Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022

"Άλμπερτ Νομπς. Ούτε άντρας ούτε γυναίκα"

 "Άλμπερτ Νομπς. Ούτε άντρας ούτε γυναίκα"

George Moore



Η ιστορία μιας γυναίκας που άλλαξε την ταυτότητα της και έγινε άντρας για να μπορέσει να επιβιώσει.

Εργάζεται σκληρά, είναι αξιοπρεπής, δεν δίνει λαβές για σχόλια. 

Ένα ατυχές γεγονός θα την κάνει να μοιραστεί το δωμάτιό της και εκεί θα αποκαλυφθεί η ταυτότητά της. Ο Χιουμπερτ περνάει ένα βράδυ μαζί της όμως δεν την προδίδει.

Αντίθετα ακούει την ιστορία της και μοιράζεται και εκείνος τη δική του.

Τι κοινό έχουν οι δύο αυτοί άνθρωποι;

Πώς θα επηρεαστεί η Αλμπερτ;


Στην προσπάθειά της να βρει συντροφιά ο συνάδελφός της Τζο και η Έλεν θα την εκμεταλλευτούν για να της αποσπάσουν χρήματα.


Η Αλμπερτ είναι  μια τραγική φιγούρα. Επτα χρόνια ντυμένη άντρας έχει ξεχάσει πραγματικά ποια είναι.

"Δεν θα με μαρτυρήσεις, κύριε Πέιτζ, ε; Δεν θα καταστρέψεις έναν φτωχό άνθρωπο; Αυτό μόνο σού ζητάω, πέφτω στα γόνατα και σ’ ικετεύω. Σήκω πάνω, καλή μου γυναίκα, είπε ο Χιούμπερτ. Καλή μου γυναίκα! επανέλαβε η Άλμπερτ, γιατί ήταν τόσος καιρός που παρίστανε τον άνδρα, που μόνο αραιά και πού θυμόταν πως ήταν γυναίκα. Καλή μου γυναίκα, επανέλαβε εκείνος, σήκω πάνω και πες μου πόσο καιρό παίζεις αυτό τον ρόλο. Από μικρό κορίτσι, απάντησε η Άλμπερτ. Δεν θα με μαρτυρήσεις, κύριε Πέιτζ, έτσι; Δεν θα εμποδίσεις μια φτωχή γυναίκα να βγάζει τον επιούσιο».


Ο συγγραφέας θίγει θέματα όπως αυτό της επιβίωσης των φτωχών στο Λονδίνο, την κατάσταση των ανθρώπων της εποχής αλλά και υπαρξιακά ερωτήματα.


Παράλληλα μας κάνει να κοιτάξουμε μέσα μας και να αναρωτηθούμε ποιον ρόλο παίζουμε εμείς στην ζωή, τι δείχνουμε έξω και ποιοι πραγματικά είμαστε.

Γιατί όπως η ηρωίδα φοράει το ένδυμα ενός άντρα για να κρυφτεί, έτσι όλοι μας κρύβουμε κομμάτια του εαυτού μας, του χαρακτήρα μας, της ταυτότητας μας, πίσω από "μάσκες" και "ρούχα".

Μ.Κ

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου

Πρόκειται για μια ιστορία που εκτυλίσσεται στο Δουβλίνο και στο Λονδίνο του 18ου αιώνα.

Η πρωταγωνίστρια Άλμπερτ Νομπς, η οποία δεν αποκαλύπτει ποτέ την πραγματικότητά της, είναι μια γυναίκα που ζει όλη σχεδόν τη ζωή της ως άντρας, εργαζόμενη αρχικά ως σερβιτόρος σε εστιατόρια του Λονδίνου και σε άλλες πόλεις της Αγγλίας, για να καταλήξει στο ξενοδοχείο "Μόρρισον" του Δουβλίνου, εκεί όπου τη συνάντησε ο αφηγητής ο οποίος ξετυλίγει την ιστορία ή, καλύτερα, το κουβάρι της ζωής της από την αρχή μέχρι το τέλος. Την τραγική, αλλά και τόσο ανθρώπινη Άλμπερτ Νομπς ενσάρκωσε στον κινηματογράφο, το 2011, η Glenn Close

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Instagram


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι - Σοφία Πανίδου Εικονογράφηση : Κώστας Μαρκόπουλος Από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ