγώ πιστεύω πως έχω εθιστεί  και δηλώνω Χουβερικιά!

Ρ.Σ.

Ακολουθήστε μας στο Facebook  και στο Instagram

Οπισθόφυλλο

"Οι πληγωμένοι άνθρωποι αναγνωρίζουν τους άλλους πληγωμένους ανθρώπους. Είναι σαν μια λέσχη στην οποία δεν θέλεις να είσαι μέλος".
Η ζωή δεν έχει φερθεί καλά στην Μπέγια Γκριμ και ας είναι μόνο δεκαεννέα ετών.
Αλλά αυτό πρόκειται να αλλάξει.
Ξεκινώντας κυριολεκτικά από το τίποτα, έχει καταφέρει να χαράξει πορεία, να διεκδικήσει από τη ζωή της περισσότερα - όλα μόνη της. Η οικογένειά της δεν τη στήριξε ποτέ.
Οι σπουδές της ξεκινούν σε δύο μήνες. Όμως ο ξαφνικός θάνατος της μητέρας της αφήνει την Μπέγια άστεγη. Μαθημένη να προσαρμόζεται εύκολα, θα καταφύγει στην τελευταία της λύση, στην παραθαλάσσια πόλη όπου ζει ο πατέρας της, τον οποίο γνωρίζει ελάχιστα.
Το πλάνο της είναι ξεκάθαρο: θα περάσει το υπόλοιπο του καλοκαιριού όσο πιο ήρεμα γίνεται, μέχρι να έρθει η στιγμή να αφήσει το παρελθόν πίσω της μια για πάντα. Όμως ο νέος της γείτονας, ο Σάμσον, έχει άλλα σχέδια.
Οι δυο τους φαινομενικά δεν έχουν τίποτα κοινό. Εκείνη έζησε μέσα στη φτώχεια και στην εγκατάλειψη. Εκείνος γεννήθηκε μέσα στα πλούτη και στα προνόμια.
Όμως η θλίψη κυριαρχεί στη ζωή τους. Όσο και αν το κρύβουν, έχουν πληγωθεί και οι δύο περισσότερο απ' όσο είναι έτοιμοι να παραδεχτούν.
Η έλξη ανάμεσα τους είναι έντονη, κι ας είναι ολοφάνερο ότι δεν έχει μέλλον η σχέση τους. Και η Μπέγια πρέπει να προσέξει πριν γκρεμίσει τη ζωή που δεν πρόλαβε καν να χτίσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι - Σοφία Πανίδου Εικονογράφηση : Κώστας Μαρκόπουλος Από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ