Παρασκευή 4 Αυγούστου 2023

Ο Θαλασσόλυκος

Ο Θαλασσόλυκος - Τζακ Λόντον

Από τις εκδόσεις Ζαχαρόπουλος

Μετάφραση: Θεόφιλος Φραγγόπουλος


Ο Χώμφρεϋ Βαν Βάυντεν είναι ένας κριτικός λογοτεχνίας. Όταν κινδυνεύει να χάσει τη ζωή του στη θάλασσα, θα σωθεί από το πλήρωμα του φωκαλιευτικού "Γκοστ" και θα περάσει ένα μεγάλο διάστημα της ζωής του εκεί. Κατά τη διαμονή του στο πλοίο θα γνωρίσει έναν κόσμο τελείως διαφορετικό από ό,τι έχει συναντήσει μέχρι τώρα . Έναν κόσμο όπου ισχύει ο νόμος του ισχυρού και όπου η επιβίωσή του εκεί δεν θα είναι εύκολη υπόθεση.

Ένας άνθρωπος των γραμμάτων, μορφωμένος και καλλιεργημένος, θα βρεθεί σε ένα ανδροκρατούμενο περιβάλλον , όπου η έλλειψη γυναικών αλλά και οι δύσκολες συνθήκες επιβίωσης , τους έχει μετατρέψει όλους σε βάρβαρους και τους έχει οδηγήσει προς μια πιο κτηνώδη μορφή ζωής.

Το μυθιστόρημα είναι μια περιπέτεια επιβίωσης και ενηλικίωσης. Αυτό που δεν περίμενα να συναντήσω και με εξέπληξε ευχάριστα είναι πως μέσα στην αγριότητα μιας τέτοιας ιστορίας , θα συζητηθούν θέματα φιλοσοφικά όπως αυτό της αξίας της ανθρώπινης ζωής και γενικά της ανθρώπινης ύπαρξης. 

Ο θαλασσόλυκος αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ναυτικά μυθιστορήματα, ενός από τους μεγαλύτερους κλασικούς μυθιστοριογράφους.Γράφτηκε περισσότερο από 100 πριν και αρκετές σκηνές βασίζονται σε πραγματικές εμπειρίες του συγγραφέα.Δεν είναι ένα ευχάριστο ανάγνωσμα. Οι εικόνες είναι σκληρές και το περιβάλλον κλειστοφοβικό. Πολλές φορές ένιωθα ασφυκτικά και έναν φόβο να με κατακλύζει καθώς το διάβαζα. Τα συναισθήματα αυτά όμως προκαλούνται από την γραφή του συγγραφέα, από τις περιγραφές και από το γενικότερο κλίμα του βιβλίου. 

Σε πολλά σημεία προβληματίστηκα κι εγώ σχετικά με τα ζητήματα που προβληματίζουν τον πρωταγωνιστή κι άλλες φορές με βρήκαν σύμφωνη αλλά και πολλές φορές αντίθετη από τη δική του οπτική. 

Δεν είναι εύκολο να γράψεις πολλά πράγματα για ένα έργο κλασικό παρά μόνο να θαυμάσεις το ψυχογράφημα των χαρακτήρων και την πιστή μεταφορά της ζωής των ναυτικών. Το βιβλίο μυρίζει θάλασσα.Έχει όμως τη μυρωδιά της άγριας θάλασσας και του ιδρώτα των ναυτικών που θαλασσοδέρνονται με κόστος την ίδια τους τη ζωή. 

Ο πρωταγωνιστής της ιστορίας είναι ένας διαφορετικός άνθρωπος στο τέλος του βιβλίου από ότι ήταν στην αρχή και η μετάλλαξη αυτή συμβαίνει σιγά σιγά μπροστά στα μάτια του αναγνώστη. Αλλά και ο ίδιος ο αναγνώστης δεν θα είναι ο ίδιος μετά την ολοκρήρωση αυτού του θαυμάσιου βιβλίου.

Ρ.Σ.

Ακολουθήστε μας στο facebook  και στο instagram

Οπισθόφυλλο
Ο «Θαλασσόλυκος» του Τζακ Λόντον (1876-1916) είναι ένα από τα σημαντικότερα ναυτικά μυθιστορήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, με έντονα αυτοβιογραφικά στοιχεία του συγγραφέα, καθώς ο ίδιος είχε θητεύσει για ένα διάστημα της πολυτάραχης ζωής του στο φωκαλιευτικό «Σοφία Σάδερλαντ».
Ο Χώμφρεϋ Βαν Βάυντεν, κριτικός λογοτεχνίας, με πλούσια καλλιέργεια, αγνός και άμαθος από τις δυσκολίες της ζωής, εμπλέκεται σε ναυάγιο και περισυλλέγεται από το φωκαλιευτικό «Γκοστ». Καπετάνιος είναι ο Βολφ (Λύκος) Λάρσεν, ο οποίος διοικεί το καράβι με αυταρχικό και βάναυσο τρόπο, καταλύοντας κάθε έννοια δικαίου και ηθικής, αφού ο μόνος νόμος που αναγνωρίζει είναι ο δικός του. Ο Χώμφρεϋ εξαναγκάζεται να υπηρετήσει σε διάφορα πόστα και υποβάλλεται σε πλήθος από ταπεινώσεις και εξευτελισμούς -δοκιμασίες του Λάρσεν. Και οι δυο θα επηρεαστούν από τη μεταξύ τους σχέση: ο ένας γοητεύεται από τον κόσμο της γνώσης κι ο άλλος κερδίζει την ενηλικίωσή του. Όμως, η αναπάντεχη εμφάνιση μιας γυναίκας θα πυροδοτήσει την αντίστροφη μέτρηση για την επικράτηση του ενός. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι - Σοφία Πανίδου Εικονογράφηση : Κώστας Μαρκόπουλος Από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ