Δευτέρα 29 Ιουλίου 2024

4ος όροφος

 4ος όροφος - Μάριος Λιβάνιος

Από τις Εκδόσεις Ελκυστής

Μια μαθητική εκδρομή μετατρέπεται σε εφιάλτη όταν μια σειρά από φρικτά εγκλήματα λαμβάνουν χώρα στον 4ο όροφο του ξενοδοχείου όπου διαμένουν οι μαθητές και οι καθηγητές του ιδιωτικού σχολείου «Δημόκριτος».

Υπάρχει άραγε το τέλειο έγκλημα;

Αυτό το ερώτημα θα απασχολήσει τόσο τους αναγνώστες όσο και τους ήρωες του αστυνομικού μυθιστορήματος που ακολουθεί τα κλασικά βήματα του είδους, εμπνευσμένο σαφώς από τα έργα της Αγκάθα Κρίστι. Πρόκειται για ένα σκοτεινό "whodunnit" με ανατροπές και πλούσια πλοκή.

« Καθώς πλησιάζουμε σε μια τρομερή ανακάλυψη , η ψυχή μας αισθάνεται να πνίγεται σε μια παράνοια αναμονής . Η συναισθηματική φόρτιση παίρνει τα ηνία , αναπτύσσοντας ένα διαρκές κομμάτι διαστροφής στον εσωτερικό μας κόσμο. Κι όμως , αυτό που πρόκειται να μάθουμε - που ίσως και να μην επιθυμούμε να μάθουμε - είναι αυτό που παίρνει τη μορφή μιας διχασμένης προσφοράς . Θελουμε να μάθουμε την αλήθεια , όμως μπορούμε και να την αντέξουμε; Η καρδιά χτυπά δυνατά καθώς ο νους παίζει έναν επικίνδυνο αγώνα με τη λογική και τα συναισθήματα .»

Ο 4ος όροφος είναι το πρώτο μυθιστόρημα του νεαρού συγγραφέα, που παρά τα στοιχεία που φανερώνουν μια απειρία ,παραμένει ένα τίμιο αστυνομικό που θα εντυπωσιάσει τους λάτρεις του είδους. 

Ο συγγραφέας, όντας κοντά στην ηλικία των ηρώων του βιβλίου, μεταφέρει με ακρίβεια τη γλώσσα και τις σκέψεις τους. Ωστόσο, παραβλέπει το γεγονός ότι πρόκειται για ανήλικους μαθητές λυκείου που εμπλέκονται σε φρικτά εγκλήματα, οι οποίοι ανακρίνονται από την αστυνομία χωρίς την παρουσία δικηγόρων ή έστω των γονέων τους.

Στο σημείο αυτό θα σας πω λίγα λόγια για την υπόθεση, χωρίς φυσικά να  αποκαλύψω πολλά. Όταν δύο πτώματα, ενός καθηγητή και μιας μαθήτριας, βρίσκονται στον 4ο όροφο ενός πολυτελούς ξενοδοχείου, προκαλείται τεράστιο σκάνδαλο. Η υπόθεση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο όταν λίγο αργότερα βρίσκεται νεκρή η κοπέλα που ανακάλυψε τα πρώτα πτώματα. Πολλοί ύποπτοι με διαφορετικά κίνητρα δημιουργούν ένα περίπλοκο μυστήριο. Ποιος ήταν ο πραγματικός στόχος και τι οδήγησε τον δολοφόνο ή τους δολοφόνους σε αυτά τα εγκλήματα;

Το εντυπωσιακό στοιχείο του βιβλίου είναι πως σε όλη τη διάρκεια της ανάγνωσης νομίζεις ότι έχεις βρει τη λύση, μέχρι να συνειδητοποιήσεις ότι κάνεις λάθος καθώς νέα στοιχεία έρχονται στο φως. Επιπλέον , από την αρχή ακόμα , υπάρχει ένας ήρωας , ένας άγνωστος αφηγητής, που διηγείται την ιστορία από τη δίκη του σκοπιά και γνωρίζει από πριν όλα αυτά που πρόκειται να συμβούν .Μια εντυπωσιακή προσθήκη που αναβαθμίζει την ιστορία. 

Ο συγγραφέας δίνει έμφαση περισσότερο στην πλοκή του μυθιστορήματος, και λιγότερο στην ψυχολογία των υπόπτων και των αστυνομικών ,αγγίζοντας μόνο επιφανειακά διάφορα κοινωνικά ζητήματα που αφορούν τους νέους.

« Μπορείς να πιστεύεις για τον εαυτό σου ό,τι θέλεις , όμως στο τέλος όλοι κρινόμαστε από αυτό που αποδίδουμε στην καθημερινότητά μας. Δεν είμαστε οι ιδέες μας, είμαστε οι πράξεις μας .»

Ένα αξιόλογο πρώτο μυθιστόρημα από έναν συγγραφέα που πιστεύω πως θα μας απασχολήσει στο μέλλον. Ας δώσουμε την ευκαιρία σε νέους δημιουργούς στηρίζοντας τα έργα τους.

Ρ.Σ.

Ακολουθήστε μας στο Facebook και στο Instagram

Οπισθόφυλλο

Σε ένα ξενοδοχείο στην Κόρινθο, όπου φιλοξενείται για το σαββατοκύριακο η Γ’Λυκείου του σχολείου «Δημόκριτος», βρίσκονται νεκροί ένας καθηγητής και μία μαθήτρια. Η Ελένη, μία μαθήτρια που είδε κρυφά το σκηνικό της δολοφονίας, βρίσκεται νεκρή στο δωμάτιο της λίγη ώρα αργότερα, προτού προλάβει να μιλήσει σε κάποιον για όσα είδε. Τι ήταν αυτό που είδε η Ελένη και έπρεπε επειγόντως να δολοφονηθεί; Πως έγινε γνωστό κατευθείαν πως η Ελένη είναι η μοναδική αυτόπτης μάρτυρας και δολοφονήθηκε τόσο γρήγορα χωρίς να υπάρξει κανένα ίχνος του δράστη;

Ο υποδιοικητής του τμήματος ανθρωποκτονιών Μιχάλης Παυλόπουλος και η ομάδα του πιστεύουν πως οι απαντήσεις βρίσκονται στον τέταρτο όροφο. Εκεί που βρέθηκε νεκρή η μοναδική μάρτυρας. Οι καταθέσεις των ατόμων που διέμεναν σε αυτόν προκαλούν αντιφάσεις. Μία σειρά από αποκαλύψεις, νέες δολοφονίες καθώς και κάποια ανώνυμα γράμματα που έρχονται στον υποδιοικητή οδηγούν σε περισσότερα ερωτήματα παρά απαντήσεις. Όλοι όσοι βρίσκονταν στον όροφο, και όχι μόνο, κρύβουν κάποιο μυστικό και όλοι είχαν το κίνητρο και τη δυνατότητα να γίνουν δολοφόνοι εκείνο το βράδυ. Η Ελένη δεν θα αποκάλυπτε απλώς δύο φόνους, αλλά θα ξετύλιγε το κουβάρι ενός σκανδάλου που ελάχιστοι γνωρίζουν από πότε ξεκίνησε και από ποιους.

Ο 4ος όροφος είναι ένα βιβλίο που μέσα από μία περίπλοκη αστυνομική υπόθεση όπου ο αναγνώστης δεν θα είναι ποτέ σίγουρος για το ποια είναι η πραγματική αλήθεια πίσω από αυτούς τους φόνους, θίγει αρκετά ζητήματα τα οποία ταλανίζουν τη σύγχρονη κοινωνία μας. Από τη χρήση ναρκωτικών σε εφηβική ηλικία, την αδιαφορία των γονέων για τα παιδιά τους, τη διεφθαρμένη αστυνομία αλλά και ανθρώπους που θα εκμεταλλευτούν αυτές τις συνθήκες για να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα. Όσο προχωρά η εξέλιξη της υπόθεσης, γίνεται εμφανές το πόσο εύκολα μπορεί κάποιο άτομο να γίνει δολοφόνος όταν χάσει το δρόμο του και τον κυριεύσει το σκοτάδι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δάκρυα Ξυράφι

Δάκρυα Ξυράφι - S.A.Cosby Μετάφραση : Κίκα Κραμβουσάνου Από τις εκδόσεις Gutenberg Δυο άντρες βρίσκονται άγρια δολοφονημένοι.Είναι ομοφυλόφ...