Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2023

Ανδριανή

Ανδριανή - Μαρία Γερασιμοπούλου

Από τις Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή

Τέλη 19ου αιώνα στην Πάτρα και η Ελλάδα βρίσκεται στα πρόθυρα της πτώχευσης.Η
ιστορία της Ανδριανής και της οικογένειάς της εκτυλίσσεται στην Πάτρα,στα χρόνια της σταφιδικής κρίσης. Το παρόν και το παρελθόν εναλλάσσονται, με την αφήγηση να μας πηγαίνει λίγο πιο πίσω στο χρόνο, τότε που η Πελοπόννησος έχει απελευθερωθεί από τον Τουρκικό ζυγό , όμως κάποιοι μουσουλμάνοι υπάρχουν ακομα και συμβιώνουν με τους Έλληνες , κάτω από εχθρικές συνθήκες.

Η Ανδριανή στα 16 της χρόνια ερωτεύεται τον Στέργιο.Ο έρωτάς τους όμως είναι ικανός να προκαλέσει πολλά δεινά στους ίδιους αλλά και στους κοντινούς τους ανθρώπους. Για το λόγο αυτό και εξαιτίας ενός οικογενειακού μυστικού , η Ανδριανή , ζει μια συμβατική ζωή , μακριά από τον μεγάλο της έρωτα.
Τα χρόνια περνάνε, ο ανεκπλήρωτος έρωτας όμως της Ανδριανής και του Στέργιου παραμένει ανοιχτή πληγή για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Το μυθιστόρημα της Μαρίας Γερασιμοπούλου είναι εξαιρετικά καλογραμμένο, με πολύ προσεγμένο λεξιλόγιο και ρέει εύκολα. Η συγγραφέας επιτυγχάνει να μεταφέρει τον αναγνώστη στην εποχή που διαδραματίζεται, χρησιμοποιώντας εκφράσεις, συνήθειες και εικόνες από το παρελθόν με μεγάλη επιτυχία  και δεξιοτεχνία .Από την πρώτη σελίδα μέχρι και το τέλος του ένιωθα να μεταφέρομαι στον τόπο και τον χρόνο της πλοκής, εύκολα, χωρίς να καταβάλλω ιδιαίτερη προσπάθεια, χαρίζοντάς μου ένα πραγματικό αναγνωστικό ταξίδι.

Αυτό που ξεχώρισα στο συγκεκριμένο βιβλίο είναι οι  παρεμβολές του αφηγητή κατά τη διάρκεια της αφήγησης που δίνουν την αίσθηση ότι εκτός από ένα σύνηθες μυθιστόρημα εποχής, περιέχει αρκετά στοιχεία ενός φιλοσοφικού αναγνώσματος.Φιλοσοφικές παρεμβολές με τα στάδια της μεταφόρφωσης των ηρώων αλλά και όλων των ανθρώπων, κατά τη διάρκεια της ζωής τους και μέσα από τα βιώματά τους , όπως η κάμπια μεταμορφώνεται σε πεταλούδα.

" Το σίγουρο είναι ότι ο έρωτας θα σε αλλάξει , θα σου δώσει άλλη πνοή , άλλη πορεία,άλλον τρόπο να σκέφτεσαι , να νιώθεις , να ενεργείς.Τα κέντρα σου και τα δεδομένα σου αλλάζουν και ο κόσμος σου δεν είναι πια ο ίδιος. Φαίνεται να αποκτά ένα νόημα που δεν ήξερες πως υπήρχε και ταυτόχρονα να γίνεται τόσο γλυκός όσο και βασανιστικός. Μπορεί να  σε παραλύει , και παρόλα  αυτά εσύ θέλεις όσο τίποτα άλλο...
να σηκωθείς και να τον ζήσεις."

Το βιβλίο είναι πλούσιο. Είναι μια ιστορία ενηλικίωσης,έχει ιστορικά στοιχεία, έχει έρωτα, έχει κοινωνικά μηνύματα, πολλή συγκίνηση αλλά και μικρά στίγματα μεταφυσικού και ειναι ικανό να ικανοποιήσει πολλές και διαφορετικές αναγνωστικές απαιτήσεις.

Στο τέλος κάποιων κεφαλαίων θα βρει κανείς γνωμικά της συγγραφέως καθώς και μεγάλων και σπουδαίων ανθρώπων παγκόσμιου βεληνεκούς , ταιριαστά με την δράση του βιβλίου αλλά και  χρήσιμα για τις ζωές όλων μας.

" Αφού όποιος πραγματικά έχει το γνώθι σαυτόν εύκολα αντιλαμβάνεται και αποδέχεται , όχι μόνο την αξία τουκαι την αξιοσύνη του, αλλά κυρίως την προσωρινότητά του, την ανεπάρκειά του και την ασημαντότητά του μέσα στο σύμπαν , χωρίς όμως  ποτέ να πτοείται από αυτή του τη γνώση."

Οι χαρακτήρες του βιβλίου είναι αρκετοί, άριστα δομημένοι, πολλοί από αυτούς ιδιαίτερα συμπαθείς και ξεχωριστοί. Ο καθένας με την ιδιαιτερότητά του, την προσωπικότητά του και τον ρόλο του στην εξέλιξη της ιστορίας. Όλοι μαζί συνθέτουν ενα ψηφιδωτό της κοινωνίας της Ελλάδας του παρελθόντος. Εδώ διαπιστώνει κανείς πως η συγγραφέας έχει μελετήσει ενδελεχώς λαογραφικά και ιστορικά στοιχεία, μια έρευνα που έχει αποτυπώσει πλήρως στο έργο της , συνδυασμένη με συγγραφικό ταλέντο ως προς τα στοιχεία μυθοπλασίας.

Υπονοούμενα για δεύτερο βιβλίο της σειράς μου δημιούργησαν μεγάλες προσδοκίες και ανυπομονησία για να δω την πορεία των ηρώων αλλά και να γνωρίσω καλύτερα τους δευτερεύοντες χαρακτήρες του βιβλίου.

Ρ.Σ.

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο instagram

Οπισθόφυλλο
Ο γέροντας τούς μίλησε με τη φωνή της Μοίρας. Τους κοίταξε με το διαπεραστικό του βλέμμα, μα δεν τους έβλεπε.
"Είμαι εδώ για να σας προειδοποιήσω. Βρήκατε την αληθινή αγάπη ο ένας στον άλλον. Όμως, αυτή είναι άνομη κι έχει έναν πανίσχυρο εχθρό. Τη ζωή. Κάθε προσπάθεια προς την ένωσή σας, θα γίνεται αιτία δεινών, όχι μόνο δικών σας, αλλά κι άλλων ανθρώπων. Αρχής γενομένης σήμερα".
Η Ανδριανή είναι αναγκασμένη να πληρώνει με το αίμα της ψυχής της, ένα οικογενειακό μυστικό που τη φέρνει αντιμέτωπη με τους δαίμονες των προγόνων της, ενώ μοιραία την αναγκάζει να υποστεί το μαρτύριο και τις συνέπειες ενός καθολικού, ανεκπλήρωτου έρωτα.
Το ιστορικό μυθιστόρημα της Μαρίας Α. Γερασιμοπούλου, τοποθετείται στα τέλη του 19ου με αρχές του 20ού αιώνα, στα συγκλονιστικά χρόνια της σταφιδικής κρίσης στην Πάτρα, σε μια Ελλάδα που αλυχτά και προσπαθεί να κρατηθεί ζωντανή. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι - Σοφία Πανίδου Εικονογράφηση : Κώστας Μαρκόπουλος Από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ