Σάββατο 12 Μαρτίου 2022

"Η αξέχαστη χρονιά της αναρχίας"

 "Η αξέχαστη χρονιά της αναρχίας"

André Kubiczek 

Εκδόσεις Κριτική 



Οι κάτοικοι της Γερμανίας για πολλά χρόνια ήταν χωρισμένοι σε στρατόπεδα. Στις 9/11/1989 το τείχος πέφτει και οι άνθρωποι αυτοί καλούνται να συνυπάρξουν ειρηνικά.


Στο μυθιστόρημα αυτό οι τρεις ήρωες αν και ζουν μέσα σε αυτά τα γεγονότα, δεν παύουν να είναι χαρούμενοι, να ερωτεύονται, να ζουν με έναν ρομαντισμό που έχει εκλείψει.


Ο Αντρέας διηγείται την ένωση της Γερμανίας και τις αλλαγές που έζησαν αυτός, η φίλη του Ουλρίκε και ο αδερφός της Αρντ. 


Μετά από πρόταση της κοπέλας, η Ουλρίκε και ο Αντρέας εγκαταλείπουν τις σπουδές τους και οι δύο νέοι φεύγουν για μια αγροικία.

Εκεί συναντούν τον Χέρμαν, έναν Ρώσο Γερμανό λιποτάκτη, τον οποίον δέχονται στην παρέα τους και τον βοηθούν.

Ο Αρντ στις επισκέψεις του τους πληροφορεί για την κατάσταση που επικρατεί στην πόλη.


Θα καταφέρουν οι τέσσερις νέοι να κρατήσουν τον ρομαντικό τους χαρακτήρα, την ταυτότητα τους και να ζήσουν όπως ονειρεύονται;


Ο Κιουμπιτζεκ έχει γράψει ένα υπέροχο μυθιστόρημα, με πολλή δόση χιούμορ. 

Ενώ φαντάζει μια νεανική περιπέτεια γεμάτη με έρωτα και όνειρα, δεν διστάζει να ασκήσει κριτική στην κοινωνία.


Γινόμαστε κομμάτι της παρέας αυτών των παιδιών και σίγουρα ο καθε αναγνώστης θα θυμηθεί τις δικές του επαναστάσεις και θα νοσταλγήσει τα νιάτα του.


Υπέροχο βιβλίο!

Μ.Κ

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου

Απρίλιος 1990. Η Ανατολική Γερμανία ετοιμάζεται να προσχωρήσει στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας. Οι μεγαλύτερης ηλικίας πολίτες ανησυχούν, οι νεότεροι όμως ζουν την αγάπη και την ελευθερία. Όπως ο Αντρέας και η Ουλρίκε. Αφήνουν το Βερολίνο για να εγκατασταθούν στην επαρχία, στο "εξωτικό" Κάτω Λάουζιτς, σε μια περιοχή εγκαταλειμμένων χωριών και παρατημένων χωραφιών. Θέλουν να ανακαινίσουν ένα παλιό αγρόκτημα και να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους, ερωτευμένοι, εξαιρετικά ευδιάθετοι και απόλυτα αισιόδοξοι.

Μόνο ο αδελφός της Ουλρίκε, ο Αρντ, μεταφέρει ειδήσεις από τον πραγματικό, τον έξω κόσμο, ενώ παράλληλα η οργή του κλιμακώνεται, κάνοντας όλο και πιο συχνά λόγο για την ανάγκη εκδίωξης των καπιταλιστικών κατοχικών δυνάμεων.

Ώσπου μια μέρα, λίγο πριν από τη γερμανο-γερμανική νομισματική ένωση, το νέο τραπεζικό κατάστημα της επαρχιακής πόλης παραδίδεται στις φλόγες...

Το πρώτο μυθιστόρημα για την ωραιότερη αναρχία στη νεότερη γερμανική ιστορία - ένα βιβλίο για την υπέροχη, ανήσυχη ευτυχία που νιώθει ο καθένας μας αποτολμώντας μια νέα αρχή. 


«Τι συμβαίνει με τους ανθρώπους όταν η ιστορία είναι πιο βαριά από τους ίδιους; Όταν ο ολοκληρωτισμός καταρρέει αλλά οι ίδιοι δεν είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τις αλλαγές; Όταν η άποψη ηττάται από την πραγματικότητα, αλλά αυτή δεν θέλει να το παραδεχθεί; Όταν οι άνθρωποι, όπως έγραφε ο Μαρξ, αλλάζουν τον κόσμο όχι όμως όπως αυτοί αρχικά επεδίωκαν αλλά σύμφωνα με τις κληροδοτημένες συνθήκες; (στη δεύτερη κιόλας παράγραφο του η 18η Μπρυμαίρ του Λουδοβίκου Βοναπάρτη). Μερικές απαντήσεις σ’ όλα αυτά δίνονται σ’ αυτό το πολύ ωραίο βιβλίο που δεν θα αφήσει ασυγκίνητο κανένα αναγνώστη του. Πολλοί μάλιστα μπορεί να «ανακαλύψουν» σ’ αυτό και τις δικές τους χαμένες ελπίδες και αυταπάτες». (Γιώργος Σιακαντάρης, bookpress.gr, 03/09/2021)


"Ο Κούμπιτσεκ είναι ένας δεξιοτέχνης του διαλόγου". (Suddeutsche Zeitung)


Ακολουθήστε μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι - Σοφία Πανίδου Εικονογράφηση : Κώστας Μαρκόπουλος Από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ