Τρίτη 7 Ιουνίου 2022

Η Πτώση

Η Πτώση - T.J. Newman

Από τις εκδόσεις Κάκτος

Δεν είμαι από αυτούς που φοβούνται το αεροπλάνο. Ταξιδεύω συχνά με αυτό και το θεωρώ το ασφαλέστερο μεταφορικό μέσο. Όταν όμως ένα θρίλερ διαδραματίζεται, το μεγαλύτερο μέρος του , σε ένα αεροπλάνο εν πτήση, τότε αυτό μπορώ να πω με σιγουριά πως είναι ικανό να μου προκαλέσει τρόμο.

Η συγγραφέας πρώην αεροσυνοδός , εμπνεύστηκε και έγραψε την πτώση κατά την διάρκεια των πτήσεων της , όταν οι επιβάτες κοιμόντουσαν. Κι αυτό είναι κάτι που μου γέννησε αρκετά ερωτηματικά. Κυρίως , πώς είναι δυνατόν , κάποιος που ταξιδεύει με αεροπλάνο , να σκέφτεται,να εμπνέεται και να γράφει για αεροπειρατείες και πτώσεις αεροσκαφών. Η δουλειά της όμως ως αεροσυνοδός και η εκπαίδευσή της για καταστάσεις έκτατης ανάγκης, ήταν σίγουρα χρήσιμη αλλά και εμφανής στο συγκεκριμένο θρίλερ.

Ο πιλότος Μπίλι Χόφμαν , ζει τον χειρότερο εφιάλτη του. Για να σώσει την οικογένειά του που βρίσκεται σε ομηρία από έναν Κούρδο τρομοκράτη, πρέπει να ρίξει το αεροπλάνο που κυβερνάει και στο οποίο επιβαίνουν 143 ανθρώπινες ψυχές. Ειδικά η εικόνα της συζύγου του , με το γιλέκο γεμάτο εκρηκτικά και το μικρό κοριτσάςκι τους στην αγκαλιά είναι κάτι που από μόνο του μου προκαλεί τρόμο και είχε μείνει χαραγμένη στο μυαλό μου καθ'όλη τη διάρκεια της ανάγνωσης.

Η πτώση είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με κοινωνικές προεκτάσεις που δεν μπορούσα να φανταστώ όταν το ξεκινούσα. Με επίκεντρο τις οικογενειακές σχέσεις, διλήμματα και επιλογές σχετικά με την ανθρώπινη αλληλεγγύη. Το προσωπικό όφελος απέναντι στο καθήκον και το κοινωνικό καλό.

" Στην πατρίδα μας, έχουμε ένα ρητό. 《Μοναδικός μου φίλος , τα βουνά》, λέμε. Σημαίνει οτι μοίρα μας είναι η προδοσία και η εγκατάλειψη. Έχουμε μόνο ο ένας τον άλλον. Κανείς άλλος δεν νοιάζεται. Βασιζόμαστε μόνο στον εαυτό μας."

Ένα πολύ δυνατό βιβλίο που φαίνεται από τις πρώτες σελίδες οτι πρόκειται για ένα θρίλερ με φοβερή ένταση. Ένταση που παραμένει αμείωτη μέχρι το τέλος του. Γεγονότα και πληροφορίες που η συγγραφέας μας εμφανίζει σταδιακά και ανατρέπουν τα δεδομένα αλλά εντείνουν την αγωνία καθώς κι ο αναγνώστης μαζί με τους πρωταγωνιστές ζει την απελπισία τους και νιώθει τους παλμούς του να ανεβαίνουν.

Οι πρωταγωνιστές καλούνται να πάρουν ηρωικές αποφάσεις και σίγουρα η δειλία και η ατολμία δεν είναι κάτι που τους χαρακτηρίζει. Το κάθε κεφάλαιο γίνεται εύκολα εικόνα στο μυαλό του αναγνώστη ο οποίος νιώθει οτι παρακολουθεί ένα θρίλερ στην μεγάλη οθόνη. Τώρα που το σκέφτομαι έχω δει αρκετές ταινίες με αεροσκάφη σε ομηρία αλλά βιβλίο δεν έχω διαβάσει κανένα.

Γρήγορη πλοκή, απλά γραμμένο με ρεαλιστικούς διαλόγους αλλά ευτυχώς μυθοπλαστικές καταστάσεις γιατί μερικές ήταν λιγάκι τραβηγμένες από τα μαλλιά. Ένα δυνατό θρίλερ, γεμάτο δράση και αδρεναλίνη που θα σε κάνει να ξανασκεφτείς αν θα ανέβεις ξανά σε αεροπλάνο!

Να το διαβάσεις εαν σου αρέσουν τα θρίλερ,αν θες να διαβάσεις ένα βιβλίο που δε θα σε κάνει να βαρεθείς και αν θέλεις ενα βιβλίο με αγωνία και καταιγιστική δράση.

Να μην το διαβάσεις αν φοβάσαι τα αεροπλάνα και αν είσαι από αυτούς που ψάχνουν τη πιστή αναπαράσταση αληθινών καταστάσεων στα μυθιστορήματα. Όχι, το πιο πιθανό είναι οι ήρωες να μην αντιδρούσαν έτσι σε πραγματικές καταστάσεις , αλλά και πάλι τι σημασία έχει; εγώ το απόλαυσα το θριλεράκι!

Ρ.Σ. 

Ακολουθήστε μας στο Facebook  και στο Instagram

Οπισθόφυλλο

Μόλις επιβιβαστήκατε σε μια πτήση προς Νέα Υόρκη.
Υπάρχουν άλλοι 143 επιβάτες.
Αυτό που δεν γνωρίζετε είναι ότι 30 λεπτά πριν την πτήση η οικογένεια του πιλότου έπεσε θύμα απαγωγής.
Για να ζήσει η οικογένειά του, πρέπει όλοι οι επιβάτες της πτήσης σας να πεθάνουν.
Ο μόνος τρόπος για να σώσει την οικογένειά του είναι να ακολουθήσει ο πιλότος τις εντολές και να ρίξει το αεροπλάνο.
Καλή πτήση! 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στερνό Μελάνι

Στερνό Μελάνι - Άγγελος Αναγνωστόπουλος  Από τις εκδόσεις Παράξενος Ελκυστής  Ο αγαπημένος μας Άγγελος Αναγνωστόπουλος , αφήνει στην άκρη γι...