Τετάρτη 20 Ιουλίου 2022

"Πάπυρος"

 "Πάπυρος"

Irene Vallejo

Εκδόσεις Μεταίχμιο - Ekdoseis Metaixmio 



Για μας τους βιβλιοφάγους, το βιβλίο, είναι το πρώτο συνθετικό… για την «επιβίωσή» μας!

Όμως ήταν πάντα έτσι; Πώς φτάσαμε στο σημερινό βιβλίο; 

   Το βιβλίο της Irene Vallejo εξερευνά με λογοτεχνική γλαφυρότητα και πληθωρική γνώση της κλασικής γραμματείας τη γέννηση του βιβλίου και τη διαδρομή του ως σήμερα. 

   Πώς διάβαζαν και έγραφαν οι αρχαίοι άνθρωποι; Ποια σχέση μπορεί να συνδέει μια πλάκα αλειμμένη κερί με έναν ρόλο κατασκευασμένο από το φυτό «πάπυρος» και την περγαμηνή, το «δέρμα που κατασκεύασαν στο βασίλειο της Περγάμου» ως γραφική ύλη, μετά το εμπάργκο της εισαγωγής παπύρων; 


 Ο "Πάπυρος" είναι ένα αμάλγαμα, ένα είδος ενδιάμεσο: διεκδικεί οπωσδήποτε τον χαρακτηρισμό του ως λογοτεχνικού αναγνώσματος ενώ «φλερτάρει» με το είδος του δοκιμίου, συγκεκριμένα με θέμα το ίδιο το βιβλίο. Ένα βιβλίο, λοιπόν, για το βιβλίο: μια ενδιαφέρουσα αυτοαναφορικότητα, στις σελίδες της οποίας διάσπαρτα αναδίνεται το άρωμα της ιστορικής αφήγησης – η Vallejo ξέρει άψογα την αρχαία ιστορία και μυθολογία, πέρα από τους κλασικούς και την ιστορία της γραμματολογίας – δοσμένης με άφθονες δόσεις χιούμορ, διακριτικού και εκλεπτυσμένου όμως, σαν το σημείο που η συγγραφέας αφηγείται την απόρριψη της Καλυψούς από τον Οδυσσέα.


 Ταυτόχρονα το βιβλίο, είναι ένα ανάγνωσμα συγκριτικής γραμματολογίας, αφού περιηγείται με ευκολία από το ένα είδος και τη μια εποχή στην άλλη, εντοπίζοντας εύστοχες συσχετίσεις και αναλογίες ακόμη και με τον κινηματογράφο.

 Διαβάζοντας το βιβλίο της Vallejo νιώθεις ότι περιηγείσαι στις σελίδες του ημερολογίου μιας κοπέλας, που συχνά καταβυθίζεται στα παιδικά της χρόνια, όταν ακόμη πρωτοανακάλυπτε το βιβλίο στις αναγνώσεις της μητέρας της πριν τον ύπνο.   

   Το σίγουρο είναι πως βυθίζεσαι σε μια ιστορία και μια περιήγηση στον αρχαίο κόσμο έως και σήμερα, από μια σύγχρονη οπτική γωνία, ενώ παρακολουθείς την εξέλιξη του σπουδαιότερου ίσως πολιτιστικού επιτεύγματος, του βιβλίου. 

Πώς δημιουργήθηκε το πρώτο μουσείο;

Πώς έμοιαζε η βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας;

Πώς διάβαζαν οι αρχαίοι άνθρωποι;

Ποιοι είναι οι «ντετέκτιβ των λέξεων» της ελληνιστικής εποχής; 


Κι ακόμη:


   Πώς καταλαβαίνετε τον χαρακτηρισμό του Ομήρου ως «φαντάσματος» του γραπτού αέρα στο κατώφλι του κόσμου της προφορικότητας και του γραπτού λόγου;

Γιατί ο Σωκράτης ήταν τόσο καχύποπτος με τα βιβλία και τι σχέση έχει αυτό με το λεγόμενο «φαινόμενο Google»; 


   Αυτά και πολλά ακόμη είναι κάποιοι μόνο από τους λόγους που επιτάσσουν την ανάγνωση του συγκεκριμένου βιβλίου.

Εκλεπτυσμένο, πληθωρικό, ταξιδιάρικο… Ένα με την καλοκαιρινή ραστώνη!

Μ.Κ.

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Instagram


Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου 


ΠΩΣ ΔΙΑΣΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ ΤΟΝ ΧΟΡΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ;

ΕΝΑ ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Μια περιπλάνηση με στάσεις στα πεδία των μαχών του Αλέξανδρου και στη Βίλα των Παπύρων, στα ανάκτορα της Κλεοπάτρας και στον τόπο δολοφονίας της Υπατίας, στις βιβλιοθήκες και στα εργαστήρια αντιγραφής χειρογράφων, στις πυρές όπου κάηκαν απαγορευμένοι κώδικες και στα γκουλάγκ, στη Βιβλιοθήκη του Σαράγεβο και στον υπόγειο λαβύρινθο της Οξφόρδης το έτος 2000. Ένα νήμα που ενώνει τους κλασικούς με τον σύγχρονο κόσμο...

Μια συλλογική περιπέτεια με ήρωες χιλιάδες πρόσωπα, τα οποία συνέβαλαν στη δημιουργία και την προστασία των Βιβλίων: αφηγήτριες, γραφείς, εικονογράφοι, μεταφραστές, πλανόδιοι πωλητές, δασκάλες, λόγιοι, κατάσκοποι, εξεγερμένοι, μοναχές, σκλάβοι, τυχοδιώκτριες... αναγνώστες σε κορυφές βουνών και δίπλα στη θάλασσα, στις πρωτεύουσες που σφύζουν από ζωή και σε απομακρυσμένους θύλακες όπου βρίσκει καταφύγιο η γνώση σε χαοτικούς καιρούς. Οι απλοί άνθρωποι, τα ονόματα των οποίων δεν καταγράφει η Ιστορία, είναι οι πρωταγωνιστές αυτού του βιβλίου.


ΒΙΒΛΙΑ ΦΤΙΑΓΜΕΝΑ ΑΠΟ ΚΑΠΝΟ, ΠΕΤΡΑ, ΛΑΣΠΗ, ΚΑΛΑΜΙΑ, ΜΕΤΑΞΙ, ΔΕΡΜΑ, ΔΕΝΤΡΑ ΚΑΙ, ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ, ΑΠΟ ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΦΩΣ


"Η αγάπη για τα βιβλία και το διάβασμα διαπερνά κάθε σελίδα αυτού του αριστουργήματος. Είμαι σίγουρος ότι θα διαβάζεται από τους σημερινούς αναγνώστες, αλλά και για πολλά χρόνια ακόμα". (MARIO VARGAS LLOSA, ΝΟΜΠΕΛ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ 2010)

"Μια απολαυστική περιδιάβαση στην ιστορία του βιβλίου. Άλλη μια απόδειξη πως το βιβλίο δεν έχει πει ακόμη την τελευταία του λέξη". (LE FIGARO)

"Προβάλλει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τις βάσεις του κόσμου μας: τα βιβλία". (NRC)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι - Σοφία Πανίδου Εικονογράφηση : Κώστας Μαρκόπουλος Από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ