Πέμπτη 7 Απριλίου 2022

Η Διατριβή

Η Διατριβή - Άντυ Παπαδημητρίου 

Από τις Εκδοτικός Οργανισμός Λιβάνη - Livani Publishing Organization 



Η πρώτη μεγάλη έκπληξη έρχεται όταν ανοίγεις το βιβλίο κι αντί να το δεις χωρισμένο σε κεφάλαια , βλέπεις πως είναι χωρισμένο σε Σεκάνς. Εκεί κάπου συνειδητοποιείς οτι πρόκειται να διαβάσεις ή μάλλον να "δεις" ένα κινηματογραφικό μυθιστόρημα.Τη διατριβή άνετα θα τη φανταζόμουν στην μεγάλη οθόνη από μια μεγάλη χολυγουντιανή υπερπαραγωγή, με διάσημους πρωταγωνιστές, καταιγιστική δράση και εντυπωσιακά ειδικά εφέ. 

Πιστεύω πως ξεφεύγει από τα σύνορα της χώρας μας και συχνά έπιανα τον εαυτό μου να ξεχνάει πως είναι γραμμένο από Έλληνα συγγραφέα. Ένιωθα πως διάβαζα ένα βιβλίο σκανδιναβικής λογοτεχνίας , από την οποία δεν έχει τίποτα να ζηλέψει.Δύσκολο να πιστέψει κανείς πως η διατριβή είναι το πρώτο λογοτεχνικό εγχείρημα του συγγραφέα. 

Με μία λέξη θα το χαρακτήριζα χορταστικό. Χορταστικό απ'όλες τις απόψεις. Συνωμοσιες, ανατροπές , περιπετεια, μυστήριο. Αυτό όμως που κυρίως το χαρακτηρίζει είναι η πρωτότυπη υπόθεσή του. 

Η Νικη Ρούσσου , μια ελληνίδα επιστήμονας, έχει βρει έναν αλγόριθμο που προβλέπει μελλοντικές καταστροφές. Όπως είναι φυσικό , υπάρχει παγκόσμιο ενδιαφέρον για τον αλγόριθμο αυτό , με τον κίνδυνο να είναι μεγάλος έτσι και βρεθεί σε λάθος χέρια. Η Νίκη μοιράζει τη ζωή της ανάμεσα στην καριέρα της και την οικογένειά της και αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο. 

Μία γυναίκα, σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο, έχει να αντιμετωπίσει περισσότερες δυσκολίες. Μισογυνιστικά και σεξιστικά σχόλια δεν φαίνεται να εμποδίζουν το έργο της μα η σχέση της με το παιδί της θα αποτελέσει καταλύτη για τις αποφάσεις της και την εξέλιξη της καριέρας της. 

Το μυθιστόρημα περιλαμβάνει πολλούς διαλόγους, λίγο πιο λεπτομερείς για τα δικά μου γούστα, αλλά καταλαβαίνω τι επιθυμεί να πετύχει ο συγγραφέας. Μια ρεαλιστική υπόθεση, με φυσικότητα και αληθινές συνομιλίες. Ο αναγνώστης βιώνει όλες τις κινήσεις των ηρώων , βρίσκεται εκεί δίπλα τους σε κάθε τους κίνηση. Είναι παρών σε όλες τις συζητήσεις τους , διαβάζει τις σκέψεις τους και τις ανησυχίες τους. 

Η διατριβή είναι ένα βιβλίο που υπερασπίζεται έντονα την μοναδικότητα του κάθε ανθρώπου και την σημαντική συμβολή του στην ανάπτυξη και εξέλιξη του πλανήτη . Όλοι είναι μοναδικοί, όλοι είναι σημαντικοί και απαραίτητοι! 

" Ξέρεις γιε μου....Κανείς δε θέλει να είναι φυσιολογικός βαθιά μέσα του.Απλώς οι άνθρωποι κατακρίνουν το διαφορετικό επειδή το ζηλεύουν και το φθονούν. Και σίγουρα δεν μπορούν οι ίδιοι να ξεχωρίσουν. Είναι όλοι ίδιοι.Οπότε χαίρομαι που δεν κάνω κάτι φυσιολογικό.Γιατί αυτό σημαίνει οτι ξεχωρίζω. Και αν ξεχωρίζω εγώ, τότε είσαι ξεχωριστός κι εσύ" 

Ο μεγάλος του όγκος δεν πρέπει να είναι καθόλου αποτρεπτικός για να το ξεκινήσει κάποιος , καθώς με σιγουριά θα πω πως η ιστορία κυλάει πολύ γρήγορα, οι σελίδες φεύγουν σαν νεράκι και ο αναγνώστης αδυνατεί να σταματήσει να διαβάζει. 

Ο χρόνος είναι γνωστός, βρισκόμαστε στο 2030 , δέκα χρόνια μετά το ξέσπασμα την πανδημίας. Γνωστός είναι και ο τόπος παρόλο που αλλάζει συνεχώς. Από την Ελλάδα στη Δανία και από τα βάθη της Τουρκίας μέχρι τη Σουηδία. Η αφήγηση τρέχει με ιλιγγιώδεις ταχύτητες, είναι πολυεπίπεδη χωρίς όμως να ελοχεύει ο κίνδυνος να χαθεί κανείς μέσα σε αφηγηματικούς λαβυρίνθους και να μπλέξει σε περίπλοκες τρικλοποδιές. 

Ο συγγραφέας , δείχνει να έχει και οικολογικές ανησυχίες καθώς θίγει έντονα τον κίνδυνο της κλιματικής αλλαγής. Μέσα από το έργο του αυτό και με τη δύναμη της πένας του καταδικάζει τα κακώς κείμενα της εποχής μας. 

Επιπλέον, φαίνεται οτι πίσω από τα γραφόμενά του υπάρχει ένα επιστημονικό υπόβαθρο από το χώρο της φυσικής, της βιολογίας, της ψυχολογίας και της ψυχιατρικής κι αυτό είναι κάτι που θαυμάζω σε έναν συγγραφέα και δεν μπορώ να μην τον συγχαρώ για την έρευνα που έχει κάνει. Έρευνα που είναι επίσης φανερή για θέματα πολιτικών επιστημών αλλά και γεωγραφίας, λαογραφίας και ξένων γλωσσών καθώς κάθε φορά που η ιστορία πηγαίνει από το ένα μέρος στο άλλο , ο αναγνώστης μεταφέρεται κι αυτός με την βοήθεια της αφήγησης στον εκάστοτε τόπο. 

Αυτό που εντέλει καταφέρνει είναι να παίζει με τα όρια του ανθρώπινου μυαλού και να παρουσιάζει ένα μέλλον ιδιαιτέρως τρομακτικό.Ή μήπως η πραγματικότητα είναι ακόμα πιο τρομακτική και απρόβλεπτη, τόσο που ούτε τα μυθιστορήματα και τα σενάρια επιστημονικής φαντασίας δεν μπορούν να προβλέψουν; 

Το προτείνω , ειδικά στους λάτρεις της περιπέτειας και των θρίλερ μυστηρίου και σας εγγυώμαι οτι δε θα σας απογοητεύσει.


Ρ.Σ.

Ακολουθήστε μας στο Facebook και στο Instagram


Οπισθόφυλλο
Ένα κοινωνικό θρίλερ μυστηρίου, ένα επικίνδυνο ταξίδι από την Αθήνα σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης, γεμάτο συναίσθημα, αγωνία, συνωμοσίες, με μια απρόβλεπτη διαδρομή.
Δέκα χρόνια μετά το ξέσπασμα του κορονοϊού, η Νίκη, μια σαραντάχρονη, δυναμική και υπερευφυής Ελληνίδα επιστήμονας, προσπαθεί να ολοκληρώσει τη διατριβή της που αφορά ένα πρόγραμμα προβλέψεων καταστροφών, έναν σύνθετο αλγόριθμο που μπορεί να σώσει την ανθρωπότητα από την καταστροφή της. Παράλληλα εργάζεται για το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, σε μια περίοδο ενός νέου ψυχροπολεμικού κλίματος στην Ευρώπη, και ως μόνη μητέρα προσπαθεί να ισορροπήσει τη σχέση με τον γιο της.
Η απρόσμενη δολοφονία του Σουηδού συνεργάτη της την κάνει να αντιληφθεί ότι το πρόγραμμα που δημιουργεί είναι περιζήτητο και αναγκάζεται να ξεκινήσει ένα περιπετειώδες ταξίδι στα φιόρδ, τα κανάλια, τα όμορφα τοπία και τους πολυσύχναστους δρόμους των ευρωπαϊκών πόλεων για να βρει τα κατάλληλα άτομα που θα τη βοηθήσουν να το ολοκληρώσει. Όμως οι απειλές και οι μυστηριώδεις άνθρωποι θα την κυνηγήσουν μέχρι τέλους...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δεξιά τσέπη του ράσου

Η δεξιά τσέπη του ράσου- Γιάννης Μακριδάκης Από τις Εκδόσεις Εστία