Παρασκευή 20 Μαΐου 2022

Ένα μόνο γράμμα

Ένα μόνο γράμμα - Έλενα Παπαδοπούλου 

Από τις Eκδόσεις ΧΑΡΤΙΝΗ ΠΟΛΗ 
Το κορίτσι αυτό, δεν με γνωρίζει.Δεν ξέρει πως εγώ όμως τη γνωρίζω.Σήμερα γιορτάζει κιόλας και θα ήθελα να της ευχηθώ Χρόνια Πολλά, ευτυχισμένα και δημιουργικά!Την Έλενα Παπαδοπούλου την έμαθα μέσα από τις βιβλιοκριτικές της και τις συνεντεύξεις που κάνει μέσω της σελίδας της , Moonlight Tales. Όταν έμαθα πως έγραψε και η ίδια βιβλίο δεν μπορούσα να μην το αποκτήσω , αν και ομολογώ, πως από τις δικές της αναγνωστικές προτιμήσεις δεν περίμενα να έχει γράψει ένα κοινωνικό μυθιστόρημα. Περίμενα να πω την αλήθεια , περισσότερο ένα βιβλίο φαντασίας. 

Πέρα όμως από τις δικές μου προσδοκίες σχετικά πάντα με το ύφος του βιβλίου, που δεν έχουν καμία απολύτως σημασία, πρέπει να πω πως και σε αυτό το είδος φαίνεται να τα έχει καταφέρει αρκετά καλά. 

Ένα 18χρονο κορίτσι, παιδί ακόμα, αποφασίζει να μην δώσει το παιδί της για υιοθεσία , όπως την συμβουλεύει και την πιέζει η μητέρα της. Εφτά χρόνια μετά, η 25χρονη Κατερίνα με τον 7χρονο γιο της Άγγελο έχουν αναπτύξει μια τρομερή σχέση αγάπης και εμπιστοσύνης. Η Κατερίνα , μεγαλώνει μόνη τον γιο της , δικαιώνεται για την απόφασή της να κρατήσει το παιδί όμως οι φοβίες της και οι εφιάλτες από το παρελθόν, την βασανίζουν. 

Η γραφή της Έλενας λίγο άγουρη αλλά πολλά υποσχόμενη. Δεν μπορώ να μην αναφέρω πως υπήρχαν κάποιες αδυναμίες αλλά για να είμαι απόλυτα ειλικρινής δεν με ενόχλησαν πολύ. 

Ένα βιβλίο για τους νεανικούς έρωτες και τα νεανικά λάθη , και δεν αναφέρομαι στο παιδί , γιατί ένα παιδί δεν είναι ποτέ λάθος. Ένα βιβλίο με σημαντικές αναφορές στον σχολικό εκφοβισμό,την κακοποίηση,την γονεϊκότητα,την κατάθλιψη αλλά κυρίως στη δύναμη που κρύβουν οι νέοι και στην ικανότητά τους να ανταπεξέρχονται στις δυσκολίες που συναντούν στη ζωή τους , πολύ καλύτερα από ό,τι πιστεύουμε ή μπορούμε εμείς οι "μεγάλοι". Αλλά ταυτόχρονα κι ενα βιβλίο για την ανάγκη τους από στήριξη και αγάπη.Ας τους δείξουμε λοιπόν εμπιστοσύνη γιατί αυτοί πραγματικά ξέρουν καλύτερα και αυτό είναι που  θα κρατήσω από αυτό το βιβλίο. 

Μου άρεσε πολύ η δομή του βιβλίου.Που ξεκινάει πιο χαραλό κι ευχάριστο ομως στο τέλος παίρνει μια απροσδόκητη τροπή.Μου άρεσε ο τρόπος που μαθαίνουμε σιγά σιγά το παρελθόν της ηρωίδας και που τα μυστικά φανερώνονται όσο προχωράνε οι σελίδες. Ένας τόνος μυστηρίου πλανάται στην ατμόσφαιρα κάνωντας την ανάγνωσή του ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα. Και φυσικά, οι τελευταίες σελίδες του , που με γέμισαν αγωνία αλλά και τρόμο είναι το μεγάλο ατού του βιβλίου. 

Ήταν αρκετές οι στιγμές που χαμογέλασα, κυρίως με τις σκέψεις της νεαρής πρωταγωνίστριας,τη "φωνούλα" που την συντροφεύει. Στιγμές που συγκινήθηκα αλλά και νευρίασα με συμπεριφορές κάποιων χαρακτήρων. Πρέπει επίσης να αναφέρω , πως ήταν δυσβάσταχτα  ειλικρινές και ρεαλιστικό.Αν και το αναφέρει στο εξώφυλλο πως βασίζεται σε αληθινή ιστορία, είναι γραμμένο με τέτοιο τρόπο  που δε θα αμφέβαλλα ποτέ οτι τα γεγονότα που περιγράφονται έχουν συμβεί στην πραγματικότητα.Η συγγραφέας έχει πιάσει ακριβώς τον παλμό της κοινωνίας και την ψυχοσύνθεση της πρωταγωνίστριας. Μιλάει με γλώσσα αληθινή και υπήρχαν στιγμές που βρήκα κι εγώ τον εαυτό μου κάπου εκεί μέσα αλλά και πρόσωπα από το στενό μου περιβάλλον. 

Το βιβλίο διαβάζεται εύκολα, παρά τα σημαντικά και σοβαρά θέματα που πραγματεύεται. Δεν κουράζει, προβληματίζει όμως αρκετά και περνάει μηνύματα που καλό είναι όλοι μας να λάβουμε. 

Μια αξιόλογη πρώτη προσπάθεια από μια νέα συγγραφέα , που θα περιμένω με αγωνία και τα υπόλοιπα έργα της. Είμαι σίγουρη πως θα μας απασχολήσει πολύ στο μέλλον. Κρατήστε το όνομα της και θα με θυμηθειτε!

Ρ.Σ.

Ακολουθήστε μας στο Facebook και στο Instagram

Οπισθόφυλλο

Ένα μόνο γράμμα ήταν αρκετό για να φέρει τα πάνω κάτω στη ζωή της Κατερίνας. Ένα κομμάτι χαρτί, γραμμένο με προσμονή από τον εφτάχρονο γιο της. Λέξεις από μελάνι που άνοιξαν τις ρωγμές και άφησαν το παρελθόν να ξεχυθεί και να την κατασπαράξει.
Πρόσωπα που πέρασαν αλλά δεν λησμονήθηκαν ποτέ αρχίζουν να έρχονται στο προσκήνιο. Από τη μία ο Νίκος, το στήριγμά της σε μία από τις πιο δύσκολες περιόδους της ζωής της, και από την άλλη ο Γρηγόρης, η προσωποποίηση του εφιάλτη της, ο άνδρας που στοίχειωσε μέχρι και το τελευταίο κύτταρό της. Ένα άγγιγμα αγάπης και ένα άλλο γεμάτο πόνο και μίσος…
Αυτήν τη φορά, όμως, πρέπει να παλέψει. Για τον Άγγελο, που ρωτά αν ο πατέρας του γνωρίζει για εκείνον. Για τον εαυτό της, που αγωνίζεται να πάρει μια ανάσα μέσα από τη σκοτεινή θάλασσα των αναμνήσεων. Και για έναν νέο έρωτα που γεννιέται και πρέπει να πατήσει σε πιο σταθερές βάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μας καταβροχθίζει η φωτιά

Μας καταβροχθίζει η φωτιά - Ζάουμε Καμπρέ Μετάφραση : Ευρυβιάδης Σοφός Από τις Εκδόσεις Πόλις