Πέμπτη 1 Ιουνίου 2023

Soft Earth

Soft Earth - Σωτήρης Κατσιμίχας

Από τις Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή



"Ο Ηράκλειτος είχε πει ότι δεν μπορείς να περάσεις έναν ποταμό δύο φορές,γιατί τη δεύτερη φορά ούτε ο ποταμός ούτε εσύ είστε οι ίδιοι."

Η Soft Earth ,είναι ο κόσμος του μέλλοντος. Είναι εικονικός και φαντάζει ιδανικός.Ένας κόσμος χωρίς θάνατο,χωρίς πόνο και χωρίς καθημερινές ανησυχίες. Μόνο γνώση και απόλαυση!Τελικά, όμως ένας τέτοιος κόσμος είναι ένας επίγειος παράδεισος ή ένα σενάριο τρομακτικό για το μέλλον της ανθρωπότητας;

Ο Εύπολις είναι ένας άντρας υψηλής νοημοσύνης, γνώστης της τεχνολογίας αλλά στο κοινωνικό κομμάτι φαίνεται να υστερεί. Του αρέσουν οι σωματικές απολαύσεις , όμως νιώθει άσχημα με την εικόνα του. Είναι ερωτευμένος με τη Δανάη αλλά ο έρωτάς του, δεν βρίσκει την επιθυμητή ανταπόκριση. Όταν του γίνεται πρόταση να δουλέψει για τη "Soft Earth" ,θα διστάσει αρχικά αλλά θα αντιληφθεί πως μπροστά του ανοίγεται ένας ολόκληρος καινούριος κόσμος , διαφορετικός και σαφώς καλύτερος από τον πραγματικό. Είναι όμως έτσι ή υπάρχουν παγίδες σε αυτήν την ουτοπία;

Πρωταγωνιστής φαίνεται να είναι ο Εύπολις , όμως για μένα το επίκεντρο του βιβλίου είναι ο ανθρώπινος εγκέφαλος. Αυτό το όργανο που ξεχωρίζει τους ανθρώπους από τα υπόλοιπα όντα της πλάσης, αλλά είναι τόσο πολύπλοκο να μελετηθεί και να δαμαστεί από τον ίδιο τον κάτοχό του,δηλαδή τον άνθρωπο.Κι αν αυτό γίνει σε μεγάλο ποσοστό, πού βρίσκεται η ανθρώπινη βούληση; Πώς ξεχωρίζει το διαφορετικό; Πώς εκτιμάται το καλό όταν δεν υπάρχει κακό;

Τα βιβλία επιστημονικής φαντασίας ίσως να μοιάζουν δύσκολα για αναγνώστες που δεν είναι εξοικειωμένοι με το είδος. Το βιβλίο όμως αυτό, είναι ένα μυθιστόρημα που μπορεί να διαβαστεί ευχάριστα από όλους.

Τι δουλειά έχει ο Σωκράτης , ο Πλάτωνας και ο Ηράκλειτος σε ένα μυθιστόρημα που διαδραματίζεται το 2071; Θα περίμενε κανείς σε ένα βιβλίο επιστημονικής φαντασίας να παρελαύνουν όλοι οι μεγάλοι φιλόσοφοι της αρχαιότητας; Κι όμως ο συγγραφέας συνδυάζει άψογα το χθες με το σήμερα και το σήμερα με το αύριο.

Πρωτότυτο,ευφυές και αντισυμβατικό θέτει το αιώνιο ερώτημα ανάμεσα στο νόμιμο και το ηθικό.

Το βιβλίο παντρεύει την επιστήμη του μέλλοντος με την φιλοσοφία της αρχαιότητας. Από τη μία η τεχνητή νοημοσύνη και από την άλλη οι φιλοσοφίες τους Σωκράτη και του Πλάτωνα. Και τα δύο αυτά συμβαδίζουν αρμονικά γιατί , οι θεωρίες των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων σχετικά με τον άνθρωπο είναι διαχρονικές και πάντα θα απασχολούν την ανθρωπότητα. Γιατί τί θα είναι ο άνθρωπος στο μέλλον αν ξεχάσει τις βασικές αρχές του παρελθόντος. Θα μπορέσει να υφίσταται σε μία άνομη κοινωνία;

Από την άλλη η θρησκεία, η πίστη , ο Θεός. Άλλα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τον άνθρωπο για τα οποία είναι δύσκολο να δωθούν σαφείς απαντήσεις.

Μπορώ να πω με σιγουριά πως ο συγγραφέας κατάφερε να με προβληματίσει. Στα ατού του βιβλίου η στρωτή γραφή,η ευφάνταστη υπόθεση και το απρόβλεπτο φινάλε!

Ρ.Σ. 

Ακολουθήστε μας στο Facebook  και στο Instagram

Οπισθόφυλλο

Bοηθάει σε κάτι η φιλοσοφία; Ωφελεί τελικά η ευφυΐα; Ή µήπως είναι καλύτερη η άγνοια και η λήθη; Πόση αλήθεια µπορούµε να προσεγγίσουµε και πόση να αντέξουµε;

Ο ιδιοφυής Εύπολις δοκιµάζεται στα κρίσιµα σταυροδρόµια της ζωής. Πρέπει να επιλέξει αν θα υπηρετήσει τη SoftEarth, µία πολιτεία όπου συνυπάρχουν ηλεκτρονικές οντότητες και βιολογικοί άνθρωποι, άνθρωποι που έχουν θυσιάσει µέρος του εαυτού τους.

Πρέπει να επιλέξει αν θα κάνει το νόµιµο ή το ηθικό, αν θα ακολουθήσει – και µε τι τίµηµα – τον µεγάλο του έρωτα, αν θα λύσει τα αινίγµατα ενός µυστηριώδους χάκερ και πολλά άλλα.

Μέσα από τις δοκιµασίες αλλάζει η ζωή του, αλλά και ο ίδιος. Κάθε δοκιµασία και κάθε αλλαγή είναι µια ευκαιρία για µεγαλύτερη ενδοσκόπηση. Δεν του αρέσει να χάνει ευκαιρίες, αλλά είναι έτοιµος να χάσει ό,τι άλλο µπορεί να χαθεί. Που θα καταλήξει όµως; Μόνο ένας Θεός θα ήξερε από πριν. Αν βέβαια υπάρχει και Αυτός.

Με φόντο την Ελλάδα του µέλλοντος, ένα αντισυµβατικό µυθιστόρηµα για την τεχνολογία αιχµής, που εξερευνά τη φύση και τα όρια της ανθρώπινης ύπαρξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι - Σοφία Πανίδου Εικονογράφηση : Κώστας Μαρκόπουλος Από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ