Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2023

Ματωμένο Μετάξι

Ματωμένο Μετάξι - Θεοφανία Ανδρονίκου - Βασιλάκη 

Από τις εκδόσεις Χάρτινη Πόλη


Ένα είναι το σίγουρο.Η κα Θεοφανία Ανδρονίκου-Βασιλάκη ξέρει να κάνει χαμό.Είναι το δεύτερο βιβλίο της που διαβάζω και ομολογώ πως είναι από τις φορές που θέλω λίγο χρόνο για να συνδέσω τα γεγονότα και να συνειδητοποιήσω όλα αυτά που έχουν συμβεί στις σελίδες του.

Το ματωμένο μετάξι είναι από τα μυθιστορήματα τα χορταστικά, τα πληθωρικά , που οι εξελίξεις σε προλαβαίνουν. Από εκείνα που τα αφήνεις για να πας για ύπνο και όταν τα ξαναπιάνεις, στην ακριβώς επόμενη σελίδα από εκεί που τα άφησες, δεν πιστεύεις την ανατροπή και την εξέλιξη των γεγονότων.

Το βιβλίο ξεκινάει με έναν φόνο στην έπαυλη της οικογένειας Μεγαπάνου. Όπως καταλαβαίνετε αυτό δικαιολογεί και τον τίτλο του. Το αιματοβαμμένο μεταξωτό νυχτικό δηλώνει ξεκάθαρα πως το θύμα είναι μέλος της επιφανούς οικογένειας Μεγαπάνου. Όμως το βιβλίο δεν είναι αστυνομικό, ούτε περιστρέφεται γύρω από αυτόν τον φόνο μόνο. Αυτά στην Αθήνα το 1964.

Πάμε και στο τώρα. Από την Αστόρια της Αμερικής , έρχεται στην Ελλάδα η Δάφνη,προκειμένου να μάθει την καταγωγή της μητέρα της. Το μόνο που ξέρει είναι πως η βιολογική της οικογένεια έχει κάποια σχέση με την οικογένεια Μεγαπάνου. 

Το βιβλίο όπως σας είπα είναι πλούσιο και χορταστικό. Υπήρχαν όμως κάποια σημεία που μου άρεσαν περισσότερο. 
Στην έπαυλη Μεγαπάνου , ζουν δύο κόσμοι. Ο κόσμος των αφεντάδων και ο κόσμος του υπηρετικού προσωπικού. Μου άρεσε ο τρόπος που άλλαζε το ύφος όταν μιλούσαν τα αφεντικά και όταν μιλούσαν οι υπηρέτες. Εννοείται πως απολάμβανα τους διαλόγους του υπηρετικού προσωπικού περισσότερο. Ήταν πιο αληθινοί και πιο άμεσοι.

Και κάτι ακόμα,
η Δάφνη, η μία από τις ηρωίδες του βιβλίου , μαθαίνει την ιστορία της οικογένειάς της διαβάζοντας ένα βιβλίο που έχει γραφτεί γι'αυτήν. Ακριβώς όπως κι εμείς. Εμείς και η Δάφνη διαβάζουμε το ίδιο βιβλίο και μαθαίνουμε στον ίδιο χρόνο την εξέλιξη της ιστορίας. Ευφυές!

Ένα βιβλίο για χαλάρωση που θα σας κρατήσει συντροφιά τις γιορτινές μέρες. Αν έχετε διαβάσει κι άλλο της συγγραφέως ή αγαπάτε αυτό το είδος , τότε το "ματωμένο μετάξι" είναι το ιδανικό βιβλίο για εσάς.

Ρ.Σ 

Ακομουθήστε μας στο instagram και στο facebook

Οπισθόφυλλο
Ένα καθηλωτικό μυθιστόρημα με καταιγιστική πλοκή, διαρκείς ανατροπές και ολοζώντανους χαρακτήρες, που καταδεικνύει την πολυπλοκότητα των ανθρώπινων σχέσεων και τις βαθιές πληγές των απραγματοποίητων ονείρων. Αθήνα, 1964 Η στυγερή δολοφονία της νεαρής γόνου μιας από τις πλουσιότερες και πιο αριστοκρατικές οικογένειες της πρωτεύουσας συγκλονίζει την κοινωνία της εποχής. Η κατάθεση ενός μάρτυρα οδηγεί στο εδώλιο τον δράστη, ο οποίος καταδικάζεται και αυτοκτονεί αργότερα στη φυλακή, προκαλώντας ασύλληπτα δράματα, τόσο στην οικογένεια του θύματος όσο και στη δική του. Αστόρια, 2022 Στα προάστια της Νέας Υόρκης, η ελληνικής καταγωγής καρδιοχειρουργός Δάφνη Αναγνώστου, μετά την απώλεια της υπέργηρης γιαγιάς της, αναγκάζεται έπειτα από παράκληση της οικογένειάς της να ταξιδέψει για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Σκοπός της είναι να βρει τους βιολογικούς γονείς της μητέρας της, όταν εκείνη ανακαλύπτει αναπάντεχα ότι είναι υιοθετημένη. Μοναδικό της στοιχείο ένα βιβλίο για τα εγκλήματα που συγκλόνισαν την Ελλάδα τη δεκαετία του ’60 και μοναδικός της αρωγός ο μυστηριώδης συγγραφέας του με το ψευδώνυμο Δημήτρης Αγγέλου. Σκοτεινά μυστικά και δολοπλοκίες, ανολοκλήρωτοι και καταδικασμένοι έρωτες, παράλογα μίση και ανομολόγητα πάθη, που αποδεικνύονται επικίνδυνα, μοιραία και θανάσιμα, ξεπηδούν μέσα από την έρευνα της Δάφνης και του Δημήτρη στη λαμπερή κοσμική Αθήνα ενός παρελθόντος όχι και τόσο μακρινού. Η αλήθεια αποκαλύπτεται σταδιακά, απογυμνωμένη και ανελέητη, επιφέροντας τη λύτρωση, τη δικαίωση και την πολυπόθητη εξιλέωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι - Σοφία Πανίδου Εικονογράφηση : Κώστας Μαρκόπουλος Από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ