Παρασκευή 18 Μαρτίου 2022

"Διαβάζοντας στη Χάνα"

 "Διαβάζοντας στη Χάννα"

Bernhard Schlink



Ο 15χρονος Μίχαελ Μπεργκ συναντά τη τριανταπενταχρονη Χάννα όταν σε μία κρίση ίκτερου αρρωσταινει μπροστά στο σπίτι της. Εκείνη τον βοηθά και τον συνοδεύει ως το σπίτι του.

Όταν νιώσει καλύτερα θα την επισκεφτεί για να την ευχαριστήσει. 

Δύο άνθρωποι τελείως διαφορετικοί μεταξύ τους ξεκινούν μία ερωτική ιστορία. Ο έφηβος Μιχαελ ερωτεύεται την Χάννα, η οποία ναι μεν του προσφέρει ερωτικές στιγμές παρόλα αυτά είναι επιτακτική και έχει βίαια ξεσπάσματα.

Ο Μίχαελ αγκιστρώνεται πάνω της, της διαβάζει βιβλία, θέλει να περνάει χρόνο μαζί της.


Χρόνια αργότερα θα την ξαναδεί σε μία αίθουσα δικαστηρίου όπου δικάζεται για τις δολοφονίες γυναικών σε στρατόπεδα συγκεντρώσεως όπου δούλευε.

Εκεί θα νιώσει ένοχος για τον έρωτα που ένιωσε για μια εγκληματία.

Εκεί θα αποκαλυφθούν πολλά μυστικά και θα κατανοήσει το χαρακτήρα της Χάννα.


Το βιβλίο του Μπέρναρντ Σλινκ είναι ένα αριστούργημα που μπαίνει στην ψυχή του αναγνώστη. 

Καταφέρνει να σκιαγραφήσει το κλίμα της εποχής, να συγκινήσει, να προβληματίσει.

Στο τέλος ενός εγκλήματος ποιοι πραγματικά πληρώνουν το τίμημα;

Που μας οδηγούν οι επιλογές μας; Μέχρι που θα φτάναμε για την αξιοπρέπεια μας; Πόσο εύκολα μπορούμε να συγχωρέσουμε τον εαυτό μας και τους άλλους;


Παράλληλα το μεγάλο θέμα που θίγει είναι ο αναλφαβητισμός και οι συνέπειες που μπορεί να έχει.

Μ.Κ

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου

Η ελληνική έκδοση του παγκόσμιου best seller του Μπέρνχαρντ Σλινκ, που κέρδισε το βραβείο Γερμανικής Μετάφρασης (Ιάκωβος Κοπερτί), συμπληρώνει 20 χρόνια επιτυχημένης πορείας. Μεταφρασμένο σε 54 γλώσσες και με πολλές λογοτεχνικές διακρίσεις, το βιβλίο μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη με τίτλο «Σφραγισμένα χείλη» σε σκηνοθεσία του Στίβεν Ντάλντρι, με τους Κέιτ Γουίνολετ και Ρέιφ Φάινς.


Επιστρέφοντας στο σπίτι του, ο δεκαπεντάχρονος Μίχαελ Μπεργκ έχει μια κρίση ίκτερου. Τον βοηθά μια τριανταπεντάρα. Αργότερα ο έφηβος την επισκέπτεται με μια ανθοδέσμη, για να την ευχαριστήσει. Η Χάννα είναι η πρώτη γυναίκα που ποθεί. Είναι η αρχή ενός κρυφού έρωτα. Όμως ένα μυστήριο περιβάλλει τη Χάννα. Κάποια μέρα εξαφανίζεται από τη ζωή του, όχι από τη σκέψη του. Χρόνια αργότερα τη βλέπει, φοιτητής πια της νομικής αυτός, στην αίθουσα του δικαστηρίου. Η Χάννα κατηγορείται ως εγκληματίας πολέμου. Ο νεαρός νομικός κλονίζεται. Το παρελθόν -του έρωτά του αλλά και της χώρας του- ξαναζωντανεύει...


Ακολουθήστε μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Instagram




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι - Σοφία Πανίδου Εικονογράφηση : Κώστας Μαρκόπουλος Από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ