Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022

"Χρυσό παιδί"

 "Χρυσό παιδί"

Claire Adam

Βιβλιοπωλείο Gutenberg  




Δύο δεκατριάχρονα, δίδυμα αδέρφια, ο Πολ και ο Πιτερ, μεγαλώνουν στις φτωχογειτονιές του Τρινιντάντ.

 Ο Πίτερ είναι ένα πανέξυπνο αγόρι ενώ ο Πολ έχει αργή νοητική ανάπτυξη. Όταν ο δεύτερος πέφτει θύμα απαγωγής το δίλημμα είναι αν η οικογένεια θα πρέπει να πληρώσει τα λύτρα,  ή αν θα  τον θυσιάσουν.

Ο βιοπαλαιστής πατέρας αποταμιεύει χρήματα για το μέλλον του Πίτερ. Αυτόματα ξεχωρίζει τα δύο παιδιά και ντρέπεται για την διαφορετικότητα του Πολ. 

Η συγγραφέας έχει τοποθετήσει την ιστορία της στο φτωχό Τρινιντάντ από το οποίο κατάγεται. Είναι ένας τόπος που γνωρίζει καλά.

Όποια απόφαση και αν παρθεί είναι λάθος.

Ηθικά η απάντηση είναι μια. Στην πράξη όμως; 

Θα είχε το ίδιο δίλημμα ένας γονέας χωρίς οικονομική δυσκολία; 

Πιστεύω πως όχι! Σε ότι αφορά τα παιδιά ένας γονιός δεν πρέπει να ξεχωρίσει. Πρέπει να σώσει χωρίς σκέψη. 

Ο πατέρας της οικογένειας καλείται να αποφασίσει αν θα δώσει τα χρήματα για την ζωή του ενός παιδιού, αν ποτέ αυτό επιστέψει ζωντανό, ή αν θα τα δώσει για το μέλλον, την ζωή,του άλλου παιδιού.

Το ντεμπούτο της Άνταμς προκαλεί έντονα συναισθήματα. Θυμός, στενοχώρια, απελπισία...

Η αφήγηση του βιβλίου γίνεται σε τρίτο πρόσωπο. Υπάρχουν εναλλαγές από το παρόν στο παρελθόν αλλά και στον αφηγητή.

Στις αφηγήσεις του Πολ, η συγγραφέας με μεγάλη ευαισθησία μας εισάγει στο μυαλό ενός ξεχωριστού παιδιού, που βλέπει τον κόσμο διαφορετικά. 

Η Ανταμ δείχνει ότι  και αυτό τα παιδιά έχουν την δική τους φωνή, την δική τους θέση στην κοινωνία και οφείλουμε να τα ακούμε.

Μ.Κ.

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου 

Ο Πίτερ και ο Πολ, δίδυμα δεκατριάχρονα αδέρφια, κάτοικοι του αγροτικού Τρινιντάντ, παρά την εξωτερική τους ομοιότητα, διαφέρουν τελείως στην ψυχική και νοητική τους συγκρότηση: ο πρώτος θεωρείται ιδιοφυΐα προορισμένη για λαμπρό μέλλον, ο άλλος είναι «παράξενος». Όταν ο Πόλ πέφτει θύμα απαγωγής, ο πατέρας τους βρίσκεται αντιμέτωπος μ' ένα τρομερό δίλημμα: να τον σώσει δίνοντας για λύτρα τα χρήματα που έχει εξασφαλίσει για τις σπουδές του «χαρισματικού» του παιδιού ή να τον θυσιάσει;

Το "Χρυσό παιδί" είναι το πεζογραφικό ντεμπούτο της Κλερ Άνταμ, η οποία μεγάλωσε στο Τρινιντάντ της δεκαετίας του 1980. Το BBC News έχει κατατάξει το βιβλίο στα 100 πιο συναρπαστικά αγγλόφωνα μυθιστορήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι παίκτες

Οι παίκτες - Marco Missiroli Μετάφραση: Μαρία Οικονομίδου Από τις Εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ