Πέμπτη 17 Μαρτίου 2022

Σιωπηλή σαν το θάνατο


Σιωπηλή σαν το θάνατο

Αμπδόν Ουμπίδια

Από τις εκδόσεις Carnivora

" Η νύχτα ράγισε σαν αστραπή.Στη γειτονιά κάποιος πέθαινε".Ήταν το Κίτο.Ήταν το 1983 ( η δικτατορία στην Αργεντινή είχε τελειώσει)"


Η αφήγηση εστιάζει αρχικά σε έναν γιατρό του οποίου το όνομα δεν γνωρίζουμε , ούτε τίποτα άλλο γι ' αυτόν ( όχι τυχαία) παρά μόνο νιώθουμε τη μελαγχολία του.Ζει μόνος του,επιλέγει την απομόνωσή του,χωρίς  την γυναίκα του και το παιδί του,τους οποίους σκέφτεται με νοσταλγία. Στην συνέχεια της αφήγησης έρχεται να προστεθεί κι ένας μυστηριώδης  γείτονας με το όνομα Ροδολφο Μορόνι "Μορόνι για τους φιλους" θα πει ό ίδιος όταν γίνουν οι συστάσεις με το γιατρό.Είναι Αργεντίνος.

Ένας ληστής, μια δολοφονία και μια γυναίκα της οποίας το παιδί είναι άρρωστο κι έχει ανάγκη από το γιατρό , φέρνουν τους δύο ήρωες αντιμέτωπους.Ο καθένας ξεκινάει από έναν απίστευτο μονόλογο. Οι αλήθειες έρχονται στο φως, τα πρόσωπα αποκαλύπτονται και το έργο απογειώνεται.
Το βιβλίο πραγματεύεται τις συνέπειες της  δικτατορίας της Αργεντινής , κατά τη διάρκεια της οποίας διεπράχθησαν τρομερά εγκλήματα.Η δικτατορία  έχει τελειώσει όπως δηλώνεται ξεκάθαρα στην αρχή του βιβλίου.Οι μνήμες της όμως είναι χαραγμένες στους ανθρώπους.  Άνθρωποι που βασανίστηκαν προσπαθούν να ξεχάσουν και άλλοι που βασάνισαν προσπαθούν να ξεφύγουν από το παρελθόν τους.Αθώοι και ένοχοι δεν είναι διακριτοί.Θύτες και θύματα μετατρέπονται σε δολοφόνους άλλοτε για να σβήσουν το παρελθόν τους κι άλλοτε για να αποδώσουν δικαιοσύνη και να πάρουν εκδίκηση  με σκοπό τη πολυπόθητη λύτρωση!

Με γραφή λιτή και περιεκτική μα άκρως προσεγμένη και ψυχαναλυτική και με τον αναγνώστη να αναρωτιέται μέχρι και την τελευταία σελίδα γιατί το βιβλίο αυτό τιτλοφορείται "Σιωπηλή σαν το θάνατο".
Ένα ολιγοσέλιδο μικρό αριστουργημα της ισπανόφωνης λογοτεχνίας που διαβάζεται πραγματικά μονορούφι και με μια ανάσα.

Στην αρχή του σκοτεινό και μυστηριώδες όπως ταιριάζει σε ένα καλό νουάρ με την πλοκή του να εξελίσσεται σε ένα δυνατό ψυχολογικό θρίλερ με πολιτικές αποχρώσεις που με έκανε να ανατριχιάσω σε πολλά σημεία. Να ανατριχιάσω όχι για αυτά που λέγονται αλλά για όσα αφήνονται να εννοηθούν. Ένα έργο που δεν στηρίζεται σε πλούσιες περιγραφές και περιττές αναφορές σε ιστορικά γεγονότα μα που χαρακτηρίζεται από τα ψυχογραφήματα των ηρώων του. Ένα βαθιά συναισθηματικό βιβλίο που δεν μπορεί να αφήσει ασυγκίνητο κι αμέτοχο κανέναν. 

Ρ.Σ.

Βιογραφικό του συγγραφέα

Ο Αμπδόν Ουμπίδια, πολυβραβευμένος στην πατρίδα του και τη Λατινική Αμερική, είναι μία από τις πιο αντιπροσωπευτικές φωνές της σύγχρονης λογοτεχνίας του Ισημερινού. Γεννημένος στο Κίτο το 1944, δημοσίευσε τα πρώτα του διηγήματα στο περιοδικό Πουκούνα, την επίσημη έκφραση του ρεύματος "Τσάντσικο", μιας ομάδας συγγραφέων και ποιητών του Ισημερινού που ήρθε σε ανοιχτή ρήξη με την πνευματική ελίτ της χώρας. Το 1979 εκδίδει τη συλλογή διηγημάτων "Κάτω από τον ίδιο, παράξενο ουρανό" και κερδίζει το εθνικό βραβείο λογοτεχνίας για πρώτη φορά· η δεύτερη είναι το 1986, με το μυθιστόρημα "Το όνειρο των λύκων". Πέρα από την πεζογραφία, έχει ασχοληθεί και με τη λαϊκή προφορική λογοτεχνία. Έργα του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ρωσικά και ιταλικά. Η "Χειμωνιάτικη πόλη" είναι από τις πιο γνωστές του νουβέλες.

Ακολουθήστε μας στο Facebook και στο Instagram

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι - Σοφία Πανίδου Εικονογράφηση : Κώστας Μαρκόπουλος Από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ