Τετάρτη 6 Απριλίου 2022

"Όταν βγήκε απ' την σκιά"

"Όταν βγήκε απ' την σκιά"
Κώστας Λογαράς
Εκδόσεις Καστανιώτη 


Ο Ερρίκος Μαλτέζος, αρχιτέκτονας, θα γνωρίσει στο Αλτινό μια κοπέλα, την Μαρυλλίδα, θα την ερωτευτεί και μαζί θα φύγουν για την Πελοπόννησο. 
Εκείνος μορφωμένος, άνθρωπος του πνεύματος, φιλόδοξος. Θα την ονομάσει Μάριαν. Μπροστά στην επίτευξη των στόχων του, καταπατά κάθε αξία της ζωής. Όλα όσα ζει εκείνος βασίζονται σε επιστημονικά τεκμήρια.
Εκείνη απλή, μαθημένη να γίνεται ένα με την φύση, ντύνει την ζωή της με μυρωδιές και γεύσεις. Θα προσπαθήσει να του δείξει ότι ο τρόπος που ζει είναι λάθος. Όλα όσα ζει εκείνη βασίζονται στην εμπειρία που αποκομίζει μέσα από την φύση.
Όλες οι αναμνήσεις που περιγράφονται στο βιβλίο έχουν την δική τους μυρωδιά. Είναι οι αναμνήσεις της Μάριαν. Η Μυρωδιά της λεβάντας, του χώματος, της Brut, της Paco Rabbane, της Pino Silvestre. Αρώματα που φέρνουν στην μνήμη της τα χρόνια που πέρασαν.
Δύο κόσμοι αντίθετοι, ένας έρωτας που γίνεται φορτίο με το πέρασμα του χρόνου. Μια ανάγκη για απεγκλωβισμό από αυτόν τον γάμο. Μια ανάγκη να βγει από την σκιά.
Θα τα καταφέρει η γλυκιά Μάριαν; Ή θα παρασυρθεί από το περιβάλλον της Πελοποννήσου και από την προσπάθεια του Ερρίκου να την αλλάξει μέσα από την δύναμη του λόγου; Θα καταφέρει να βγάλει και τον Ερρίκο από το σκοτάδι στο οποίο είναι βυθισμένος;
Το μυθιστόρημα αυτό δεν είναι μόνο μια ερωτική ιστορία. Με γλώσσα ρέουσα, με λυρισμό ο συγγραφέας θίγει θέματα όπως η ανθρωπιά, ο σεβασμός απέναντι στην φύση, στην γυναίκα, ο τρόπος που επιλέγουν να αναρριχηθούν κοινωνικά, άτομα με αριβιστικες διαθέσεις.
Ένα υπέροχο μυθιστόρημα!
 Αναζήτησε το!

Μ.Κ

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου 
Ο αρχιτέκτων μηχανικός Ερρίκος Μαλτέζος, υπεύθυνος μιας ομάδας για τη διάνοιξη δρόμων στην ορεινή Μακεδονία, θα γνωρίσει τη Μαρυλλίδα στο απομακρυσμένο Αλτινό και θα γοητευτεί από τον ανεπιτήδευτο χαρακτήρα της. Ερωτευμένη κι εκείνη, θα τον ακολουθήσει στην πόλη Ληθώ της Πελοποννήσου, τον τόπο καταγωγής του. Χαρακτηριστική μορφή της μεταπολιτευτικής περιόδου ο Μαλτέζος, θα αναπτύξει έντονη κοινωνική δραστηριότητα, θα ικανοποιήσει "συγγραφικές" φιλοδοξίες και θα εμπλακεί ενεργά στην πολιτική ζωή, υποστηρίζοντας, θεωρητικά τουλάχιστον, προοδευτικές πεποιθήσεις και ιδέες.
Η αφήγηση καταγράφει την ακόρεστη δίψα του για αναγνώριση και δόξα. Παράλληλα, παρακολουθεί τη δυσκολία της Μαρυλλίδας να προσαρμοστεί στο ασφυκτικό περιβάλλον του νότου και να κατανοήσει μια αντίληψη ζωής που είναι έξω από την αρχέγονη δική της. Ο Ερρίκος πετυχαίνει να διαβρώσει την αυθεντικότητα της Μαρυλλίδας και να της επιβάλει την εξουσία του Λόγου.
Στο μυθιστόρημα αντί παρατίθενται δύο κόσμοι: η αλαζονεία της γνώσης και η γήινη οπτική μιας φυσικής οντότητας. Η Μαρυλλίδα θα παλέψει να βρει τον εαυτό της χάρη στην αμετάβλητη σχέση της με τη γη, τη φύση, το χώμα. Ο Ερρίκος όμως είναι αμφίβολο αν τελικά θα διασωθεί από τον δικό του άγονο κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Χώρα του Χιονιού

Η Χώρα του Χιονιού - Yasunari Kawabata Από τις Εκδόσεις Άγρα  Μετάφραση από τα Ιαπωνικά: Παναγιώτης Ευαγγελίδης