Παρασκευή 23 Ιουνίου 2023

Uforia

Uforia - Πάνος Κεραμεύς & Αντώνης Παναγιωτόπουλος

Από τις Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή


"Πιστεύεις στους εξωγήινους; Τόλμα να πεις ναι.Τώρα είσαι συνωμοσιολόγος,στην καλύτερη περίπτωση ένας περίεργος...Αν πάλι πεις όχι,τότε είσαι λίγο νάρκισσος.Είναι δυνατόν σε ολόκληρο το σύμπαν να είμαστε μόνοι μας; Μεγάλη ιδέα έχεις για τον εαυτό σου."

Uforia λοιπόν και από τον τίτλο ακόμα γίνεται ένα ευφυές λογοπαίγνιο που συνδυάζει τα UFO, με την ευφορία, δηλαδή την ευχάριστη αίσθηση που θα αποκτήσει κανείς διαβάζοντας αυτό το συναρπαστικό βιβλίο. Κι επειδή το Ούφο εχει παρερμηνευτεί στα Ελληνικά, ας το πούμε με την πιο επιστημονική ονομασία του,δηλαδή ΑΤΙΑ. Αγνώστου Ταυτότητας Ιπτάμενα Αντικείμενα.

Ούτε ένα, ούτε δύο αλλά τριάντα διηγήματα , που είναι βασισμένα σε καταγραφές περιπτώσεων όπου εμφανίστηκαν εξωγήινοι ( ? ) ή τουλάχιστον σε καταγραφές φαινομένων τα οποία δεν μπόρεσαν να εξηγηθούν.

Θα περίμενε κανείς οι ιστορίες αυτές να αναφέρονται σε ένα κοντινό παρελθόν ή όταν σκέφτεται κανείς εξωγήινους , το μυαλό του πάει σε σενάρια επιστημονικής φαντασίας που έρχονται από το μέλλον.

Κι όμως στο βιβλίο , θα συναντήσουμε την πρώτη καταγραφή το 1440 π.Χ. (!) στην Αίγυπτο και άλλες μεταγενέστερες μέχρι και το πρόσφατο 2020.

Αυτό πρωτίστως σημαίνει πως η ύπαρξη ή μη άλλων έμβιων όντων στο σύμπαν ή στο γαλαξία μας, είναι κάτι που απασχολεί την ανθρωπότητα εδώ και πολλούς αιώνες.

Το βιβλίο ανατρέπει κι άλλα στερεότυπα. Θα περίμενε κανείς ένα τέτοιο βιβλίο να είναι αυστηρώς επιστημονικό , με μία δύσκολη ορολογία και να απευθύνεται σε ένα συγκεκριμένο μόνο αναγνωστικό κοινό. Με έκπληξη διαπίστωσα πως το βιβλίο είναι γραμμένο με χιούμορ, με μία ανάλαφρη διάθεση που διαβάζεται ευχάριστα και χαλαρά. Στις σελίδες του θα ανακαλύψει κανείς και ιστορικά στοιχεία που αποδεικνύει πως οι συγγραφείς έκαναν ενδελεχή έρευνα τόσο σε επιστημονικά, όσο και σε κοινωνικά και ιστορικά πεδία. Και φυσικά, όλες οι ιστορίες είναι γραμμένες με άπλετη φαντασία που απογειώνει το αποτέλεσμα.

Τέλος,δεν μπορώ να παραλείψω την σύμπραξη των δύο συγγραφέων σε αυτό το καταπληκτικό βιβλίο. Οι δυο τους συνδυάζουν τη φρεσκάδα της νεότητας με τη σοφία και την εμπειρία των παλαιότερων. Οι ιστορίες των συγγραφέων εναλλάσσονται και η μία συμπληρώνει την άλλη. Εκπληκτικό είναι το γεγονός πως υπάρχει μια ομαλότητα στα κείμενα των δυο συγγραφέων και μια σύμπνοια που δύσκολα επιτυγχάνεται σε παρόμοια εγχειρήματα. 

Ρ.Σ.

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο Instagram

Οπισθόφυλλο

Τι συμβαίνει με τη συμπαντική "μοναξιά";
Τριάντα ιστορίες με κοινό παρονομαστή σε ένα από τα μεγαλύτερα αινίγματα της ανθρωπότητας.
Από την εποχή που οι άνθρωποι κατέγραφαν τις εμπειρίες τους σε παπύρους, έως τα σύγχρονα διαδικτυακά fora, οι αναφορές θεάσεων UFO και επαφών με αλλόκοσμες οντότητες ήταν πάντα παρούσες για να μας ιντριγκάρουν. Ανταποκρίνονται, όμως, όλα αυτά σε αληθινά γεγονότα; Υπάρχουν, πράγματι, όντα που κατοικούν σε άλλους πλανήτες; Ή μήπως...
Η αλματώδης πρόοδος της τεχνολογίας και της επιστήμης της διαστημικής μας κάνουν να ελπίζουμε ότι βρισκόμαστε ολοένα και πιο κοντά στην αλήθεια "που κρύβεται εκεί έξω". Παρ' όλα αυτά, ακόμα και αν δεν μάθουμε ποτέ, το ταξίδι της αναζήτησης έχει μεγαλύτερη σημασία.
Το βιβλίο αυτό αποτελεί μια συλλογή διηγημάτων βασισμένων σε καταγεγραμμένες μαρτυρίες ανεξήγητων ουράνιων φαινομένων, που ξεκινούν να εμφανίζονται στην Αρχαία Αίγυπτο και καταλήγουν στην περίοδο της πρόσφατης πανδημίας. Τα κείμενα προσεγγίζουν τα φαινόμενα μυθοπλαστικά, με τη βοήθεια της φαντασίας, του τρόμου και, σε κάποιες περιπτώσεις, διανθισμένα με λεπτό χιούμορ.
Άλλωστε, ίσως η εξάσκηση της Φαντασίας να αποτελεί το σημείο-κλειδί που μας διαφοροποιεί από Εκείνους. 

"Δύο πιθανότητες υπάρχουν: Είτε είμαστε μόνοι μας στο σύμπαν είτε όχι. Και τα δύο είναι εξίσου τρομαχτικά". (Άρθουρ Κλαρκ)

Περιεχόμενα

Πρόλογος του Θανάση Βέμπου
Πρόλογος των συγγραφέων
Εισαγωγή
Τα μάτια του Ανχούρ
"Με λένε Πλούταρχο"
Αματεράσου
Είμαι κι εγώ κυνηγός
Aurora, Texas
Roswell
Made in Earth
Η δύσκολη
Είναι τρελοί αυτοί οι Γήινοι
Η παρέλαση της Ουάσιγκτον
Τι θα γίνει με μας, Σήφη μου;
Δεν θα ξεχάσω ποτέ
Ξεβρακωθήκαμε
Doreen Kendall
Σαν άνθρωποι, ανθρώπινα
Φτηνές δικαιολογίες
Πού να το κρύψεις το ρημάδι;
Δεν υπάρχει Θεός
Το παράπονο της Kanako
Αταλάντη
Τρομακτικές ιστορίες
Η Κόκκινη Αστραπή
Άσε το φίδι στην τρύπα
Θα σκίζω τα διπλώματά μου
Παναζία μου!
Όταν η Γη πεθάνει
Ρε, μπας κι είναι δικό μας;
Ουάου
Το 'χω ξαναδεί το έργο
Πίσω από κλειστές πόρτες
Επίλογος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι - Σοφία Πανίδου Εικονογράφηση : Κώστας Μαρκόπουλος Από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ