Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022

Αγριόπαπιες.Όνειρο πρώτο.Η απόδραση.

Αγριόπαπιες.Όνειρο πρώτο,η απόδραση - Γιώργος Χατζόπουλος

Από τις εκδόσεις Πατάκης


Το συγκεκριμένο βιβλίο με κέρδισε από τον πρόλογο ακόμα. Εμπνευσμένο από την προσωπικότητα και τη ζωή του Μίκη Θεοδωράκη,ο συγγραφέας σκιαγραφεί μία από τις πιο σκοτεινές περιόδους της νεότερης ελληνικής ιστορίας.

Οι αγριόπαπιες είναι ένα βιβλίο που απευθύνεται σε εφήβους αλλά διαβάζεται ευχάριστα και από ενήλικες. Ένα μυθιστόρημα που θίγει θέματα όπως αυτό της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας του λόγου και είναι ικανό να αφυπνίσει και να προβληματίσει νέους και εφήβους χωρίς όμως να έχει ύφος διδακτικό.

Μια παρέα παιδιών , σε ένα χωριό κοντά στη λίμνη κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, παίζουν,διασκεδάζουν,ερωτεύονται και  προκαλούν ταραχές που αναστατώνουν το χωριό. Ένας μουσικός με την οικογένειά του βρίσκονται εξόριστοι στο νησάκι μέσα στη λίμνη μην έχοντας τρόπο διαφυγής.

" Τι σόι εγκληματίας θα μπορούσε να είναι ένας μουσικάντης; "
Πώς η μουσική αποτελεί πράξη αντίστασης και γιατί ο κόσμος φοβάται την ελευθερία της έκφρασης;

Ο Αλέξανδρος, ο μικρός πρωταγωνιστής, δεν είναι μόνιμος κάτοικος του χωριού, ζει στην πρωτεύουσα και το επισκέπτεται μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες. Στο μεταξύ , η καινούρια δασκάλα με την κόρη της έρχονται να εγκατασταθούν κι αυτές στο χωριό. Μόνες τους , μια όμορφη γυναίκα κι ένα κορίτσι. Που βρίσκεται ο πατέρας της οικογένειας; Όπως είναι φυσικό οι συζητήσεις που θα προκληθούν δεν είναι λίγες.

Η φιλία , ο έρωτας και όλες οι νεανικές ανησυχίες σε ένα τοπίο καλοκαιρινό.Γεμάτο ταξιδιάρικες εικόνες, όμορφες περιγραφές,φυσικά τοπία και αγνά συναισθήματα.

Οι αγριόπαπιες είναι όλα εκείνα τα ανήσυχα πνεύματα, που δεν φυλακίζονται, δεν επαναπαύονται και βρίσκουν πάντα τρόπο να πετάνε ελεύθερες.

Ο λόγος του συγγραφέα δωρικός και προσεγμένος.Δάσκαλος κι ο ίδιος, μιλάει κατευθείαν στην καρδιά των νέων και πλάθει χαρακτήρες με τους οποίους ο νεαρός αναγνώστης  θα ταυτιστεί.

"Η απόδραση" ειναι το πρώτο βιβλίο μιας τριλογίας, με το δεύτερο βιβλίο " Η εξέγερση" να έχει ήδη κυκλοφορήσει.
Ευανάγνωστο, τρυφερό, συγκινητικό σε μερικά σημεία και καλογραμμένο. Ένα βιβλίο που θα ήθελα να διαβάσω νεότερη, ένα βιβλίο που μου θυμίζει ολα εκείνα τα βιβλία που διάβασα κι εγω όταν ημουν παιδί και τα έχω στην μνήμη μου και στην καρδιά μου σαν θησαυρό.

Αναζητείστε το, διαβάστε το και χαρίστε το στα παιδιά σας. Σίγουρα θα το λατρέψουν !

Ρ.Σ.

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο instagram

Οπισθόφυλλο
Τι σόι εγκληματίας θα μπορούσε να είναι ένας εξόριστος "μουσικάντης";
Τι μπορεί να σημαίνει η λέξη "ναφασκαβαλιάς";
Ποιες ψυχές χαίρονται με το τίποτα;
Μπορεί να πνίξει τον Νίκο τον Ψαροκασέλα ένα γριβάδι;
Έχει ο Θεός... ή μήπως πρέπει να κάνουμε κάτι;
Όταν η μαγεία της φύσης, η ξενοιασιά της παιδικής ηλικίας, η ομορφιά της μουσικής και του έρωτα συναντούν τη σκληρότητα, τη βαναυσότητα και τη φρίκη της δικτατορίας, ο εντεκάχρονος Αλέξανδρος πρέπει να κάνει επιλογές, να πάρει αποφάσεις και να δράσει.
Σύμμαχοί του η νύχτα, τα ζώα, οι φίλοι, ο πρώτος παιδικός του έρωτας και τα όνειρα.
Τα άγρια όνειρα της πρώτης εφηβείας...
Άραγε πόσο ψηλά μπορούν να πετάξουν οι αγριόπαπιες; 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι παίκτες

Οι παίκτες - Marco Missiroli Μετάφραση: Μαρία Οικονομίδου Από τις Εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ