Δευτέρα 23 Μαΐου 2022

Αποθερισμός

Αποθερισμός - Μιχάλης Κατράκης

Από τις εκδόσεις συρτάρι


Πόσο αισιόδοξο κι ελπιδοφόρο είναι που όλο και περισσότερες ποιητικές συλλογές εκδίδονται από Έλληνες συγγραφείς. Δεν μπορώ να μην θαυμάσω το ταλέντο και την ικανότητα μερικών ανθρώπων να εκφράζουν όλα αυτά που βιώνουν και νιώθουν μέσα από λίγες μόνο λέξεις και να το μεταδίδουν αυτό στον αναγνώστη. 

"Αποθερισμός" λέγεται η πρώτη ποιητική συλλογή του Μιχάλη Κατράκη που κυκλοφορεί από τις αγαπημένες μου εκδόσεις συρτάρι και αποτελείται από 42 ποιήματα. 

" Προσκύνα" , του είπε.
Κι εκείνος γονάτισε κι
ευλαβικά ψιθύρισε:
"Θάλασσα". 

Πρωταγωνίστρια της ποιητικής συλλογής , η θάλασσα. Η θάλασσα που έχει μια μαγική ικανότητα , να εμπνέει , να ηρεμεί , να κανει τους ανθρώπους να ερωτεύονται , να δείχνουν πιο όμορφοι κι ευτυχισμένοι. 

Με το που ανοίγει κανείς την συγκεκριμένη συλλογή , το δωμάτιο πλημμυρίζει με φως. Εικόνες , μυρωδιές και συναισθήματα ξεχειλίζουν απο τις σελίδες της. 

Αυτό όμως που λάτρεψα εγώ σε  αυτήν την ποιητική συλλογή είναι όλες αυτές οι αναμνήσεις από την παιδική μου ηλικία που ήρθαν στην επιφάνεια. Η ξεγνοιασιά του καλοκαιριού, τα παγωτά, τα μπάνια , η ελευθερία και όλα αυτά που εμείς , οι άνθρωποι της γενιάς μου , ζήσαμε στην παιδική μας ηλικία και θυμόμαστε με νοσταλγία. 

"Τρέχαμε τότε
να προλάβουμε το καλοκαίρι,
οταν το μόνο που
χρειαζόταν,
ηταν να πετρώσουμε
σε μια ακτή,
ελπίζοντας πως
θα πέτρωνε κι εκείνο.
Που να ξέρουμε;
Παιδιά ήμασταν.
Τρέχουν τα παιδιά." 

Το καλοκαίρι είναι προ των πυλών και αυτή η ποιητική συλλογή υπόσχεται να το φέρει ακόμα πιο κοντά. Ένα καλοκαίρι που είναι όμορφο,όλοι μας το αποζητάμε και το αναμένουμε με ανυπομονησία και λαχτάρα σαν μικρά παιδιά αλλά δυστυχώς τελειώνει τόσο γρήγορα που δεν προλαβαίνουμε να το χορτάσουμε. 

" Στο καλό" λοιπόν.
Μόνο, καθώς θα φεύγεις,
θυμήσου να σβήσεις
το ακρογιάλι της εισόδου.
Τις νύχτες χτυπάει
κατευθείαν στα μάτια
κι ίσως ξυπνήσει καμιά ψυχή
μέσα στο καταχείμωνο." 

Ευχαριστώ τον Μιχάλη Κατράκη για το όμορφο ταξίδι που μου χάρισε. Θα κρατήσω αυτήν την ποιητική συλλογή όπως κρατάω ένα άλμπουμ με φωτογραφίες και θα τη φυλάξω γιατί μέσα της κρύβονται τα πιο όμορφα καλοκαίρια μας. 

Ρ.Σ.

Ακολουθήστε μας στο Facebook  και στο Instagram

Οπισθόφυλλο
Δε βγαίνω ποτέ με συννεφιά.
Πόσες φορές δε βρέθηκα,
στεγνός μετά τη βροχή,
να γελάω ειρωνικά
εις βάρος εκείνων που
ξέμειναν απερίσκεπτα
κι η μπόρα τούς πρόλαβε
να φιλιούνται
στην άκρη του δρόμου.
Οι ανόητοι. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μας καταβροχθίζει η φωτιά

Μας καταβροχθίζει η φωτιά - Ζάουμε Καμπρέ Μετάφραση : Ευρυβιάδης Σοφός Από τις Εκδόσεις Πόλις