Τετάρτη 25 Μαΐου 2022

Οι επιζήσαντες

Οι επιζήσαντες - Schulman, Alex 

Από τις Εκδοτικός Οργανισμός Λιβάνη - Livani Publishing Organization 


Τρία αδέρφια, μετά το θάνατο της μητέρας τους, βρίσκονται στο σπίτι που περνούσαν τα καλοκαίρια τους όταν ήταν παιδιά.Ο λόγος της επανένωσής τους αρκετά χρόνια μετά, είναι για να βρουν το κατάλληλο σημείο που θα σκορπίσουν την τέφρα της. 

Το σπίτι και το περιβάλλον γύρω από αυτό,το δάσος και η λίμνη, θα ξυπνήσουν μνήμες από την παιδική τους ηλικία.Με συνεχείς αναδρομές στο παρελθόν ο αναγνώστης θα γνωρίσει τους ήρωες και τη σχέση που τους συνδέει. 

" Είστε έτοιμοι; " ρωτάει ο Πιερ. " Γιατί πρόκειται να επισκεφτούμε τα παιδιά που ήμασταν κάποτε". 

Μεταξύ άλλων , στο βιβλίο θα συναντήσουμε μια ιστορία ενηλικίωσης των τριών πρωταγωνιστών γεμάτη από νοσταλγικές εικόνες από το παρελθόν τους. Ένα βιβλίο για τις αδερφικές σχέσεις, το ρόλο και την αναγκαιότητα της πατρικής φιγούρας, τη μητρική αγάπη αλλά ταυτόχρονα ένα βιβλίο για τον θάνατο και το πένθος. Για τα παιδικά τραύματα που στιγματίζουν την ψυχή και υπάρχουν εκεί σαν πληγές , έτοιμες να ανοιχτούν με την πρώτη ευκαιρία. Που πολλές φορές δεν γνωρίζουμε πόσο βαθιά είναι και κάποιες άλλες ούτε καν οτι υπάρχουν παρά μόνο όταν κάποιο ερέθισμα τα φέρει στην επιφάνεια. 

Μια ιστορία που μέχρι τη μέση δεν χαρακτηρίζεται από τη γρήγορη πλοκή  της  και την καταιγιστική της δράση , μα εστιάζει περισσότερο στην ψυχοσύνθεση των χαρακτήρων και στην αρσενική ιδιοσυγκρασία. Η ωρίμανση έρχεται σταδιακά και ο συγγραφέας φαίνεται να κατέχει πλήρως την αντρική ψυχολογία. 

Το βιβλίο αποδεικνύει περίτρανα πώς τρία αγόρια, μεγαλωμένα στην ίδια οικογένεια , από τους ίδιους γονείς και με κοινές εμπειρίες και βιώματα, μετατρέπονται σε τρεις εντελώς διαφορετικούς άντρες. Γιατί ο καθένας μας είναι διαφορετικός και ο καθένας μας αντιλαμβάνεται και διαχειρίζεται διαφορετικά τα γεγονότα στη ζωή του. 

Ο τιτλος του αινιγματικός, που γεννάει ερωτήματα. Ποιοί ειναι οι επιζήσαντες και από ποιο τρομερό γεγονός έχουν επιζήσει;  Οι απαντήσεις θα δωθούν και θα συγκλονίσουν. Η ατμόσφαιρα είναι αρκετά σκοτεινή και τα  μυστικά αποκαλύπτονται σιγά σιγά δίνοντας μια ιδέα μυστηρίου στην όλη υπόθεση. Οι διάλογοι λιγοστοί,αληθινοί αλλά όχι φλύαροι,όπως ακριβώς μου αρέσει εμένα. Το λεξιλόγιο των αντρών και δη των αδερφών , χαρακτηρίζεται από τραχύτητα,αρκετά σκληρό μα όχι τελείως ωμό, όπως ακριβώς συμβαίνει στην πραγματικότητα. Η αφήγηση του συγγραφέα , πλούσια και σφιχτοδεμένη. 

Εκτίμησα τον τρόπο με τον οποίο το παρελθόν ρίχνει σταδιακά φως στο παρόν και την ικανότητα με την οποία συνδυάζονται και ξεδιπλώνονται οι προσωπικότητες. 

Γενικά οι επιζήσαντες είναι ένα καλοδουλεμένο, συγκινητικό και νοσταλγικό βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί. Κυρίως για τα συναισθήματα που αφήνει στον αναγνώστη κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης αλλά και όσο πλησιάζει προς το τέλος. Γιατί κι αυτός , παρέα με τους ήρωες του βιβλίου, θα καλεστεί να κάνει τον απολογισμό του και την ανασκόπηση στο παρελθόν του αλλά και στα ενδότερα της ψυχής του. 

Ρ.Σ.

Ακολουθήστε μας στο Facebook  και στο Instagram

Οπισθόφυλλο
Τρία αδέρφια αντιµετωπίζουν ένα συντριπτικό γεγονός της παιδικής τους ηλικίας που άλλαξε την πορεία της ζωής τους. Θα κλάψετε για αυτά τα αδέρφια. Για τους άντρες που έγιναν, για τα αγόρια που ήταν, για την αθωότητα που έχασαν. Λαµπερό, στοιχειωµένο και αξέχαστο. 

Μετά τον θάνατο της µητέρας τους τρία αποξενωµένα αδέρφια επιστρέφουν στο εξοχικό σπίτι δίπλα στη λίµνη όπου, πάνω από δύο δεκαετίες πριν, ένα συνταρακτικό ατύχηµα άλλαξε για πάντα την οικογένειά τους. Ο Νιλς, ο µεγαλύτερος, δεν µπόρεσε να ξεφύγει από την πνιγηρότητα του σπιτιού του νωρίς. Ο Πιερ, ο νεότερος, έγινε εύκολα θύµα εκφοβισµού και γρήγορα ξέσπασε. Και τέλος, ο Μπένγιαµιν, πάντα το νευραλγικό κέντρο της οικογένειας, µονίµως πυροδοτούσε εντάσεις και έστηνε παγίδες σε ένα ασταθές περιβάλλον, όπου τα παιδιά είχαν αφεθεί να τα βγάλουν πέρα µόνα τους, ανταγωνιζόµενα για την εύνοια του πατέρα τους και την άπιαστη αγάπη της µητέρας τους. 

Καθώς όµως τα χρόνια έχουν περάσει, ο Μπένγιαµιν έχει αποµακρυνθεί πλέον πολύ από την πραγµατικότητα, παραµένοντας αµετακίνητος στη θέση του, ενώ η ζωή γύρω του συνεχίζεται. Τώρα ανάµεσα στα αδέρφια δονείται ένα επικίνδυνο ρεύµα. Τι συνέβη εκείνη την καλοκαιρινή µέρα που όλα έγιναν κοµµάτια; 

«Με λένε Μπένγιαµιν. Εγώ τηλεφώνησα». Ο αστυνοµικός ψάχνει στις τσέπες του το σηµειωµατάριό του. ?εν ξέρει ότι θα ήταν αδύνατον να χωρέσει αυτή την υπόθεση σε µερικά χαρτιά, ότι µπαίνει στο τέλος µιας ιστορίας
που εκτείνεται σε δεκαετίες· µια ιστορία τριών αδερφών που ξεριζώθηκαν απ’ αυτόν τον τόπο πριν από πολύ καιρό και τώρα αναγκάστηκαν να επιστρέψουν, ότι τα πάντα εδώ είναι αλληλένδετα, τίποτα δεν είναι αυτόνοµο,
ούτε µπορεί να εξηγηθεί µεµονωµένα.Το βάρος αυτού που συµβαίνει τούτη τη στιγµή είναι τεράστιο, αλλά βέβαια στο µεγαλύτερο µέρος του έχει συντελεστεί ήδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι - Σοφία Πανίδου Εικονογράφηση : Κώστας Μαρκόπουλος Από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ