Σάββατο 3 Ιουνίου 2023

Γυναίκα σημαίνει πόνος

Γυναίκα σημαίνει πόνος - Νέλλη Σπαθάρη

Από τις εκδόσεις Ελκυστής


Το βιβλίο αυτό αποτελείται από 18 διηγήματα , άλλα μικρότερα κι άλλα μεγαλύτερα σε έκταση , όλα όμως με πρωταγωνίστρια κι επίκεντρο τη γυναίκα. Όπως όμως μαρτυρά κι ο τίτλος του , τη γυναίκα που βασανίζεται, που κακοποιείται , που θρηνεί, που πονάει.

Δεκαοχτώ γυναίκες σε δεκαοχτώ ιστορίες. Κάποιες από αυτές αντλούν στοιχεία από την πραγματικότητα.Είναι οικείες στον αναγνώστη και νιώθουμε ότι κάπου τις έχουμε ξανακούσει να συμβαίνουν δίπλα μας. Κάποιες άλλες κινούνται στα πλαίσια του φανταστικού, με στοιχεία συμβολικά και μεταφυσικά.
Άλλες πιο ήρεμες , χωρίς ξεσπάσματα κι άλλες πιο έντονες, πιο σκληρές , πιο ζωηρές.Κι άλλες συγκλονιστικές και καταιγιστικές, που σε παρασύρουν σαν χείμαρρος.

Η γυναίκα ανέκαθεν υπήρξε πηγή έμπνευσης για καλλιτέχνες, συγγραφείς και ποιητές. Είναι τόσοι οι ρόλοι της άλλωστε και τόσο σημαντική η ύπαρξή της που δεν θα μπορούσε να γίνει κι αλλιώς. Εδώ όμως η συγγραφέας θα σταθεί περισσότερο στη θέση που έχει στην κοινωνία. Στην αδικία που βιώνει λόγω του φύλου της και στους αγώνες που έχει δώσει ή θα χρειαστεί ακόμα να δώσει για να αντιμετωπιστεί σαν μια ισότιμη ανθρώπινη οντότητα.

Στο βιβλίο θα συναντήσουμε τη γυναίκα σε όλους αυτούς τους ρόλους. Τη μάνα, την κόρη, τη φίλη , τη σύζυγο , αλλά και τη γυναίκα την μόνη,την μοναχική, την ελεύθερη , την δέσμια,τη ζωντανή και τη νεκρή. Θα συναντήσουμε επίσης τη γυναίκα τη σύγχρονη αλλά και τη γυναίκα του παρελθόντος.

Η Νελλη Σπαθάρη , πιάνει τον παλμό των γυναικών που πονούν και γίνεται φωνή για όσες δεν μπορούν να φωνάξουν αλλά και για εκείνες που φωνάζουν αλλά δεν ακούγονται.Είναι φανερά επηρεασμένη από γεγονότα της επικαιρότητας αλλά και από ιστορικά γεγονότα ή γεγονότα της παγκόσμιας και κλασικής λογοτεχνίας. 

Μια συλλογή διηγημάτων , που ξεκινάει και τελειώνει με έναν καθρέφτη. Έναν καθρέφτη όπου μέσα από αυτόν,η κάθε γυναίκα βλέπει τον εαυτό της όπως πραγματικά είναι, όπως πιστεύει οτι είναι κι όπως θα ήθελε να είναι. Ένας καθρέφτης που δεν λέει ψέμματα , όμως είναι άψυχος και το σημαντικότερο,δεν νιώθει πόνο. 

Ρ.Σ.

Ακολουθήστε μας στο facebook  και στο Instagram

Οπισθόφυλλο
Δεκαοκτώ διηγήματα για τη γυναίκα.
Διηγήματα ρεαλιστικά, ανατρεπτικά, παραληρηματικά,
δυστοπικά, φανταστικά, φαντασιακά…
Γιατί η γυναίκα είναι ένα πολύ πλούσιο πλάσμα που
πορεύεται σε έναν δύσκολο κόσμο και θέλει δύναμη
για να φωτίσεις όλες της τις πλευρές.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στερνό Μελάνι

Στερνό Μελάνι - Άγγελος Αναγνωστόπουλος  Από τις εκδόσεις Παράξενος Ελκυστής  Ο αγαπημένος μας Άγγελος Αναγνωστόπουλος , αφήνει στην άκρη γι...