Παρασκευή 1 Μαρτίου 2024

Ανδρωμάχη

Ανδρωμάχη - Κώστας Ακρίβος

Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο


Η Ανδρομάχη ( "ανήρ" + "μάχη") είναι είτε η γυναίκα που μάχεται εναντίον των αντρών ή αυτή που μάχεται όπως οι άντρες.

Στην ελληνική μυθολογία η Ανδρομάχη ήταν η σύζυγος του Έκτορα. Ως σύζυγος του Έκτορα,αναφέρεται όχι μόνο στην Ιλιάδα, αλλά και από τον Ευριπίδη σε δύο τραγωδίες του, καθώς και από άλλους ποιητές και λογοτέχνες, κλασικούς και νεότερους. Είναι γνωστή επίσης ως η «μάνα» της τραγωδίας. (Wikipedia)

Στο βιβλίο του Κώστα Ακρίβου , η Ανδρομάχη γράφεται με "ω". Σε πρώτο πρόσωπο , η ίδια η ηρωίδα αφηγείται την ιστορία της από την δική της πλευρά. Πώς έζησε τον πόλεμο, την νίκη , την ήττα,το θάνατο , τη σκλαβιά, μα κυρίως πώς δεν κατάφερε να ξεφύγει από την μοίρα και τα θελήματα που οι θεοί έχουν αποφασίσει για αυτήν.

Δούλα, βασίλισσα, ερωμένη, σύζυγος , χήρα , μάνα και βασιλομήτωρ. Ρόλοι που διαδέχονται ο ένας τον άλλο και σε κανέναν από αυτούς δεν ταιριάζει η δειλία. Ένα ζωντανό πένθος όπως η ίδια χαρακτηρίζει τον εαυτό της, μια φιγούρα τραγική αφηγείται την ιστορία της με τρόπο σπαρακτικό και συγκλονιστικό.

Η Ανδρομάχη έχει ένα κορμί που είναι γεμάτο πληγές όπως είναι και η ψυχή της. Το κορμί αυτό όμως που βασανίστηκε, αγαπήθηκε και ατιμάστηκε , έφερε στον κόσμο μωρά που εξελίχθηκαν σε γενναίους πολεμιστές.

Συμβολο της γυναικείας τόλμης και της μητρότητας, μία από τις πιο τραγικές ηρωίδες της αρχαίας μυθολογίας.

Το βιβλίο του Ακρίβου είναι μικρό σε όγκο μα κάνει δυνατό θόρυβο.Έχει λίγες σελίδες μα είναι ασήκωτο. Από αυτά που σε ανατριχιάζουν και σε πλημμυρίζουν με ρίγη συγκίνησης.

Ο Ακρίβος, εξαίσιος λογοτέχνης , με λόγο λυρικό αποτυπώνει όλη την ένταση, τον πόνο και το δράμα της μυθικής ηρωίδας.

Ρ.Σ.

Ακολουθήστε μας στο facebook  και στο instagram

Οπισθόφυλλο

Αξιώθηκε να γίνει σύζυγος, μητέρα, βασίλισσα. Η ζωή της μοιράστηκε απ' τον πόλεμο ανάμεσα στην ευτυχία και την ατίμωση, στη χαρά και την ντροπή.
Ίσως να μην υπήρχε πιο επιτυχημένο όνομα απ' αυτό που της έδωσαν: Ανδρομάχη. Μόνο που έγινε ένα λάθος: Ανδρωμάχη θα 'ταν το πιο σωστό. Γιατί δεν ήταν ένας ο άνδρας εκείνος με τον οποίο έδωσε τις μάχες της αλλά πολλοί. Άνδρες που τη λάτρεψαν και άλλοι που την κηλίδωσαν, αφήνοντας ανεξίτηλα στο κορμί και στην ψυχή της τα σημάδια τους. Το χαμόγελο το βρήκε ξανά όταν πήγε να την κερδίσει η απελπισία. 










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι - Σοφία Πανίδου Εικονογράφηση : Κώστας Μαρκόπουλος Από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ