Τρίτη 22 Μαρτίου 2022

Φωτιά που σιγοκαίει


Φωτιά που σιγοκαίει

Paula Hawkins

Από τις Εκδόσεις Διόπτρα

Πιστεύετε ότι μερικά βιβλία πρέπει να τα διαβάσει κανείς όταν θα είναι στο σωστό timing; Οτι κάποια βιβλία μπορεί να μην σας άρεσαν γιατί ήταν λάθος η στιγμή που τα διαβάσατε ή γιατί δεν ήσασταν στη σωστή διάθεση; Μα και  αντιστοιχα κάποια να σας άρεσαν γιατί τα πιάσατε στα χέρια σας ακριβώς την στιγμή που έπρεπε ;


Νομίζω πως κάτι τέτοιο έπαθα με αυτό το βιβλίο.Τον τελευταίο χρόνο, διάβασα πάρα πολλά βιβλία , πολλά περισσότερα από το σύνηθες.Αυτό το διάστημα ήθελα να διαβάσω ένα βιβλίο γρήγορο,εθιστικό, να θέλω να δω τι θα γίνει παρακάτω, να μην με προβληματίζουν άλλα , παρά μόνο η υπόθεση.Το έχετε νιώσει ποτέ αυτό εσείς;
Τα αστυνομικά και ψυχολογικά θρίλερ είναι κατά τη γνώμη μου ιδανικά για τέτοιες περιπτώσεις.

Την Πολα Χοκινς τη γνωρίζω από το πρώτο  βιβλίο της " Το κορίτσι του τρένου" . Ένα βιβλίο , το οποίο θυμάμαι οτι το διάβασα με μια ανάσα, μην μπορώντας να το αφήσω από τα χέρια μου και αν και το διάβασα σε μία αντε δυο ημέρες, θυμάμαι ακόμα την υποθεση αλλά και αρκετές λεπτομέρειες. Θα ρωτήσεις αν "Η φωτια που σιγοκαίει" μου άρεσε περισσότερο από "Το κορίτσι του τρένου"; Δύσκολο να πω, κι αυτό γιατι το κορίτσι του τρένου με είχε ξετρελάνει και οι προσδοκίες ήταν ήδη πολύ μεγάλες.

Η φωτιά που σιγοκαίει ηταν αυτο ακριβως που ηθελα να διαβάσω αυτη τη στιγμή. Να με κραταει εκει, να μη χανω το ενδιαφερον μου, να κυλαει γρηγορα η πλοκη.

Η υπόθεση ξεκινάει με τον Ντάνιελ να βρισκεται νεκρος στο σκάφος του, λίγες μέρες μετά από το ατύχημα που ειχε η μητέρα του στο σπίτι της. Όπως ειναι φυσικό η τοπική κοινωνία αναστατώνεται και ο αναγνώστης καλείται να βρει την άκρη του νήματος μέσα από τις ιστορίες των ανθρώπων που εμπλέκονται στο φόνο.Ιστορίες από το παρον αλλα και από το παρελθόν. Παράλληλα με την πλοκή , έρχονται στο φως οι σελίδες ενός αστυνομικού μυθιστορήματος του οποίου η πατρότητα  αμφισβητειται και η υπόθεσή του μοιάζει να βασίζεται σε αληθινα γεγονότα.

Όταν προσπέρασα το μπέρδεμα που μου δημιουργήθηκε αρκετά με τα ονόματα,πολλοί οι γυναικείοι χαρακτήρες, δυσκολο να διακρινεις στην αρχή τουλαχιστον, ποια ειναι η μάνα, ποια η θεία ,ποια η γειτόνισσα. Όταν προσπέρασα λοιπον αυτό, εντάξει δεν ήταν δα και πυρηνική φυσική, είδα πως
ειναι ένα βιβλίο τίμιο. Ξέρεις από το εξώφυλλο ακόμα τι περίπου θα διαβάσεις, τι να περιμένεις.Όχι φυσικά ως προς την πλοκή,αυτή ήταν απρόβλεπτη, αλλά ειναι από αυτά τα βιβλία που τα λέμε page turner. Γρήγορο, κινηματογραφικό , πρωτότυπο με σασπένς και αγωνία, ειδικά στα τελευταία κεφάλαια ! Με ένα τέλος απρόβλεπτο και ανατρεπτικό που εκπλήσσει και τον πιο δύσκολο αναγνώστη!
Πέρα ομως απο την καταιγιστική του υπόθεση είχε και τα  μηνύματα του.Για την απωλεια,το πένθος και τη δύναμη της συγχώρεσης.Πραγματεύεται και κοινωνικά ζητήματα όπως τον αλκοολισμό,παιδικά ψυχικά τραύματα,την επιρροή του ισχυρού απέναντι στον αδυναμο,τις κοινωνικές διακρίσεις.

Η Πολα Χοκινς σε αυτό το μυθιστόρημα μοιάζει με  εναν ταχυδακτυλουργό που σου αποσπάει την προσοχή για να μην δεις αυτο που συμβαίνει μπροστά στα μάτια σου. Κι όταν το δεις να μην το πιστεύεις, μα ήταν εκεί τόση ώρα πως δεν το είδα; αναρωτιέσαι.

Αν κάτι έχουμε μάθει από τα μυθιστορήματα αυτού του είδους , κάτι που ισχύει και στην αληθινή ζωή, είναι πως δεν υπάρχει τέλειο έγκλημα .Α! Κι οτι πολλές φορές τα πράγματα  δεν είναι όπως φαίνονται. Και κυρίως οι άνθρωποι , που άλλοτε είναι πυροτεχνήματα ή πυρκαγιές που σαρρώνουν τα πάντα κι άλλοτε κρύβουν μέσα τους μια μικρή φωτιά που σιγοκαίει.

Ρ.Σ.

Οπισθόφυλλο
«Ποιο είναι το πρόβλημά σου;»
Η Λόρα έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της αντιμετωπίζοντας περιφρόνηση. Ξέρει ότι φαίνεται οξύθυμη, προβληματική, αντικοινωνική.
Η Μίριαμ ξέρει ότι η Λόρα δεν είναι απαραίτητα δολοφόνος μόνο και μόνο επειδή την είδαν να εγκαταλείπει το σκηνικό ενός φρικτού φόνου με αίμα στα ρούχα της. Οι κακές εμπειρίες του παρελθόντος τής έχουν δείξει πόσο εύκολο είναι να σε δουν στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή.
Η Κάρλα αναστατώνεται από τη βάναυση δολοφονία του ανιψιού της. Δεν εμπιστεύεται κανέναν - ακόμα και οι καλύτεροι άνθρωποι είναι ικανοί για τρομερές πράξεις. Πόσο μακριά όμως θα φτάσει για να βρει επιτέλους τη γαλήνη;
Αθώοι ή ένοχοι, οι ζωές όλων έχουν καταστραφεί. Μερικών μάλιστα τόσο, που έχουν φτάσει στο σημείο να σκοτώσουν. 

«Ένα συναρπαστικό, σαγηνευτικό θρίλερ με γοητευτικά επικίνδυνους χαρακτήρες αλλά και περίπλοκη πλοκή».
(The Bookseller)
«Καθηλωτικό... Οι αναγνώστες θα δουν χαρακτήρες με θάρρος και αυθεντικές ζωές, θα διαβάσουν για εκδίκηση και καθυστερημένη δικαίωση. Ο Lee Child αποκαλεί τη Hawkins "έντονα ανθρώπινη" συγγραφέα και αυτό το μυθιστόρημα την τοποθετεί στο ίδιο επίπεδο με την υπέρτατη Ruth Rendell. Αυτό το βιβλίο μπορεί να είναι βραδείας καύσης, αλλά είναι απόλυτα εκρηκτικό». (Kirkus)
«Συγκλονιστικό, συγκινητικό, σπαρακτικό... Το "Φωτιά που σιγοκαίει" δείχνει μια συγγραφέα στο απόγειο των δυνατοτήτων της». (The Observer)
«Εξαιρετικά δοσμένο, οι ανατροπές του αποκαλύπτουν τη σιγανή φωτιά που καίει μέσα στον καθένα και μπορεί απλώς να καταστρέψει τα πάντα. Απίστευτα συναρπαστικό!» (Daily Mail)

Το Νο 1 εθιστικό BEST SELLER των Sunday Times από τη συγγραφέα του εμβληματικού ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΤΟΥ ΤΡΕΝΟΥ

Ακολουθήστε μας στο Facebook και στο Instagram

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι - Σοφία Πανίδου Εικονογράφηση : Κώστας Μαρκόπουλος Από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ