Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2023

"Ο άντρας μου"

 "Ο άντρας μου"

Rumena Bužarovska 

Βιβλιοπωλείο Gutenberg 



Τα διηγήματα της συγγραφέως μιλούν για τις σχέσεις των ανθρώπων που συγκροτούν μια οικογένεια. Κυρίως για την σχέση μεταξύ ανδρών και γυναικών. Σχέσεις με προβλήματα, που έχουν ξεκινήσει από έρωτα και έχουν φθαρεί στην πορεία του χρόνου.

Η Bužarovska θίγει τη θέση της σημερινής γυναίκας στην κοινωνία. Μια θέση που αλλοιώνεται από την στιγμή που "ανοίκει" σε έναν άντρα και που γίνεται μητέρα. Μίλα για την μητρότητα, για τα λάθη, για τις απιστίες, για την αγάπη, για τις θυσίες της.

Οι ιστορίες των γυναικών αυτών είναι οικίες. Με τρόπο σκληρό και πέρα για πέρα αληθινό η συγγραφέας δεν διστάζει να περιγράψει την καθημερινότητα τους. Μέσα σε αυτά τα διηγήματα θα βρούμε κομμάτια της ζωής μας, των ιστοριών της μητέρας μας, της φίλης, της αδερφής μας. Όλων των γυναικών που έζησαν μια σχέση ή έναν γάμο.

Η Σκοπιανή συγγραφέας δίνει φωνή στις έντεκα γυναίκες που περιγράφουν τα βιώματα τους δίπλα σε άντρες χειριστικους, φαντασμενους, αδιάφορους, άπιστους, αλλά και για τα δικά τους πάθη, για την αλλοίωση του χαρακτήρα τους και για τα βάρη που σηκώνουν στις πλάτες τους. Καλές ή κακές, μιλούν όλες με μια ειλικρίνεια που δεν αφήνει αδιάφορο τον αναγνώστη.

Μ.Κ.

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Instagram


Περιγραφή

Έντεκα γυναίκες μιλούν χωρίς ταμπού για την καθημερινότητά τους και τη σχέση με τους συντρόφους τους. Οι αφηγήτριες πλάθουν με τρόπο ανελέητο τα πορτρέτα των ανδρών παρουσιάζοντας τα ελαττώματά τους −μοιχοί, χειριστικοί, υποκριτές, βάναυσοι, απατεώνες, φαντασμένοι−, ενώ αποκαλύπτουν με τόλμη και τον εαυτό τους: τα σχέδια της ζωής τους, τις ήττες, τις ελπίδες, τις ψευδαισθήσεις, αλλά και τις αδυναμίες τους.


Έντεκα ιστορίες, έντεκα παραλλαγές της πατριαρχίας, άλλοτε σκληρά ρεαλιστικές, άλλοτε σουρεαλιστικές ακόμα και αστείες, από τη Ρούμενα Μπουζάροφσκα (γενν. 1981), μια από τις πιο επιτυχημένες και αναγνωρίσιμες συγγραφείς στα Βαλκάνια. Το βιβλίο Ο άντρας μου έχει ήδη μεταφραστεί στις κυριότερες ευρωπαϊκές γλώσσες και έχει εκδοθεί από μεγάλους και ιστορικούς εκδοτικούς οίκους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι - Σοφία Πανίδου Εικονογράφηση : Κώστας Μαρκόπουλος Από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ