Σάββατο 2 Μαρτίου 2024

Πέτρινα ημερολόγα

Πέτρινα ημερολόγια - Carol Shields

Από τις εκδόσεις Βιβλιοπωλείο Gutenberg 

Μετάφραση: Άγγελος Αγγελίδης , Μαρία Αγγελίδου



Τα πέτρινα ημερολόγια είναι η απεικόνιση ενός ολόκληρου αιώνα μέσω της ιστορίας της Ντέιζι. Η γέννησή της , η επιβίωσή της , η ζωή της , η οικογένειά της , τα συναισθήματά της κι ένα κοινωνικό περιβάλλον που εξελίσσεται και εκσυγχρονίζεται στο πέρασμα των χρόνων. Η θέση της γυναίκας σε όλο τον 20ο αιώνα ειναι εμφανής και αποτυπώνεται με τρόπο αληθινό, χωρίς όμως αυτό να είναι το μοναδικό και κύριο θέμα του βιβλίου. 

Ποιό όμως είναι το κύριο θέμα του;

Είναι ένα βιβλίο , που ενώ δεν γίνεται τίποτα , απλά παρακολουθούμε τη ζωή μιας γυναίκας, στην πραγματικότητα γίνονται τα πάντα, όλα όσα μπορούν να συμβούν σε μια ζωή. Έρωτες, πόλεμοι, θάνατοι,  γάμοι , απόγονοι και στο τέλος ο απολογισμός. Έζησε η πρωταγωνίστριά μας μια ζωή ευτυχισμένη; Έκανε όλα αυτά που ήθελε να κάνει; Πώς επηρέασε η ύπαρξή τους γύρω της;

Αφηγήτρια είναι η ίδια μιλώντας άλλοτε για τον εαυτό της στο πρώτο πρόσωπο κι άλλοτε στο τρίτο σαν εξωτερικός παρατηρητής. Κι άλλες φορές αφήνει τους άλλους να μιλήσουν γι'αυτήν. Κι ενώ οι ομιλητές είναι πολλοί σε καμία περίπτωση δεν ένιωσα να μπερδεύομαι ή να μην ξέρω ποιος είναι αυτός που έχει το λόγο. Κι ας υπάρχει το γενεαλογικό δέντρο στην αρχή του βιβλίου, η ανάγνωση κυλάει τόσο εύκολα κι αβίαστα,που κι αυτό δεν χρειάζεται από ένα σημείο και μετά.

Η γραφή της Shields είναι απλή και προσιτή. Παρόλο που οι περιγραφές και οι λεπτομέρειες είναι πολλές, δεν κουράζει.Όλα μοιάζουν ταιριαστά, κι όλα λέγονται την στιγμή που χρειάζεται να ειπωθούν.Πώς το καταφέρνει αυτό μη με ρωτάτε. Απλά συμβαίνει. 

Η συγγραφέας χρησιμοποιεί μια πρωτότυπη τεχνική που εγώ δεν έχω συναντήσει ξανά. Φέρνει τον αναγνώστη ένα βήμα μετά τα γεγονότα. Δεν ανακοινώνει ποτέ το ίδιο το γεγονός, μα αυτό γίνεται γνωστό μέσω των συνεπειών του. 

Η Shields δεν μας λέει τι να σκεφτούμε ούτε εκβιάζει συναισθήματα. Η γραφή της όμως είναι τόσο ζωντανή που σχεδόν την ακούμε να αναπνέει.Μας μεταφέρει μέσα από τον πυκνό και ατμοσφαιρικό της τόνο και μας πείθει να ψάξουμε, να βρούμε και να βιώσουμε μόνοι μας. Στο τέλος βρισκόμαστε να νιώθουμε τόσο οικεία με την Ντέιζι και τα βιώματά της , περισσότερο κι από τους ίδιους τους απογόνους της. Άλλωστε εμείς γνωρίζουμε όλη την ιστορία της , από πριν τη γέννησή της ακόμα και είμαστε δίπλα της μέχρι την τελευταία της πνοή.

Υπέροχο βιβλίο με φανταστική μετάφραση. Πλούσιο, χορταστικό και άρτιο . Με αρχή , μέση και τέλος.Προσεγμένο και καλοδουλεμένο, με ουσία και λόγο ύπαρξης. 

Ρ.Σ. 

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο instagram

Οπισθόφυλλο
Τα προβλήματα ξεκινούν από τις ανισότητες μεταξύ αντρών και γυναικών. Ε, καλά, λέμε: έτσι είναι οι άντρες. Ή: έτσι είναι οι γυναίκες. Και δεχόμαστε τα διαφορετικά τους επίπεδα στην ανοησία.
Γάμοι, χηρεία, παιδιά, έρωτας, καριέρα, φτώχεια, πλούτη: η ζωή της Ντέιζι είναι γεμάτη ανατροπές τις οποίες δέχεται αδιαμαρτύρητα. Προσπαθώντας να κατανοήσει βαθύτερα τον ρόλο της στα γεγονότα που τη σημάδεψαν, αποφασίζει να γράψει την αυτοβιογραφία της: από τις τραγικές συνθήκες κατά τη γέννησή της το 1905 μέχρι το 1990. 

Το μυθιστόρημα "Πέτρινα ημερολόγια" της Κάρολ Σίλντς (ΗΠΑ 1935-Καναδάς 2003) τιμήθηκε με το ΒΡΑΒΕΙΟ PULITZER το 1995 και έκτοτε έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από τριάντα γλώσσες.
«Περίτεχνο, αστείο, καυστικό, καλογραμμένο, βιβλίο που ξαφνιάζει» (Μάργκαρετ Άτγουντ)
«Μια ισχυρή υπενθύμιση για το πόσο σημαντικό ρόλο έχει η λογοτεχνία στη ζωή μας» (The New York Times Book Review)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι - Σοφία Πανίδου Εικονογράφηση : Κώστας Μαρκόπουλος Από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ